noveller

10 träffar. Visar 1–10 träffar.
Fråga Läst Betyg Besvarad Öppna Svar
Söker en novell av Ernest Hemingway som heter Indian Camp. Har ni den? 52 "Indianläger" har publicerats i samlingarna I vår tid och Noveller. Den engelska originalnovellen "Indian Camp" kan läsas här.
Jag fick läsa en novell i skolan (ca 40 år sedan) som handlade om en död persons namn. Man fick följa namnet under en (ca 70-års) period då namnet dök upp på… 523 En av våra läsare föreslår Novellen När dog János Kovács, som är skriven av den ungerske författaren Lajos Zilahy.
Vad handlar om novellen Nånting Eget av En kväll som den här. Författare - Hans Gunnarsson 1076 Nånting eget  är en diskussion mellan ett par. Mannen har i smyg kört körkort och frun får veta att han har körkort och bil ett halvår senare. Hon är förvirrad och misstänker att mannen har mera hemligheter. Det visar sig att mannen har börjat bowla och har inte velat berätta det åt frun. Iden är den att han vill ha något eget, någon som inte är gemensamt i deras liv. Du kan analysera innehållet kanske med hjälp av följande information om författaren och hans stil, Om Hans Gunnarson,  https://www.albertbonniersforlag.se/forfattare/41809/hans-gunnarsson/ https://www.aftonbladet.se/kultur/a/WLJwwL/jag-ar-bortskamd-med-bra-kri… Om En kväll som den här,  https://www.albertbonniersforlag.se/bocker/159121/en-kvall-som-den-har/ http://www....
Vad handlar novellen Kollisionen av Ett stort öde landskap om? 572 Novellen berättar om en stund i Anton Hellmans liv. Det är söndag, Antons fru frågar honom någonting, men han svarar inte, utan går ut. Där ser Anton en kollision av två bilar och grälet mellan förarna. Han går tillbaka in och frun fortsätter fråga vad som är fel. Anton svarar inte, säger att inget är fel, att det är bara att han inte tål söndagar, men tänker att hon ändå inte skulle förstå.  Det här är ungefär vad som står i texten. Analysen måste den som läser göra själv. Kanske har Anton och hans fru vuxit isär, diskuterar inte, varför har Anton svårt på söndagar, den enda dagen de kan vara tillsammans? Vad är betydelsen av kollisionen i texten, symboliserar den något i Antons liv?  Om författaren Kjell Askildsen och hans kortfattade...
Jag undrar om ni har svenskspråkiga böcker som innehåller korta historier/berättelser som passar att läsa högt för äldre personer på äldreboende? Berättelserna… 1498 Här finns några memoarer och noveller son kunde vara lämpliga. - Vivi-Ann Sjögrens självbiografisk serie: Kattens ansikte: barndomsår 1938-1947, Lasses kiosk: 1947-1956 och Liten fru i litet hus: 1957-1965 - Yrsa Stenius, Taxar, kärlek och sorg - Mereta Mazzarella, November: berättelser - Eeva Kilpi, Gränslöshetens tid: en berättelse om barndomen, Vinterkrigets tid: barndomsminnen, Längtans tid och Fortsättningskrigets tid - Tove Jansson, Meddelande: noveller i urval 1971-1997 - Ann-Mari Lindberg, Pappa vet bäst - Alexander McCall Smith, Ett slags tax - Arto Paasilinna, Skojarna i örtagården: en rövarhistoria Intressanta kunde också vara barnböcker och ungdomsböcker som man har läst när man var ung. Böcker finnsi Helmet-bibliotekens...
Hur eller var kan man få tag på Larin-Kyösti el Karl-Gustaf Larsson (pseydonym) novell "Keira ja Svakko" Ingår i samlingsverk "Leipä ja laulu". Har den… 1393 Tyvärr är Larin-Kyöstis novell ”Keira ja Svakko” inte översatt till svenska. Verket ”Leipä ja laulu : kokoelmia kertomuksia ja taruja” (Otava, 1905) finns i Umeå universitets samlingar. Ni kan höra er för vid ert bibliotek i fall man därifrån kan beställa verket som fjärrlån. I fall Umeå bibliotek inte går med på ett fjärrlån finns verket på många bibliotek i Finland. http://dbgw.finlit.fi/kaannokset/index.php?lang=FIN http://libris.kb.se/ http://www.ub.umu.se/ http://monihaku.kirjastot.fi/fi/
Läste någon gång på sjuttiotalet en sf-roman eller -novell. Den kan möjligen ha hetat "priset". Handlingen som jag minns den var i stora drag att någon person… 1326 Jag tror att att novellen du söker kan vara The Lottery av Shirley Jackson, publicerad första gången i The New Yorker 1948. Den handlar om en amerikansk småstad som varje år genomgår en ritual känd som lotteriet.
Var i Stockholm kan jag hitta boken Bland Träden (Milli trjánna) av Gyrdir Eliasson? 1721 Boken finns till exempel på Svenska Akademins Nobelbibliotek i Stockholm http://www.nobelbiblioteket.se/web/nobelbiblioteket.aspx Enligt informationen på bibliotekets webbsidor så kan också privatpersoner låna böcker ur samlingarna http://www.nobelbiblioteket.se/web/Laneregeler.aspx Jag har tyvärr inte lyckats lokalisera boken på Stockholms stadsbibliotek.
Vi söker efter en novell av Esa Sariola som ska heta Hunden. men vi hittar den inte. Kan ni hjälpa oss få fram om den finns och isåfall i vilken novellsamling. 1292 Esa Sariola har skrivit en novell, som heter Koira = Hunden och den finns i novellsamlingen Väärinkäsityksiä som är översatt till svenska, Sariola, Esa, Missförstånd : akustiska berättelser. Helsingfors 1988.
Jag har en fråga som gäller författaren Solveig von Schoultz. Hon har skrivit en text/bok som heter "Någondera" och jag skulle vilja veta vad det är för… 2592 Någondera är en novell, som återfinns i novellsamlingen Somliga mornar, utgiven 1976.