Aktuellt i biblioteksbranschen

Nätbiblioteket Finna används redan av mer än hälften av de allmänna biblioteken

Över 60 procent av de allmänna biblioteken i Finland använder nätbiblioteket Finna, som har utvecklats på Nationalbiblioteket, som servicekanal för sina kunder. I nätbiblioteket kan kunderna söka information om bibliotekets samlingar, reservera material, förnya lån och betala förseningsavgifter.

Läs Finna.fi -tjänstens nyhet om användningen av nätbiblioteket

Delta i enkäten för svenska biblioteksanställda och vinn ett museikort

Jobbar du på svenska i ett allmänt bibliotek i Finland? Eller jobbar du med annat än svensk service, men har svenska som modersmål? Då behöver vi din hjälp! Som tack för hjälpen kan du vinna ett museikort.

Svenska Kulturfonden utreder som bäst den svenska biblioteksutbildningens situation i Finland, och rekryteringen av svensk personal i biblioteken.

Uppdaterad Libraries.fi och ny broschyr

Webbplatsen Libraries.fi har uppdaterats.  På webbplatsen har vi nu speciellt lyft fram allmän information om biblioteken i Finland och möjligheten att bekanta sig med biblioteken och bibliotekens verksamhet också via videor. Med finns också bl.a. biblioteksregistret, samkataloger och den engelskspråkiga Fråga bibliotekarien tjänsten.

Protokollet från Rådets för de allmänna biblioteken vårmöte har publicerats

Rådet för de allmänna biblioteken höll i år sitt vårmöte i Lahtis 11-24.4.

Ämnen som togs upp på mötet var bl.a. bibliotekspersonalens digitala kunnande, åldersgränser för meröppna bibliotek, aktuell biblioteksbussverksamhet och förändringar i arbetet inom kommunsektorn.

Om det här och mycket annat kan du läsa i mötesprotokollet (på finska), https://www.kirjastot.fi/neuvosto/poytakirjat/1_2019.

 

 

Finska kulturmaterial på nätet intresserar – Antalet besökare på Finna.fi når nytt rekord 2018

Finländarna bläddrar bland kulturmaterial på nätet mer än någonsin tidigare. Den riksomfattande Finna.fi-söktjänsten besöktes 2,3 miljoner gånger 2018, vilket är 19 procent mera än året innan. Bildskatterna är det överlägset populäraste materialet.

Finna.fi erbjuder fri tillgång till digitalt material, samlingsregister och fotografier från närmare 350 finländska arkiv, bibliotek och museer. Finna.fi:s popularitet har ökat från år till år. I jämförelse med 2016 har besökarantalet stigit med över 98 procent.

Pages

Subscribe to RSS - Aktuellt i biblioteksbranschen