Kysymyslomakkeen täyttöohje

Kysymyslomake

Kysy kirjastonhoitajalta on suomalaisten kirjastojen yhteinen verkkotietopalvelu. Sen ydintehtävä on löytää sopivia tiedonlähteitä tiedonhakijalle. Antamamme vastaus on tietopalvelun ammattilaisen kirjastotyön puitteissa tekemä yhteenveto niistä tiedonlähteistä, jotka ovat hänen saavutettavissaan.

 1. Kysymyslomakkeeseen on merkitty kohdat, jotka on aina täytettävä (vaaditaan).
   
 2. Kysymyksesi:

  Kirjoita kysymyslomakkeeseen vain yksi kysymys. Muotoile kysymys selkeästi.

  Lähetä palaute yksittäisen kirjaston palveluista suoraan kyseiseen kirjastoon. Valtakunnallinen Kysy kirjastonhoitajalta -palvelu ei vastaa yksittäisten kirjastojen toiminnasta. Kirjastojen yhteystiedot löytyvät Kirjastohakemistosta

  Epäasialliset kysymykset poistetaan.

  Kysymykset ja vastaukset pääsääntöisesti julkaistaan Kysy kirjastonhoitajalta -palvelussa. Älä kirjoita henkilötietojasi Kysymyksesi-kenttään, kentän sisältö näkyy julkisessa palvelussa sellaisenaan. Jos haluat antaa tietoja, jotka ovat henkilökohtaisia, kirjoita ne Lisätietoja-kenttään, joka näkyy vain vastaajalle.
   
 3. Muut tiedot:

  Lisätietoja-kohdassa voit esim. mainita, mitä tiedät aiheesta ennestään ja mihin tarvitset etsimääsi tietoa.

  Jos haluat ohjata kysymyksesi erikoiskirjastolle tai erikoisvastaajaryhmälle, valitse Teema. Erikoiskirjastot ja vastaajaryhmät luetellaan sivulla Vastaajakirjastot.

  Liitetiedostoina voit lähettää kuvia ja ääntä. Myös lähetetyt kuvat voidaan julkaista. Älä siis lähetä kuvia, joita et halua julkaistavan.
   
 4. Sähköpostiosoitteesi:

  Toimitamme vastauksen antamaasi sähköpostiosoitteeseen. Tarkistathan, että osoite on oikein kirjoitettu ja että sähköpostilaatikkosi ei ole täynnä. Mikäli et saa vastausta kolmen arkipäivän kuluessa, ota yhteys toimitukseen osoitteella toimitus@kirjastot.fi. Tarkista myös roskapostilaatikkosi, vastauksesi on voinut jäädä suodattimeen.

  Kysymykset käsitellään luottamuksellisesti. Yhteystietojasi käytetään vain vastaamiseen. Henkilötietolain mukainen rekisteriseloste.
   
 5. Kotikuntasi:

  Kotikuntaasi kysytään siksi, että voimme ohjata kysymyksen lähimpään kirjastoosi vastattavaksi. Kysymyksiin voidaan kuitenkin vastata missä tahansa muussakin vastaajakirjastossa. Siksi palvelu ei voi hoitaa esim. aineiston varauksia.

Vastaus

 1. Kirjastojen tietopalvelun ydintehtävä on löytää sopivia tiedonlähteitä tiedonhakijalle. Antamamme vastaus on tietopalvelun ammattilaisen kirjastotyön puitteissa tekemä yhteenveto niistä tiedonlähteistä, jotka ovat hänen saavutettavissaan ja joista kysyjä voi löytää vastauksia. Vastaamme vain niihin kysymyksiin, joihin näissä puitteissa voimme tarjota apua.

  Kysy kirjastonhoitajalta -palvelun tehtävä ei ole kirjoittaa ja julkaista pohdintoja, syventäviä tutkimuksia erikoisaiheista tai tehdä koulutehtäviä, vaan opastaa kysyjää sellaisten lähteiden äärelle, joiden avulla hän pystyy tutkimaan asioita itse. Ammattitaitomme ei riitä käännösten tekemiseen eikä lainopillisten tai lääketieteellisten ohjeiden tai tulkintojen antamiseen. Emme myöskään pysty arvioimaan kolikkoja, postimerkkejä, mitaleja tai tauluja emmekä välttämättä tunnistamaan taiteilijaa. Näissäkin kysymyksissä tarjoamme lähteitä ja palveluja, joiden puoleen kysyjän kannattaa itse kääntyä.

  Emme välitä henkilöiden yhteystietoja emmekä muitakaan sellaisia tietoja, joita ei ole julkaistu jossain avoimesti saatavissa olevassa lähteessä. Tekijänoikeussyistä emme voi julkaista vastauksissamme kokonaisia runoja tai laulun sanoja. Myöskään lukijat eivät voi julkaista näitä kommentti-kohdassa. Emme pysty käyttämään maksullisia palveluja lähteinämme.
 2. Käytät saamaasi vastausta omalla vastuullasi.
 3. Julkaisemme tietopalveluvastauksia, joista on hyötyä muille tiedonhakijoille. Emme julkaise mielipidekirjoituksia emmekä tekijänoikeuden tai tietosuojan suojaamaa materiaalia. Jokainen vastaaja määrittelee itse, julkaiseeko vastauksensa vai ei.
   
 4. Kysy kirjastonhoitajalta -palvelun toimintaa koskevat Usein kysytyt kysymykset