Bibliotekstjänsterna i S:t Michel rör på sig

Inom S:t Michels regionala bibliotek har hela tre närbibliotek lagts ned i år. Deras tjänster ersätts nu delvis av en ny typ av bibliotekstjänst, nämligen Mobila tjänster.

Personalen på de Mobila tjänsterna är två, bibliotekarie/informatiker Mari Karvonen och Riia Marttinen. Mari ansvarar för tjänsterna för barn och unga, Riia ansvarar för vuxentjänsterna. Med hjälp av skåpbilen Mirja för de bibliotekstjänster till de ställen där kunderna finns, särskilt till skolor, daghem och institutioner.

Servicekoncept

Skåpbilskonceptet är inte detsamma som en bokbuss. Kunderna kan inte komma in i bilen, utan Mirja-bilen transporterar böcker och material till platsen, och där ställer man sedan upp ett pop up-bibliotek.
Mirja har kapacitet för 300‒400 volymer åt gången och cirka tio bokkassar.

- Skolorna ville att pulpetböckerna skulle bevaras, så vi erbjuder bokkassetjänster just som pulpetböcker eller med andra ord som klassbibliotek. Bokkassetjänsten har blivit väldigt populär och det blir fler och fler beställningar, säger Mari Karvonen.

Förutom böckerna rör sig även bibliotekets övriga tjänster behändigt direkt fram till platsen på hjul.

- Pop up-biblioteksverksamheten är bara en liten del av vår verksamhet. Vi för dessutom bibliotekarieexpertis i andra former till olika grupper, gemenskaper och evenemang. Annan verksamhet är bl.a. boktips, läsecirklar, ordkonstverkstäder, sagostunder, boksamtal, medieutbildning m.m. berättar Mari Karvonen.

Tekniska egenskaper

Mirja-bilen är en Volkswagen Transporter-skåpbil som biblioteket använder enligt ett leasingavtal.

En fast hylla har monterats i bilens lastutrymme, där man kan transportera bokkassar och förvara bland annat en förstahjälpsväska, spännband och annat medföljande gods. Bilen rymmer tre bokvagnar och sex lådor med böcker. Vagnarna rullas in på en löstagbar lastbrygga i aluminium. Mari Karvonen uppmanar dock dem som planerar att skaffa en motsvarande bil att överväga en med gavellyft i stället.

Serviceområde

Inom Mirja-bilens verksamhetsområde finns två stora enhetsskolor, fyra mindre lågstadier och 20 daghem. Pop up-biblioteken ställs upp i skolorna minst en gång i månaden, i de största skolorna två gånger i månaden.

- Kundernas respons har varit uppmuntrande, även om många fortfarande kommer i tron att de ska gå in i bilen och blir förvånade när de märker att biblioteket har ställts upp i ett rum där det inte funnits något bibliotek tidigare, säger Mari Karvonen.

Mirja har inte lika många hållplatser som en bokbuss. Enligt Mari Karvonen kan koncepten Mobila tjänster och bokbuss inte jämföras sinsemellan, utan det förra kan snarare jämföras med ett stenfotsbibliotek.

Utmaningen corona

Kund- och lånestatistiken för pop up-biblioteken har överraskat personalen positivt. Däremot har coronabegränsningarna medfört sina egna utmaningar för den övriga verksamheten.

- Vi har endast kunnat göra några klassbesök på grund av coronabegränsningarna. Under coronapandemin har vi gett boktips på distans med hjälp av Teams.

Daghemmen besöker vi normalt med sagostunder och ordkonstverkstäder. Till daghemsgrupperna levererar vi också bilderbokskassar. Dessa besök har dock inte blivit av på grund av coronabegränsningarna.

Mervi Heikkilä