Sidospår: ungdomsböcker i Boksampo

Nu finns det en egen avdelning för ungdomsböcker i Boksampo som heter Sidospår! I Sidospår hittar du presentationer av och tips om ungdomsböcker, bokhyllor med ungdomsböcker, bloggar och boktips på video.

Hur hittar jag intressanta ungdomsböcker i Boksampo?

Det fanns mycket information om ungdomslitteratur i Boksampo redan innan Sidospår skapades. I Boksampo hittar man uppgifter om svenskspråkig ungdomslitteratur på samma sätt som man hittar motsvarande uppgifter om vuxenlitteratur.

Alla ungdomsböcker i tjänsten är indexerade med termen ungdomslitteratur. Böcker för unga vuxna har dessutom ämnesordet böcker för unga vuxna. Då du använder någon av dessa termer i Boksampos och Sidospårs sökruta kan du begränsa din sökning till enbart ungdomsböcker (eller böcker för unga vuxna). Du kan dessutom ännu precisera din sökning med andra ämnesord, om du t.ex. vill hitta ungdomsböcker som handlar om familjer ur olika synvinklar på 1980-talet, så skriver du ungdomslitteratur familj 1980-talet i sökrutan.

I Boksampo och Sidospår fungerar en automatisk trunkering, vilket betyder att du inte behöver skriva ut hela sökordet. På det sättet får du flera och mångsidigare sökresultat. Då du t.ex. vill hitta så många ungdomsböcker som möjligt om skolan, skolgång, skolkamrater osv., så kan det löna sig att skriva ungdomslitteratur skol. Då får du som resultat alla ungdomsböcker som beskrivits med ord som börjar på skol-. I sökresultatet kommer de böcker först där de ord du skrivit i sökrutan använts flera gånger i beskrivningen av boken.

När du skriver i sökrutan: sidospår får du som sökresultat alla boktips som är skrivna om ungdomsböcker.

Förutom uppgifter om verk och författare innehåller webbplatsen bok- och lästips och bokpresentationer i form av bokhyllor och artiklar. Dem hittar du som länkar här: Ungdomslitteratur

Bokhyllor i Sidospår

Du vet väl om att du själv kan göra bokhyllor i Boksampo och Sidospår? För att kunna göra bokhyllor måste du först registrera dig (Skapa ett konto).

Om du vill kan du offentliggöra dina bokhyllor. Om du har gjort offentliga bokhyllor syns en lista över dem på din sida också för andra användare. På ingångssidan framkommer de boktipshyllor som är gjorda av administratörerna för Boksampo och Sidospår (Boktipshyllor) och de hyllor som gjorts av övriga läsare (Läsarnas egna bokhyllor). Alla offentliga bokhyllor hittas på Bokhyllor-sidan.

Vi samlar Boksampos och Sidospårs offentliga bokhyllor indelade enligt olika teman på en egen sida så att de blir lättare att bläddra.

Kommentera eller skriv om en bok

Då du vill kommentera eller annars skriva något om en bok:
Om du är en registrerad användare: Logga in med ditt eget användarnamn och lösenord.
Om du är en ny användare: Skapa först ett eget konto. Du skapar ett konto genom att klicka på Skapa ett konto uppe till höger på framsidan. Fyll sedan i sidan Användarkonto. Du kan välja vilken användarnamn du vill. 
En klass eller en annan grupp kan skapa gruppkonto.

Sök sedan i Sidospår den bok du vill kommentera. Då du hittat boken skriver du in din kommentar i Kommentar-fältet. Då din kommentar är klar klickar du på Skicka ny kommentar. Klart!

Sidospår