litteratur

8 träffar. Visar 1–8 träffar.
Fråga Läst Betyg Besvarad Öppna Svar
läste en bok eller tror det var en serie med böcker(ungdom/tonpr när jag gick grundskolan måste vart nån gång mellan 2008-2013). Kommer bara… 99 Kan boken om ett mentalsjukhus vara Ally Kennens Dårhus? Den har publicerats på svenska 2009. Tyvärr, Jag kunde inte hitta den andra boken där det finns en hemlig grupp.
Är på jakt efter en bok som min pappa läste mycket för mig i början av 70-talet. Det handlade om ” de grå cellerna”. Kan jag få hjälp med vad boken och… 158 Hej! Är det Agatha Christies bok ABC-morden? Boken nämner små grå hjärnceller och har publicerats på svenska på 1930-talet. Eller någon annan bok av Agatha Christie med Hercule Poirot som huvudperson?
Min fråga är... Från boken av Selma Lagerlöf "Jerusalem" Ingmar oroar sig för hösten. Vad tror du att han oroar sig för? 384 I början av boken oroar Ingmar sig för kommande höst eftersom hans före detta föstmo Brita skall  gå ut ur fängelset. Hon hade dömts för att ströpa deras nyfödda barn några år tidigare. Ingmar vet inte, om han borde gifta sig med Brita eller vad skulle vara den rätta vis att fortsätta livet. För att veta mer, du kan läsa hela boken eller bekanta dig med Wikipedia-artikeln om romanen https://sv.wikipedia.org/wiki/Jerusalem_(roman)
Vad kallas det när en författare blandar in utländska ord i sin text för att den ska kännas mer genuin? Som tex Khaled Hosseini gör genom att ha vissa arabiska… 342 Vi vet inte om det finns något ord till den här stilen. Det troligen kommer an på författaren också. Kanske författaren strävar efter mer trovärdighet, eller vill skapa en riktig stämning med utländska ord.
Jag går just nu en kurs som heter "Litteratur och samtid" inom ämnesområdet litteratursociologi och pga av saker vi diskuterat i kursen har jag blivit nyfiken… 1335 De frågor som du ställer angående principer för urval och inköp av böcker är någonting som varierar från bibliotek från bibliotek. Det svar jag kan ge dig gäller bara Helsingfors stadsbibliotek (och i viss mån Esbo, Vanda och Grankulla bibliotek som använder samma biblioteksystem, de s.k. Helmetbiblioteken). I stort sett går urvalsprosessen till så att det på biblioteket finns en inköps- och katalogiseringsavdelningen som sköter sköter kontakterna till förlagen, både stora och små samt till privata utgivare. Personalen följer också aktivt med vad som publicerats via Internet, tidningar och annan media På grund av den information som fås om böckerna görs urvalslistor som biblioteken sedan får ta del av i elektronisk form. Varje...
Jag har en fråga angående Moa Martinsons två böcker "Kvinnor & Äppelträd" och "Sallys söner". Hurpass fristående är dessa från varandra? Kan man läsa "Kvinnor … 3010 Kvinnor och äppelträd (utg. 1933) är Moa Martinsons debutroman. Kvinnor och Äppelträd är en bok om främst två kvinnor, Ellen och Sally och deras livshistoria. Sallys söner som utkom följande år (1934) är en fortsättning på Kvinnor och äppelträd. I den andra romanen skildras Sallys äktenskap med Videbonden. Dessa båda första böcker har senare också utgivits i en volym med titeln "Boken om Sally" Böckerna kan läsas separat och det är helt och hållet en smaksak om du väljer att ge bara en eller båda böckerna som gåva! Källor: Alex författarlexikon http://www.alex.se/ Engman, Kerstin: Moa Martinson : ordet och kärleken. - Stockholm: Tiden, 1990. ISBN: 91-550-3609-0
Kan ni tipsa om bra länkar till en översikt av Finlands litteratur? 1570 Det finns bra artiklar på engelska på Utrikesministeriets Virtual Finland: Finska litteraturens uppkomst: http://virtual.finland.fi/finfo/english/kirjaeng.html Modern finsk litteratur: http://virtual.finland.fi/finfo/english/literat.html Där finns också länkar till andra sajter. På svenska på Virtual Finland: http://virtual.finland.fi/finfo/svenska/litterat2.html En kort artikel på engelska: http://www.lysator.liu.se/nordic/scn/faq47.html En kort artikel på finska med rikligt med länkar till gamla finländska författarnamn (kunde inte hitta vem som har skrivit den): http://www.compuline.fi/ComDocs/Suomi/uushlp/html/fin-3q9f.htm Länkbiblioteket har bra länkar speciellt till sidor som behandlar enskilda författare eller författare i ett...
Hur låter Lauri Viitas rader "Kaikki matkat kävellään askelen varassa" i svensk översättning?? Tacksam för svar! 1064 Lauri Viitas dikter är inte översatta till svenska, säger Informationscentralen vid Suomalaisen kirjallisuuden seura. Endast Morän finns i svensk översättning.