Publikationer

Här hittar du Ertes egna publikationer. Det är fritt fram att skriva ut eller trycka publikationerna för att främja biblioteksservicen för barn och unga. Nedan finns även en materialbank med material från andra aktörer inom det läsfrämjande fältet.

Idéhandboken för barnbiblioteksarbete 2023

Idéhandboken för barnbiblioteksarbete 2023 fokuserar på biblioteksarbete med barn under skolåldern och särskilt läsfrämjande verksamhet. Redaktör för boken är Mervi Heikkilä och utgivare är Seinäjokis erte.

Vintrig läsjulkalender - julläsningstips för barn med boktipsaffischer och innehåll till sociala medier

Veckokalendern är en helhet som består av en informationsaffisch och fem boktipsaffischer. Varje vecka i december har en egen affisch och tillsammans bildar affischerna ett vintrigt fönster. Man får välja om man ställer ut en affisch per vecka eller alla samtidigt. Också det färdiga materialet till sociala medier får användas fritt enligt vad som passar biblioteket bäst.

Materialet kan laddas ner här.

Handboken Tips till dig som vill ordna babypoesi

Handboken Tips till dig som vill ordna babypoesi innehåller praktiska tips samt rim och ramsor som får användas i babypoesiverksamheten. Handboken är skriven av Anna-Maija Koskimies.

Lasten- ja nuortenkirjastotyön ideakirja 2021 – tips och idéer till barn- och ungdomsbiblioteksarbete

I boken presenteras 24 innovativa läsfrämjande projekt från de senaste åren. Anneli Ketonen har fungerat som redaktör för boken, och artiklarna är skrivna av projektkoordinatorerna. Artiklarna är skrivna på det språk som använts i respektive projekt, därtill ingår det en kort sammanfattning på det andra inhemska språket.

Superhjältar och detektiver. Tips för att ordna en temaläsningsklubb

Denna praktiska handbok innehåller tips och idéer för den som vill starta en läsklubb. Handboken är skriven av Piia Isoaho.

Träningsläger för läsflyt: Modell Apila-lägren i Seinäjoki

Denna handbok beskriver, steg för steg, hur man ordnar ett träningsläger för läsflyt. Handboken är skriven av Pirjo Humalainen.

Metodhandboken Levande sagor

Metodhandboken Levande sagor baserar sig på projektet Sagocirkus som genomförts i Eepos-biblioteken. Handboken är skriven av Sari Pasanen. Ta kontakt med Erte per e-post, erte.kirjasto@seinäjoki.fi, om du vill få ett eget exemplar av den tryckta handboken.