Aktuellt i biblioteksbranschen

KAB, Bella och HSKS nu i Finto

Klassifikationssystemet för de allmänna biblioteken Webb-Kab, tesaurusen för fiktivt material Webb-Bella och Helsingfors stadsbiblioteks klassifikationssystem Webb-HSKS har flyttas till Finto.fi i början av januari 2019. Du hittar dem på adressen http://finto.fi/sv/.

Tjänsterna Hankalat musiik​kinimet och Musiikkia aiheesta är nu stängda, men vi planerar att under våren 2019 öppna dem igen på en ny plattform.

Cecilia af Forselles blir överbibliotekarie för Nationalbiblioteket

Helsingfors universitets rektor Jari Niemelä har utnämnt Cecilia af Forselles till överbibliotekarie för Nationalbiblioteket. Filosofie doktor Cecilia af Forselles arbetar för tillfället som bibliotekschef på Finska Litteratursällskapet. Hon har bred erfarenhet av Nationalbiblioteket och biblioteksbranschen, och hon har haft flera förtroendeuppdrag i vetenskapssamhället och vid olika minnesorganisationer.

Vinnaren i tävlingen Årets bibliotekskommun är Esbo, Salla publikens favorit

Priset Årets bibliotekskommun, som beviljas en kommun och dess biblioteksverksamhet delades i år ut för första gången.  I tävlingen som arrangerades av Kommunförbundet deltog sammanlagt 56 kommuner, av vilka fem gick vidare till final. Vinnaren och publikens favorit offentliggjordes i dag på Helsingfors bokmässa.

De kommuner som var med i finalen och tävlade om titeln Årets bibliotekskommun var Esbo, Idensalmi, Lundo, Salla och Seinäjoki. Kommunförbundet arrangerade tävlingen i samarbete med Finlands biblioteksförening.

Ny sidhelhet om bibliotek och utveckling på Biblioteken.fi

Vi har gjort en ny sidhelhet på Biblioteken.fi: Bibliotek och utveckling, där vi samlar material om biblioteksutveckling. Sidorna gjordes i och med grundandet av det riksomfattande utvecklingsuppdraget och de regionala utvecklingsuppdragen, men innehållet är öppet för alla. Meningen är att länka en del av det material som produceras på olika håll i Finland till sidan och på så sätt göra det tillgängligt på ett och samma ställe. Föreslå gärna material för sidorna och skicka in nyheter.

Borgåbon Malin Hollmén ny chef för bibliotekstjänster

Borgå stadsbibliotek får ny chef. Till chef för bibliotekstjänster har valts filosofie magister Malin Hollmén. Hon fungerar som chef för bibliotekstjänster i Sibbo och har lovat ta emot tjänsten i Borgå i början av december.

Tjänsten blev ledig att sökas efter att den tidigare chefen gått i pension. Under ansökningstiden 22.8–7.9.2018 kom det in fem ansökningar. Alla sökande uppfyllde de kompetenskrav bibliotekslagen förutsätter, dvs. högskoleexamen i vilken ingår eller utöver vilken personen avlagt studier i biblioteks- och informationsvetenskap omfattande 60 studiepoäng.

Pages

Subscribe to RSS - Aktuellt i biblioteksbranschen