Nyaste svar

Fråga Läst Betyg Besvarad Öppna Svar
En barn/ungdomsbok som utspelar sig i ett hus. En pojke som heter Andrew och jag tror det var något med en vind och spöken. Antingen hade Andrew brutit benet… 14 28.6.2022 Kunde det vara "På liv och död : en spökhistoria" av Mary Downing Hahn ; översättning: Reine Mårtensson. (Utgiven år 1995 av Richter) Den handlar om Andrew som sover över hos en släkting och hittar från sitt rum en dörr upp till vinden var han träffar på spöken. Här finns en kort beskrivning om boken på engelska: Time for Andrew: A Ghost Story by Mary Downing Hahn (goodreads.com)
Jag söker info.om Ångaren Åland 2 1924-59 12 22.6.2022 Hej! Fick den här informationen från Ålands sjöfartsmuseum. Hoppas att detta hjälper dig vidare. Här några böcker och artiklar. 1. Boken Skrufångaren Per Brahe, 1989, av Claes-Göran Wetterholm (Boken handlar om fartyget Per Brahe som senare skulle bli Åland 2) 2. Boken Per Brahes undergång och bärgning, 1980, av Lars Bergquist är ett annat tips. 3. En artikel av Göte Sundberg finns i i Longitude 27(1991) s 61-67, En orkanby så som den avspeglas i loggbok förd i den åländska barken Per Brahe 4. En artikel ur Budkavlen 1990, Skärgårdsångaren och passagerarna : kring Ångbåts Ab Åland 1875-1975 (Artikeln handlar främst om bolaget Ångbåts Ab Åland och dess passagerare men i slutet i bilagorna finns uppgifter om fartygen bl.a. om Åland 2)...
Jag söker Helsingfors största tidning som tar hand om efterlysning på personer ? Tack för tipset och jag värdesätter Upplysningen! 18 15.6.2022 Vår största tidning är Hufvudstadsbladet, https://www.hbl.fi/sida/kundservice. Annonsering i HBL sköts via KFS Media, https://www.ksfmedia.fi/?_ga=2.134954808.899907796.1655271525-356854538…. Jag är inte så säker på att man brukar ha efterlysningar i tidningar i Finland. Kanske är det vanligare att söka efter personer i social media, Facebook eller Instagram. Jag hittade ingen grupp för finnar i Malta, men MaltaSvenskar, https://www.facebook.com/groups/272282702886468 och t.ex. Life in Malta, https://www.facebook.com/groups/lifenmalta
Jag söker en barnbok om en kyckling som hette fluffa som bodde på en bondgård 12 14.6.2022 Jag hittar inget om boken förutom ett facebook-inlägg om böcker som lästs om och om igen, där en av böckerna som nämns är "Kycklingen Fluffa". Den här typen av taktila böcker du beskriver den som håller tyvärr oftast inte särskilt länge i biblioteksanvändning och är inte heller och betraktas som så viktiga att de magasineras och därför kan också alla uppgifter om boken försvinna då de fått tillräckligt många år på nacken. 
Jag letar efter en kapitelbok, skriven tidigare än 80-tal. Boken handlar om en tax som heter Lilleman och som träffar på en häxa. 13 14.6.2022 Jag försökte leta efter boken genom att söka i barnbokskatalogen Elsa (https://barnboksinstitutet.bibkat.se/) men tyvärr hittade jag ingen bok som matchade din beskrivning. Kanske känner någon läsare här på sidan igen boken?
En gång läste jag en strof från en dikt av Elmer Diktonius, som jag därefter sökt överallt. Vet inte vad dikten heter eller var jag kan finns den. Strofen … 21 10.6.2022 Jag bläddrade igenom Elmer Diktonius Samlade dikter, som innehåller Diktonius' lyriska diktning, men hittade inte den här strofen. Kunde versen vara någon annans eller kanske finnas i hans prosatexter? Diktonius' verk tycks inte finnas i elektronisk format så att man skulle kunna söka i texten, därför är det enda sättet att hitta citatet, att läsa igenom hans texter. Elmer Diktonius verk i Helmet, https://kirjtuo1.helmet.fi/search~S4*fin?/aDiktonius%2C+Elmer/adiktoniu… 
Jag söker efter en äldre bok där huvudrollen heter Maggie. Hon köper ett gammalt hus i sin barndomsstad trots trasslig relation med sin mamma som bor kvar. Där… 20 7.6.2022 Jag kan tyvärr inte komma på vilken bok det kan vara frågan om, även om vissa detaljer av den verkar likna boken I hennes skor av Jennifer Weiner, som utgång på engelska 2002 och även filmatiserats. Även där heter huvudpersonen Maggie, och den trassliga relationen verkar vara med hennes styvmor. I Hennes skor handlar dock mycket om rivaliteten mellan Maggie och hennes syster Rosie, som inte verkar ha mycket annat än skostorleken, och att de delar säng med samma man gemensamt.  Troligtvis är det ändå någon annan bok du söker? Du kan också fråga den svenska Bibblan svarar, https://bibblansvarar.se/. Eller kanske någon av våra läsare känner igen boken du efterlyser?
Jag seglade till sjöss under 1950- och 1960-talet. I en av båtarna, den kolfyrade ss Monark, påstod en eldare att Selma Lagerlöf i någon bok skrivit ungefär, "… 18 7.6.2022 Jag sökte i Selma Lagerlöf -böcker, som fanns i Gutenberg som e-böcker, https://www.gutenberg.org/ebooks/search/?query=selma+lagerl%C3%B6f&subm…, men hittade inte citatet. Kanske skulle den svenska Bibblan svarar känna igen det, https://bibblansvarar.se/.
För några år sedan lyssnade jag på en deckare som jag för mitt liv inte kan komma ihåg namnet eller för den delen så mycket utav själva namnet. Men jag ska… 9 7.6.2022 Tyvärr så hittade jag inte boken och ingen av mina kollegor kände den igen heller. Kanske finns den bland de här böckerna i Boksampo, https://www.boksampo.fi/sv/search/kulsa/f%C3%B6rsvunnen%20flicka? Du kan också fråga den svenska Bibblan svarar, https://bibblansvarar.se/. Kanske känner någon av våra läsare till den?
Jag letar efter en bok där människan är tvungen att lämna jorden och bosätta sig på en ny planet. Huvudkaraktären är ett flickebarn. Om jag minns rätt så finns… 11 6.6.2022 Kunde boke vara Wildhammar Okker, Marie, Omaja? I den måste huvudpersonen, 11-åriga Ilona flytta till planeten Omaja. Boksampos beskrivning av boken, https://www.boksampo.fi/sv/kulsa/http%253A%252F%252Fdata.kirjasampo.fi%…  
Jag läste en bok en gång som handlade om en tjej och hennes mamma. De åkte till Spanien och jag kommer ihåg att denna tjej var på en strand och hittade en stad… 6 6.6.2022 Skulle boken kunna vara Petrus Dahlins Kurragömma? Boksampos beskrivning av boken, https://www.boksampo.fi/sv/kulsa/http%253A%252F%252Fdata.kirjasampo.fi%….
På 80-talet lånade jag en barnbok jämt som hette Cykelverkstaden. Var liten till formatet. Tror det var björnar som jobbade på cykelverkstaden. 9 6.6.2022 Din bok kunde ha varit Cykelfabriken av Virginia Parsons (Rabén & