Åbo

Senaste frågorna

165 träffar. Visar 1–20 träffar.
Fråga Läst Betyg Besvarad Öppna Vastaus
Söker en bok jag läste i skolan runt 2000-05. Fantasy, medeltid/forntid/midgård. Huvudkaraktären är en pojke från en by där dem är "Ulvar" (varulv/formbytare),… 1 Jag har tyvärr bara vilda gissningar att komma med, eftersom jag inte fick sökresultat med alla kriterierna och hade tillgång bara till böckernas baksidestexter, men följande verk kunde tänkas motsvara åtminstone en del av beskrivningen:Tormod Haugen: Varulv (2002)https://www.boksampo.fi/sv/kulsa/http%253A%252F%252Fdata.kirjasampo.fi%252FabstractWork_9127086593Terrance Dicks: Varulvs(-)pojken (1986)https://www.amazon.co.uk/Wereboy-Terrance-Dicks/dp/021691308Xhttps://www.boksampo.fi/sv/kulsa/saha3%253Au2b1477a9-706d-4219-b63f-297d90ec5f76”Ulvar” för också mina tankar till norsk eller dansk litteratur där det ifrågavarande ordet betyder ”varg”.Du kan även kolla böckerna katalogiserade i Boksampo med ämnesorden ungdomslitteratur + varulvar...
Söker en bok som vi läste med barnen runt 2004. Skriven av en liten flicka med cancer. Flickan dog men hennes äventyrsbok gavs ut. I boken hade en flicka någon… 5 Boken är troligen Guldflickan som är skriven av Hannele Norrström och illustrerad av Sven Nordqvist. Hannele var 9 år gammal när hon skrev historien, och det var hennes önskan att Nordqvist skulle rita bilderna till den. Men hon led av hjärncancer och hann aldrig se boken publicerad. Boken handlar om en flicka vars väninna hamnar i en bäck, och förvandlas till en guldstaty. Flickan måste resa runt omkring för att samla olika ingredienser till en trolldryck för att bota sin väninna.
Söker en barnbok från tidigt 60tal, den handlade om en flodhäst och en kanin, de hette fifikus och Frode, tror de hjälpte brandkåren att släcka en eld, samt… 8 Boken i fråga är troligen Richard Scarrys The Adventures of Tinker and Tanker från början av 60-talet. Den handlar om en flodhäst och en mus, som kör en liten röd bil och gör olika saker, hjälper brandkåren att släcka en eld, går på äventyr med pirater, reser till Afrika osv. Men tyvärr kunde jag inte hitta boken på svenska.Jag bifogade ett par bilder om Tinker och Tanker.
I vilka byggnader har Västra Nylands tingsrätt, tidigare Raseborgs domsaga funnits? Och var fanns Helsingfors tingsrätt innan den flyttade till Gräsviken? 7 I 2016 fanns Västra Nylands tingsrätt i Formansallén 4, Ekenäs och Postgatan 3 C, Lojo. Se även Wayback Machine: https://web.archive.org/web/20160421025032/https://oikeus.fi/karajaoikeudet/lansi-uudenmaankarajaoikeus/sv/index.htmlI 2003 fanns Helsingfors tingsrätt i Böletået 11 B och Kyllikkiporten 2 A. Se: https://web.archive.org/web/20030625232828/http://www.oikeus.fi/6061.htm 
För ett antal (ca 20?) år sedan läste jag en bok, vars huvudpersoner hette Någon och Ingen. Någon var en äldre kvinna o Ingen var en yngre man, kanske flykting… 12 Boken du letar efter är troligen "Nådavinter", skriven av Tomas Boström. Utgiven år 2000 av Cordia. 
Jag minns en bok som jag läste när jag var yngre som handlade om en flicka som kom till en ö/avskiljt samhälle där det bara bodde kvinnor. 16 Boken du letar efter är troligen "Maresi: krönikor från Röda klostret", skriven av Maria Turtschaninoff. Utgiven år 2014 av Schildts & Söderströms och Berghs förlag.
Försöker hitta en bok jag älskade som litet barn. Letade alltid upp den på biblioteket. Visste att den hade en gul rygg så kollade alla gula ryggar tills jag… 32 Det finns en bok som heter Nappen, skriven av Susanne Marko, med bilder av Gittan Jönsson, utgiven av Alfabeta år 1992. Tyvärr har vi inte boken här i biblioteket så jag vet inte ifall den har en gul rygg eller vad boken handlar om.Sedan finns det en bok som heter Nannas sista napp, skriven av Niels-Henrik Andreassen, utgiven av Opal år 1983. Den hade vi i biblioteket så jag kunde läsa hur berättelsen går. I boken vaknar flickan på natten utan sin napp men hittar den sedan högt uppe på ett skåp. Dock har inte boken en gul rygg men den är annars väldigt gult illustrerad inne i boken.
Jag minns en barnbok som handlar om en pojke. En natt ser han tre häxor komma flygandes och en vacker flicka. Häxorna dansar sönder åkerns skörd. Det som… 20 Jag tror att du letar efter samma berättelse som frågats tidigare också i Fråga bibliotekarien. Du kan läsa svaret härifrån:  (biblioteken.fi)https://www.biblioteken.fi/fraga/jag-soker-en-barnbok-jag-1?from=term/191103&language_content_entity=svDet är alltså en gammal folksaga som heter Östan om solen och nordan om jorden och finns t.ex. i en sagosamling från år 1983, "Barnens svenska folksagor" av Mary Ørvig ; med illustrationer av Einar Norelius och Bertil Bull Hedlund. (Förlag Gidlund)
Jag minns vagt en bok som jag läste när jag var typ 12 (2015 ca). Det var en fantasybok som handlade om drakar, och kanske pirater, om jag minns rätt. Det jag… 32 Jag hittade en bok som har på pärmen en flicka med pilbåge och boken har även drakar med i handlingen. Boken heter Krigarprovet, skriven av Ida-Marie Rendtorff (Berghs förlag, 2010) Det är första delen i serien Dalia Drakviskaren. Kan det månne vara den du söker.
På 80-talet läste jag en barnbok som jag tror handlade om en tjej som hette Ea som träffade en fattig tjej som kanske hette Rosalie. De fattiga tjejen var… 35 Jag tror att det har varit en av Rosali-böcker av Kerstin Sundh.
Jag letar efter en bok som handlar om en tjej som letar efter sin bortrövade syster hon blev tillfångatagen för att hon skulle hacka kol i en gruva för en man… 36 Kunde det vara boken Ishavspirater av Frida Nilsson (Natur & kultur, 2015)? Den handlar om Siri, vars lillasyster Miki har blivit bortrövad av piraten Vithuvud. Han använder barnen som slavar i en gruva där deras uppgift är att hacka fram diamanter.
O lättja, o lättja Du enda fragment av Gudalikhet som Återstår oss från Paradiset Är det Friedrich Schlegel? 27 Citatet är från Lucinde av Friedrich Schlegel och i sin helhet låter det som här: "O lättja, o lättja! Du är oskuldens och hänförelsens livsluft. Dig andas de saliga, och salig är den som har och vårdar dig, du heliga klenod, du enda fragment av gudalikhet, som ännu återstår från paradiset." (Se även originalet, s. 78.)
Dystopisk trilogi 55 På basen av din beskrivning låter det som den svenska författaren Hanna Christensons dystopiska trilogi som består av delarna Den förflyttade (2016), Den orädde (2017) och Den infödda (2017). I denna dystopiska serie lever människor i strängt bevakade faciliteter, likaså huvudpersonen Liv. En dag dyker dock en ny kille vid namnet Ossian upp som är förflyttad från en annan facilitet och fångar Livs uppmärksamhet. Mera information om böckerna i Boksampo: Den förflyttade Den orädde Den infödda
Jag läste en bok på 80-talet som handlade om en flicka som sår frön, eventuellt i ett badkar, och upp växer olika föräldrar. Tror att hon fick några att välja… 63 Kan det kanske vara filmen Maggans frön från år 1977 som du letar efter? I den sår Maggan frön som växer upp till små kopior av hennes föräldrar men kopiorna är snallare. Ytterligare information om filmen finns på Svensk filmadatabasets sidor: Maggans frön (1977) - SFdb (svenskfilmdatabas.se)
Jag letar efter en barn bok serie som handlade om smarta grottmänniskor. Dom hade stora roliga bilder med deras uppfinningar. Jag läste dom mellan 1995 - 1998… 57 Serien i fråga kan vara Barna Hedenhös av Bertil Almqvist. Berättelserna handlar om den svenska familjen Hedenhös, som består av pappa Ben, mamma Knota och barnen Sten och Flisa. Berättelserna innehåller en blandning av faktiska händelser från stenåldern och senare historia, moderna inslag och en hel del fantasi. Det finns flera antydningar att familjen Hedenhös eller figurerna de träffar skulle ha hittat på eller grundat vissa saker som är välkända i dag. De har t.ex grundat Stockholm som i serien heter Stockholmen. De upptäcker också Amerika och bygger en träraket och åker till månen. Böckerna har också fina bilder av deras byggnader och uppfinningar.   Böckerna publicerades mellan 1948-1992.
