Nyaste svar

Fråga Läst Betyg Besvarad Öppna Svar
Jag söker en barnbok, troligen från slutet av 70-talet, som handlar om en flicka som är på ett varuhus med sin mamma. Flickan prövar åka rulltrappa och tappar… 13 30.11.2023 Tyvärr hittade våra svarare inte boken. Kanske känner någon av våra följare den?
Jag läste all fantasy som fanns i min ungdom på 80-talet, speciellt älskade jag böcker med portaler till andra världar. Jag minns en magisk bok med en… 8 29.11.2023 Kunde boken vara Susan Coopers Silverträd?
Dystopisk trilogi 7 28.11.2023 På basen av din beskrivning låter det som den svenska författaren Hanna Christensons dystopiska trilogi som består av delarna Den förflyttade (2016), Den orädde (2017) och Den infödda (2017). I denna dystopiska serie lever människor i strängt bevakade faciliteter, likaså huvudpersonen Liv. En dag dyker dock en ny kille vid namnet Ossian upp som är förflyttad från en annan facilitet och fångar Livs uppmärksamhet. Mera information om böckerna i Boksampo: Den förflyttade Den orädde Den infödda
Jag letar efter en bilderbok som min pappa läste för mig i slutet av 90-talet där det var en pojke som ljög om hur fantastiskt hans hus var, bland annat att… 10 24.11.2023 Tyvärr hittade vi inte boken. Kanske någon av våra läsare känner igen den?
Jag söker en barnbok som min lärare högläste när jag gick på lågstadiet, 1976-78. Boken handlade bl. a. om en häxa, eller nån lite konstig kvinna, som bodde i… 8 24.11.2023 Tyvärr hittade vi inte boken. Den enda som fanns beskriven med ord matta och häxa i Boksampo var Lilla häxan och den flygande mattan från år 2002. Här finns sökresultatet häxor, kanske hittar du boken bland dem eller kunde någon av våra följare känner igen den?
Jag letar efter en bok som utspelar sig på 1960- eller 70-talet i England. I boken blir en ung tjej kidnappad av en man som vill ha en flickvän. Han kör henne… 12 22.11.2023 Jag undrar om boken du söker eventuellt kunde vara Samlaren av John Fowles? Handlingen i boken motsvarar det du kommer ihåg. https://www.boksampo.fi/sv/kulsa/kauno%253Aateos_1052 http://carlander.nu/recension-john-fowles-samlaren/
Jag söker en ljudbok jag hade dom liten, det jag minns är att de handlade om en näbbmus som hängde upp sin röst på typ en pinne för hon skulle bada o hon ville… 4 22.11.2023 I våra samlingar hittade jag inga ljudböcker med näbbmöss. Kanske hittar du boken i Boksampo, näbbmus.
Jag letar efter en läsebok som jag hade i skolan i Sverige på 80-90-talet. Denna handlade om framtiden med en pojkes liv med sin mamma som bara satt hemma och… 19 8.11.2023 Den enda jag hittade var läseboken Min läslära från 1984. Den innehåller flera korta berättelser om barn. f Vi har inte så mycket uppgifter om svenska skolböcker här i Finland, kanske Bibblan svarar skulle kunna hjälpa dig bättre.
Jag är lite förvånad över att jag inte hittar "S/Y Glädjen" av Inger Alfvén att låna. Den är väl ändå en av hennes mest kända böcker antar jag. Kan ni försöka… 14 6.11.2023 Boken är mer än 30 år gammal. Det är inte lätt att köpa den. Men boken kan beställas via fjärrlån.  Du kan själv skriva Begäran om fjärrlån och välja  det Helmet-bibliotek där du vill hämta boken.  En bäställning kostar 4 €. Mera information:Fjärrlån i Helmet-biblioteket Finna-databaset
Vad är skillnaderna på tyska och svenska tangentbord? ? Bifoga bilder! Jämför gärna även skriftligt. Särskilt hur det blir när man skriver på tangentborden dvs… 11 31.10.2023 Jag hittade en sida där det fanns bilder på tangentbord på svenska, norska och tyska. Där kan du också testa, hur det är att skriva med dem: Swedish keyboard, https://gate2home.com/Swedish-Keyboard Norwegian keyboard, https://gate2home.com/norwegian-Keyboard German keyboard, https://gate2home.com/german-Keyboard Microsofts hjälp till att ändra tangentbordslayout, https://support.microsoft.com/sv-se/windows/%C3%A4ndra-tangentbordslayo…
Jag undrar: Vem har gjort den svenska översättningen av dikten "Wild Water" av Tristan Tzara? 10 27.10.2023 Jag tror att översättarna är Gadd, Ingar, 1938- (översättare) Lindberg, Ylva, 1970- (översättare). De har översatt boken Dada är altt! 2004. Länk till LIBRIS bibliotekets katalog
Jag läste en bok på 80-talet som handlade om en flicka som sår frön, eventuellt i ett badkar, och upp växer olika föräldrar. Tror att hon fick några att välja… 13 27.10.2023 Kan det kanske vara filmen Maggans frön från år 1977 som du letar efter? I den sår Maggan frön som växer upp till små kopior av hennes föräldrar men kopiorna är snallare. Ytterligare information om filmen finns på Svensk filmadatabasets sidor: Maggans frön (1977) - SFdb (svenskfilmdatabas.se)
Jag letar efter en bok som nog är från 70-80 talet, det är en thriller/skräck bok där någon som förväntas vara död kommer tillbaka för att ta hämnd, tror att… 13 19.10.2023 Tyvärr hittade vi inte boken. Här finns en lista med böcker med hand i pärmbilden och här en lista med thrillers som har tema hämnd. Kanske känner någon av våra läsare boken? 
