Jag letar efter uppgifter om folkskollärarseminariet i Sordavala Men det borde finna något om förhistorien, dvs före 1880. Fanns det någon form av…

Frågan ställd

Jag letar efter uppgifter om folkskollärarseminariet i Sordavala
Men det borde finna något om förhistorien, dvs före 1880.
Fanns det någon form av lärarutbildning i Sordavala före 1880?

Svar

Besvarad
Sist uppdaterat

Enligt boken: Sortavala rajakaupunki (utgiven av Joensuu universitet, 2001) har det inte funnits lärarutbildning i Sortavala före 1880.

Boken: Suomen lastentarhatyön ja varhaiskasvatuksen historia
ger mera upplysning om Ebba Böcker och Siitoins skola:
År 1861 reste Ebba Böcker till Tyskland för att bekanta sig med Fröbels pedagogik. När assessor Herman Hallonblad och hans maka Elisabet, född Siitoinen, grundade en folkskola till Kymölä gård som var belägen nära Sortavala, erbjöd de Ebba Böcker tjänst som lärare. Hon började sitt undervisningsarbete i Siitoins folkskola år 1864, men måste lämna sitt arbete där 1867 på grund av att hon blev sjuk. Siitoins folkskola omfattade flickskola (internat), barnträdgård och barnkrubba. Siitoins skola var den första skolan i Finland som följde Cygnaeus plan. Nästa år (1868) grundade hon en barnträdgård enligt Fröbels model i Åbo.
Den har boken finns i Borgå bibliotek.
Irma Savolainens bok som du nämnde talar om hennes fotoatelje som fungerade ända till 1910-talet i Åbo. Den här boken har vi inte i Borgå bibliotek men den kan vi fjärrlåna. Ebba Böcker föddes 28.8.1843 i Nådendal och dog 223.9.1912 i ett ålderdomshem i Åbo. Ålderdomshemmet hette Hemmet. (Viitanen, Otto: Turun kansanopetuksen historiaa (1947). I den sistnämnda boken finns också ett fotografi av henne.

3 röster
Fann du informationen nyttig?
 
Vill du lämna en ny fråga? Skicka din fråga här.

Kommentera svaret

Ei muotoiluja

  • Tillåtna HTML-taggar: <i> <b> <s>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.