Jag letar efter en bok som handlar om en musfamilj som bor i ett trä 128 Det kunde vara Året runt på Björnbärsstigen av Jill Barklem, där musfamiljerna har fina bostäder i trädstammar. Det är en bilder-/sagobok som består av kortare sagor, som heter Om våren, Om sommaren, Om hösten, Om vintern, Vid havet, osv. Mössen firar flera fester i sagorna t.ex. ett bröllop, ett dop och en födelsedag, och varje gång bakas det en tårta och det finns blommor överallt. Men jag hittade inget med en stuken ankel.
Jag söker en Svensk bok/bokserie jag läste i skolan mellan 2009-11. Huvudkaraktären var en pytteliten rödhårig pojke med ett ekollon på huvudet. 133 Jag undrar om det är Trulle-serien av Anne-Marie Bryntse. Åtminstone har den en rödhårig pojke med ett ekollon på huvudet och serien har en bokstavsbok, lärarbok och en arbetsbok.
Jag är ute efter boktips gällande Sociala relationer, konflikter och makt för barn i årskurs 4-6. 215 Här finns några boktips och länkar till var de finns tillgängliga:   - Rafsa Vildpäls / Lena Frölander-Ulf - Rafsa Vildpäls | Fredrikabiblioteken | Fredrikabiblioteken (finna.fi) - Skurkskolan / IJustWantToBeCool - Skurkskolan | Anders-biblioteken | Finna.fi - Vänner för alltid / Emma Askling - Vänner för alltid? | Anders-biblioteken | Finna.fi - Miras Martin / Anna Ehring - Miras Martin | Fredrikabiblioteken | Fredrikabiblioteken (finna.fi) - Semestern / Marianne Kaurin - Semestern | Fredrikabiblioteken | Fredrikabiblioteken (finna.fi) - Anno & Issa / Linnea Lundborg - Anno & Issa | Anders-biblioteken | Finna.fi - Samtidigt, inuti / Mårten Melin - Samtidigt, inuti : dikter | Anders-biblioteken | Finna.fi - Ett nytt hopp...
Min mamma har ett biblotekskort men inget konto på helmet.fi. Hur lyckas jag skapa ett sånt? 127 Vid Helmet-biblioteken kan man återställa PIN-koden på två sätt. Det första kräver att man har en gällande epostadress i sina uppgifter i låntagarregistret, eftersom det dit skickas en länk med anvisningar om hur man byter PIN-koden. Man går först till Helmet.fi och under inloggning, väljer "har du glömt din PIN-kod?". Denna länk tar en hit - Helmet / Alla - där man fyller i bibliotekskortets nummer. För det andra sättet krävs att man vistas i något Helmet-bibliotek och visar upp ett identitetsbevis. Således kan man be kundtjänsten att byta PIN-koden och om man inte har registrerat en epostadress kan man samtidigt be att detta läggs till i ens uppgifter.    
Kan ni hjälpa mig hitta en barnbok som jag läste på 60-talet? 263 Kunde boken vara Lilibet Ciruksbarn (1960) skriven av Astrid Lindgren, illustrerad av Anna Riwkin-Brick? Boken är del av en serie fotoböcker från Anna Riwkin-Brick som innehåller foton av barn i vardagliga situationer, ofta med text av Astrid Lindgren. Denna bok handlar just om Lilibet som bor med sina föräldrar på en kringresande cirkus. Denna korta beskrivning på bokens innehåll och omslag finns via den här länken - Lilibet cirkusbarn (astridlindgren.com)