Aktuellt i biblioteksbranschen

Broschyrer om Finlands bibliotek

En broschyr som presenterar Finlands biblioteksväsen och bibliotekets uppgifter har tryckts. Broschyren finns på svenska, finska och engelska. Broschyrerna har i maj skickats till biblioteken via biblioteken med regionala utvecklingsuppdrag.  

Broschyrerna passar bra att ge åt t.ex. utländska gäster och åt beslutsfattare.

Broschyrerna finns också i PDF-format.

Årets bibliotekskommun sökes

Det är åter en gång dags för tävlingen Årets bibliotekskommun och att tävla om titeln publikens favorit. Vinnaren koras på Helsingfors bokmässa den 26 oktober 2019. I år delas priset ut av konferencieren och författaren Jenni Pääskysaari, som också är domare i tävlingen.

Tävlingen som ordnas av Kommunförbundet och Finlands biblioteksförening är avsedd för de kommunala biblioteken i Finland. Det första hederspriset delades ut 2018 och gick till Esbo stadsbibliotek. Salla röstades då fram som publikens favorit.

Ändringar i villkoren och begränsningarna för statsunderstöd

Det kommer att ske ändringar i villkoren och begränsningarna för undervisnings- och kulturministeriets allmänna och specialunderstöd. Ändringarna som gäller specialunderstöden träder i kraft den 1 augusti 2019 och ändringarna som gäller de allmänna understöden från och med den 1 januari 2020. Det innebär att ändringarna tillämpas på ansökningarna under hösten.

Nätbiblioteket Finna används redan av mer än hälften av de allmänna biblioteken

Över 60 procent av de allmänna biblioteken i Finland använder nätbiblioteket Finna, som har utvecklats på Nationalbiblioteket, som servicekanal för sina kunder. I nätbiblioteket kan kunderna söka information om bibliotekets samlingar, reservera material, förnya lån och betala förseningsavgifter.

Läs Finna.fi -tjänstens nyhet om användningen av nätbiblioteket

Delta i enkäten för svenska biblioteksanställda och vinn ett museikort

Jobbar du på svenska i ett allmänt bibliotek i Finland? Eller jobbar du med annat än svensk service, men har svenska som modersmål? Då behöver vi din hjälp! Som tack för hjälpen kan du vinna ett museikort.

Svenska Kulturfonden utreder som bäst den svenska biblioteksutbildningens situation i Finland, och rekryteringen av svensk personal i biblioteken.

Uppdaterad Libraries.fi och ny broschyr

Webbplatsen Libraries.fi har uppdaterats.  På webbplatsen har vi nu speciellt lyft fram allmän information om biblioteken i Finland och möjligheten att bekanta sig med biblioteken och bibliotekens verksamhet också via videor. Med finns också bl.a. biblioteksregistret, samkataloger och den engelskspråkiga Fråga bibliotekarien tjänsten.

Protokollet från Rådets för de allmänna biblioteken vårmöte har publicerats

Rådet för de allmänna biblioteken höll i år sitt vårmöte i Lahtis 11-24.4.

Ämnen som togs upp på mötet var bl.a. bibliotekspersonalens digitala kunnande, åldersgränser för meröppna bibliotek, aktuell biblioteksbussverksamhet och förändringar i arbetet inom kommunsektorn.

Om det här och mycket annat kan du läsa i mötesprotokollet (på finska), https://www.kirjastot.fi/neuvosto/poytakirjat/1_2019.

 

 

Pages

Subscribe to RSS - Aktuellt i biblioteksbranschen