fåglar

3 träffar. Visar 1–3 träffar.
Fråga Läst Betyg Besvarad Öppna Svar
Sover fågelföräldrarna hos sina ungar i boet eller någon annan stans? 1516 14.5.2021 Fåglarnas sömn är annorlunda än människornas eller däggdjurens. För några år sedan har forskare bevisat att fåglar kan sova till och med när de flyger, https://www.svd.se/bevis-for-att-faglar-flyger-i-somnen (tyvärr syns bara början av artikeln på nätet).  I det här programmet berättas om hur fåglar sover, https://sverigesradio.se/artikel/7087799 Det finns skillnader i olika fåglars beteenden och allt vet man inte ännu. En del söker skydd i flocken medan andra kryper in i ett hål eller i en tät buske. T.ex. en del av våra bekanta småfåglar sover ensam  Här finns en artikel om fåglarnas sömn, https://sv.insterne.com/hur-faaglar-sover/ Jag hittade ingen information om hur det är, när ungarna finns i boet, om fågelföräldrarna sover då,...
Jag söker en bok som handlar om en ”röd” fågel (domherre, red robbin?) som äter upp sig för att åka söderut på vintern. 392 13.11.2020 Kunde boken vara "Sagan om rödhaken Robin" av Pat Wynnejones? Originaltitlet: The story of Robin Redbreast.  Den publicerades på svenska år 1984 av EFS-förlaget. I denna bok stannar dock rödhaken Robin hela vintern eftersom han blir vän med en gammal man som ger honom frön under den kallaste tiden.
Varför har tuppen tuppkam och skägglapp? Och varför har den stora färggranna stjärtfjädrar? 9093 24.3.2012 Enligt evolutionsteorin sexuell selektion förklarar varför hanar och honor ser olika ut. Tuppar med en stor röd tuppkam och skägglapp och stora färggranna stjärtfjädrar är attraktivare hos honorna. Läs mer om naturligt urval och sexuellt urval: Darwin, Charles : Om arternas uppkomst , 2005; Dawkins, Richard : Så gick det till : bevisen för evolutionen, 2010. På finska : Peiponen, Valto A. Linnun silmin : lintujen näköaisti, ulkonäkö ja sukupuolivalinta, 2000.