Jag letar efter en ungdomsbok med tema tidsresa, skriven innan 1996. Om en ung tonårsflicka som går in i sitt badrum och åker bakåt i tiden. Hon går längs en… 12 19.10.2023 Tyvärr hittade vi inte boken. Kanske någon av våra läsare känner igen den?
Söker en bok som handlade om en porslinsdocka och bilderna i boken var foton på dockan i olika miljöer. Läste den på 80-talet. 17 3.10.2023 Kunde boken vara  Karin Hedgren, Porslinsdockor: att göra, samla och älska?
Söker en novell av Ernest Hemingway som heter Indian Camp. Har ni den? 24 20.9.2023 "Indianläger" har publicerats i samlingarna I vår tid och Noveller. Den engelska originalnovellen "Indian Camp" kan läsas här.
Vem har skrivit Jag skulle hellre tänka på dig Att hålla emot mitt hjärta Min ande ska läras av dig Med västanvindar som blåser Äh alla varma smekningar Om… 15 19.9.2023 Tyvärr hittade våra svarare inte texten. Kanske någon av våra läsare känner igen den?
En barnbok ifrån 90-talet. Handlar om en flicka som hade ett gosedjur som kallades korven. Hon verkade bo med sin mamma, de bakade bullar. Tror de besökte… 25 15.9.2023 En av våra läsare kände igen boken: den heter "Nu ska här bli andra bullar" och är skriven av Gunilla Hansson. Första utgåvan kom 1980
Var hittar jag sången Här kommer snabeldraken 17 6.9.2023 Jag antar att sången i fråga heter just Snabeldraken, med Benny Törnroos som komponist och textförfattare. Sången är publicerad på Törnroos' cd-skiva Benny's 21 + bästa samt på samlings-cd:n Huller om buller. Den förstnämda hittar man i Helmet-katalogen, men skivans tillgänglihet är inte tydlig. Cd:n syns dock tillgänglig t.ex på Borgå bibliotek, så fjärrlån är ett alternativ att få tag i skivan. Låten tycks inte ha pulblicerats i notform i någon sångbok. Ej heller hittar man inspelningen i Spotify eller Youtube. Benny's 21 i Helmet-databasen Benny's 21 i Helle-databasen Alla publicationer innehållande Snabeldraken enligt Nationalbibliotekets databas    
Vem gjorde den första svenska översättningen av "A Visit from St. Nicholas" (eller "Twas the night before Christmas" som den också är känd som) av Clement… 19 6.9.2023 Jag hittar 4 olika böcker som innehåller översättningen av sagan i Finna-sökningen. Två julsagor innehåller sagorna Natten före jul och Nötknäpparen, den är översatt av Helleday Ekwurtzel Marie. Den är utgiven 2011. De tre andra är Natten före jul från 2014 (samma översättare) och en ny utgåva Julaftonsnatt översatt av Sjösvärd Thomas, utgiven år 2017 och Natten för jul översatt av Andersson Catharina i Illustrerade julsagor, utgiven 2017. Den äldsta Två julsagor finns i Helle-biblioteken och Vörå, men Natten före jul från 2014 finns i flera bibliotek, klicka på Visa tillgänglighet i fältet Beståndsuppgifter (länkarna som är sökresultat).