Satakielikuukausi är här – hur syns språklig mångfald i ert bibliotek?

Flerspråkighetsmånaden Satakielikuukausi hyllar språklig mångfald och infaller årligen mellan den Internationella modersmålsdagen 21.2 och Världspoesidagen och Internationella dagen mot rasism 21.3. År 2019 firas festivalen för femte gången i Finland. Festivalen har sedan 2017 även firats på andra håll i Norden under namnet Multilingual Month.

År 2019 är även FN:s temaår för urfolksspråk. De i Finland talade tre samiska språken, nord-, enare-, och skoltsamiskan, hör till urfolksspråken.

Vi utmanar alla bibliotek att delta i Satakielikuukausi. Ni kan delta stort eller smått – helt enligt era egna resurser.

Några idéer för hur ni kan delta:

• sätt ihop en utställning av material på olika språk för barn, ungdomar eller vuxna. Flerspråkiga biblioteket har böcker, tidningar och musik på över 80 olika språk. Beställ via kaukopalvelu@hel.fi eller fråga oss – vi kan bolla idéer tillsammans.
  • uppmärksamma urfolksåret genom att synliggöra den samiska litteraturen. Det samiska specialbiblioteket har en av de mest täckande samiska litteratursamlingar i Norden.
  • ordna sagostunder på olika språk eller en tvåspråkig sagostund. Även vuxna lyssnar gärna på höglästa berättelser.
  • tipsa kunderna om det flerspråkiga sagodiplomet. Ställ ut sagodiplomets bilderböcker på olika språk.
  • gör En resa runt världen -utställning: Flerspråkiga bibliotekets utställning reser världen runt genom att presentera olika språk som talas i Finland. Vet du hur japanska eller persiska låter? Utställningsmaterialet och anvisningar hittar du här och materialet är fritt att användas.
  • hälsa kunderna välkomna till biblioteket på flera språk. Välkommen till biblioteket på 15 olika språk.

Evenemang, idéer, tankar och förslag gällande språklig mångfald får gärna delas till allas glädje och inspiration på sociala medier med #satakielikuukausi, #flerspråkighetsmånaden och #multilingualmonth.

I samband med evenemang kan Satakielikuukausi -logon användas.

Flerspråkighetsmånaden koordineras i Helsingfors av det Flerspråkiga biblioteket, Kulturcentrum Caisa, Kultur för alla och Sektorn för fostran och utbildning

Börjar
Slutar