Vad är skillnaden mellan en rymdraket och en rymdfärja? Kan båda bemannas? Är det så att farkosten är en rymdraket tills bränsletankarna släpps i…

Frågan ställd
29.5.2008

Vad är skillnaden mellan en rymdraket och en rymdfärja? Kan båda bemannas? Är det så att farkosten är en rymdraket tills bränsletankarna släpps i uppskjutningen och att den sen blir en rymdfärja?

Svar

Besvarad
31.5.2008
Sist uppdaterat
1.10.2018

En rymdfärja eller rymdskyttel är en rymdfarkost, som fraktar rymdfarare och last till och från en omloppsbana runt jorden. Rymdfärjan kan återanvändas flere gånger och landa som ett flygplan på jorden. Den ser dessutom mera ut som ett flygplan än en traditionell rymdraket. Discovery är bl.a. en amerikansk rymdfärja.
I Nationalencyklopedin kan man läsa följande om rymdfärjor bränsletankar:
"USA:s rymdfärja består vid starten av fyra delar: den egentliga rymdfärjan, den vingförsedda Orbiter, en väldig bränsletank med flytande bränsle för huvudmotorn samt två hjälpraketer med fast bränsle. Den startar vertikalt som en raket. Hjälpraketerna avskiljs efter att de brunnit ut och landar med hjälp av fallskärmar för återanvändning. Den stora bränsletanken avskiljs senare och faller tillbaka till jorden. Den återanvänds inte. Den flygplansliknande Orbiter, som innehåller besättning och nyttolast, landar efter fullgjort uppdrag som ett flygplan och återanvänds."
Rymdforum har en intressant frågelåda
http://www.rymdforum.nu/?id=588
En rymdraket är en raket som kan sända en last utanför jordens atmosfär. En raket har ofta 3 eller 4 styrfenor i bakänden och drivs av en raketmotor. Raketer skjuts ofta upp från en ramp.De största är ca 100 meter höga.
Man använder raketer till transport av astronauter och förnödenheter som för att placera satelliter i omloppsbana runt jorden. raketer utför även mätningar på hög höjd.
Läs gärna mera:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Rymdfarkost
http://sv.wikipedia.org/wiki/Rymdfart
Här finns mycket av intresse och fina bilder:
http://www.nasa.gov/
Nasa har en klubb för barn, på engelska
http://www.nasa.gov/audience/forkids/kidsclub/flash/index.html

88 röster
Fann du informationen nyttig?
Ämnesord
 
Vill du lämna en ny fråga? Skicka din fråga här.

Kommentarer

Tack så mycket för bra info!

Kommentera svaret

Ei muotoiluja

  • Tillåtna HTML-taggar: <i> <b> <s>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.