Jag undrar om ni känner till Gustaf Johanssons livstid. Han har skrivit en bok som heter "Den närvarande laestadianismens läroframställning". När föddes och…

Frågan ställd

Jag undrar om ni känner till Gustaf Johanssons livstid. Han har skrivit en bok som heter "Den närvarande laestadianismens läroframställning". När föddes och dog författaren?

Svar

Besvarad
Sist uppdaterat

Finlands nationalbibliografi anger författaren till verket med namnet G. Johansson, som tidsmässigt skulle passa in. Johansson Gustaf har publicerat liknande material. Det är oklart, om det gäller flere än en författare.
http://fennica.linneanet.fi/

Den ena är ärkebiskop Gustaf Johansson, född 1844 i Ylivieska och död i Åbo 1930. Han var son till kyrkoherden Gustaf J. I hans levnsteckning i verket Suomen kansallisbibliografia, del 4, upptas inte "Den närvarande laestadianismens läroframställning" bland hans arbeten.
Uppslagsverket Finland, del 2 berättar om ärkebiskop Gustaf Johansson, att han "uppträdde ofta mot religiösa sekter och riktningar, t.ex. laestadiasnismen och Frälsningsarmén, och ogillade även alla ekumeniska strävanden". Om verket i fråga är kritiskt mot laestadiamismen kunde man möjligen dra en slutsats angående författaren?

1 röster
Fann du informationen nyttig?
 
Vill du lämna en ny fråga? Skicka din fråga här.

Kommentera svaret

Ei muotoiluja

  • Tillåtna HTML-taggar: <i> <b> <s>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.