Aktuellt i biblioteksbranschen

Nyhetsbrev om webbtillgänglighet

Regionförvaltningsverket (RFV) i Södra Finland har börjat skicka ut ett nyhetsbrev om webbtillgänglighetsfrågor. Nyhetsbrevet publiceras ungefär varannan månad och kommer att innehålla aktuella nyheter om webbtillgänglighet och tips på nyttiga informationskällor. Nyhetsbrevet ges ut på två språk, finska och svenska.

Läs det första nyhetsbrevet om webbtillgänglighet

Finska kulturmaterial på nätet intresserar – Antalet besökare på Finna.fi når nytt rekord 2018

Finländarna bläddrar bland kulturmaterial på nätet mer än någonsin tidigare. Den riksomfattande Finna.fi-söktjänsten besöktes 2,3 miljoner gånger 2018, vilket är 19 procent mera än året innan. Bildskatterna är det överlägset populäraste materialet.

Finna.fi erbjuder fri tillgång till digitalt material, samlingsregister och fotografier från närmare 350 finländska arkiv, bibliotek och museer. Finna.fi:s popularitet har ökat från år till år. I jämförelse med 2016 har besökarantalet stigit med över 98 procent.

Sverige har fått en biblioteksstrategi

I Sverige har man i många år arbetat med att producera en nationell biblioteksstrategi. Nu är strategin Demokratins skattkammare – förslag till en nationell biblioteksstrategi publicerad och den överlämnades den 7 mars till kultur- och demokratiministern Amanda Lind.

Du kan bekanta dig med strategin och bakgrundsrapporterna på Kungliga bibliotekets webbsidor. Där hittar du också ett reformpaket med förslag kopplade till biblioteksstrategin och bakgrundsrapporter och filmer.

Boksampo.fi har förnyats

Webbtjänsten Boksampo har förnyats. Tjänstens utseende och vissa funktioner har förnyats. Nedan en sammanfattning över saker som nu fungerar på ett nytt sätt i tjänsten.

Mobilvy

Nya Boksampo är responsiv och webbplatsen fungerar nu bra också i mobiltelefoner. Innehållet på sidorna syns nu i rätt storlek på telefonen.

Ingångssidan

Biblioteken.fi 2018

Under år 2018 fortsatte arbetet med att utveckla, redigera och marknadsföra de svenskspråkiga tjänsterna vid Biblioteken.fi. En stor del av sidorna på webbplatsen Biblioteken.fi gicks igenom, uppdaterades och granskades också med tanke på tillgänglighet.  På webbplatsen lades till en ny sidhelhet: ”Bibliotek och utveckling” med information bl.a. om biblioteken med regionala utvecklingsuppdrag.

Axiell förvärvar norskt bolag

Axiell, som är en global leverantör för IT-lösningar till kultursektorn som folkbibliotek, skolor, museer och arkiv, förvärvar nu norska Bibliotekenes IT-senter (Bibits), Bibliotekscentrum Sverige AB samt Open Library Solutions (OLS) med biblioteksplattformarna Mikromarc och Saga. Genom köpet får Axiell samarbete med ytterligare 2000 bibliotek och 300 kommuner i Norge, Sverige och Finland. 

Läs hela pressmeddelandet

Pages

Subscribe to RSS - Aktuellt i biblioteksbranschen