Jag vill veta om det stämmer att människor som är albino kan ha röda ögon? jag trodde nämligen att de hade blekblå/lila ögon, men nu har jag hört annat.

Frågan ställd
8.6.2005

Jag vill veta om det stämmer att människor som är albino kan ha röda ögon? jag trodde nämligen att de hade blekblå/lila ögon, men nu har jag hört annat.

Svar

Besvarad
9.6.2005
Sist uppdaterat
28.2.2018

I fallet av okulär albinism döljs blodkärlens röda färg inte på normalt sätt av mörkt pigment (melanin). Därför förefaller iris rosa och pupillen röd pga ljusets reflektion i ögonbotten. (Se till exempel följande länkar,

http://www.neuro.ki.se/neuro/KK2/hud23.html

http://www.mrcophth.com/iriscases/albinism.html

121 röster
Fann du informationen nyttig?
 
Vill du lämna en ny fråga? Skicka din fråga här.

Kommentarer

Det är sällsynt att personer med just okulär albinism har röda ögon. Med albinism koncentrerad till ögonen finns fungerande pigment i hud och hår, medan det helt eller delvis inte fungerar i ögonen pga melasonomernas storlek. Bortfallet av pigment i ögonen gäller dock främst gula fläcken.
(har själv OA och normalfärgade blå ögon)

Vad gäller okulocutan albinism, alltså att hela kroppen saknar fungerande pigment, finns det två former. den ena saknar helt pigment pga att det inte finns något tyrosinas som kan producera pigment, den formen (tyrosinas negativ OCA) ger ofta röda ögon.
Vad gäller den andra formen, tyrosinas positiv OCA, är jag inte helt säker men skulle tro att där finns både de med röda ögon och de med ljusblå. beroende på hur allvarlig defekten i pigmenteringen är.

Kommentera svaret

Ei muotoiluja

  • Tillåtna HTML-taggar: <i> <b> <s>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.