Jag letar efter en bok som jag minns från min barndom på 90-talet, men boken är troligtvis äldre. Det handlade om en liten älva som i sagans slut gifter sig…

Frågan ställd

Jag letar efter en bok som jag minns från min barndom på 90-talet, men boken är troligtvis äldre. Det handlade om en liten älva som i sagans slut gifter sig med en prins, jag tror älvan och möjligtvis boken heter Gullhår. Boken har illustrationer, som jag minns att inte var alltför färggranna och de hade en väldigt klassisk stil. Sagan var på svenska, men jag är inte säker om ursprungliga språket. Tyvärr minns jag inte andra beskrivande saker.

Svar

Besvarad
Sist uppdaterat

Skulle boken kunna vara Prinsessan Gullhår, skriven av Ethel Törnroth, https://finna.fi/Record/vaski.438959? Tyvärr så finns boken bara på Nationalbiblioteket och Åbo stadsbibliotek, och kan endast lånas till läsesal. Jag hittar också en annan saga, Sagan om Sommarälvan, https://finna.fi/Record/jykdok.553819, men den finns också endast till läsesallån och i Jyväskylä. Den har Törnroth översatt från finska, Sihtola Kirsti, Satu Kesäkeijusta ja Suruvaipasta, https://finna.fi/Record/jykdok.553815 som jag även hittar bara i Jyväskylä. Böckerna är från 1940-talet, men tyvärr så verkar det att de inte har trycks om senare. Om du vill fråga mera, så finns det en formulär på nätet, https://kirjasto.jyu.fi/faq/kysyjakommentoi.

 

0 röster
Fann du informationen nyttig?
 
Vill du lämna en ny fråga? Skicka din fråga här.

Kommentarer

Boken som jag söker är en ungdomsbok från 90-talet. Den handlar om en pojke som befinner sig i ett slott, tror att han är en prins. I boken tycks han vara ensam i slottet och han vet inte vad som hänt med hans föräldrar och han försöker att lösa detta mysterium. En detalj som jag minns är att han hittar något som liknar en lupp som när denna används så låter den användaren se genom väggar och dörrar. Jag vet att jag läste den på svenska men jag vet inte om detta är bokens ursprungsspråk.

Med tack på förhand!

Kommentera svaret

Ei muotoiluja

  • Tillåtna HTML-taggar: <i> <b> <s>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.