Lättläst från grannlandet

När man bläddrar svenska förläggares webbplatser kan man inte låta bli att känna sig lite avundsjuk. De har ju en otrolig mängd lättlästa böcker! Det finns flera förlag som specialiserar sig på lättlästa böcker och böckerna ser alltid riktigt attraktiva ut. Vad är hemligheten bakom svenska lättlästa böcker?

Lättlasta böcker i bokhyllan

Maria Ramdén, förläggare på MTM, Myndigheten för tillgängliga medier, svarade på den nyfikna finländarens frågor. Hon berättar att för närvarande ger man ut drygt 200 nya lättlästa böcker i Sverige varje år. Antalet håller också på att öka. Lättlästa böcker ges ut av sex lite större förlag, och flera andra förlag ger också ut några lättlästa böcker per år.

Även om det redan publiceras ett stort antal lättlästa böcker i Sverige tror Maria Ramdén att intresset och efterfrågan kommer att fortsätta växa. Enligt den internationella undersökningen PIAAC hade 13 procent av svenskarna 2013 ett stort behov av lättlästa texter.

Det finns emellertid inte något särskilt statligt stödsystem just för lättlästa böcker i Sverige. Sverige är ett större språkområde, varför marknaden för barn- och ungdomsböcker också är större än i Finland. Dessutom ska varje skola enligt lag ha ett skolbibliotek dit man förmodligen också köper material. Det finns alltså fler potentiella köpare än hos oss. Även i Sverige ser priset på lättlästa böcker ut att vara ungefär dubbelt eller till och med tredubbelt så högt som priset på vanliga böcker.

Maria Ramdén berättar att i Sverige säljs lättlästa böcker helt normalt i nätbokhandlar som Adlibris och Bokus. Det finns lättlästa ljudböcker i även för oss bekanta ljudbokstjänster som till exempel Storytel och Bookbeat. Endast ett fåtal titlar finns i vanliga bokhandlar. De flesta förlag har också sina egna nätbokhandlar. Vanligtvis säljs lättlästa böcker naturligtvis även på bokmässor.

I Sverige har lättlästa böcker delats upp efter svårighetsgrad. Det skulle vara en utmärkt idé även hos oss! Det skulle dock inte vara helt enkelt att ordna, eftersom någon nationell, officiell symbol för lättläst inte i Sverige beviljas av någon viss parti på samma sätt som Selkokeskus i Finland. I Sverige har varje förlag sina egna nivåer för lättläst. Antalet nivåer varierar från tre till sex, och varje förlag bestämmer självständigt hur nivåerna ska fastställas. I Finland har man valt en annan linje från början, och det är inte så enkelt att lägga till svårighetsnivåer i det finska systemet. Enligt min mening skulle dock märkning av svårighetsnivåer både göra det lättare för läsarna att välja böcker och underlätta arbetet av yrkespersoner som rekommenderar läsning.

 

Mervi Heikkilä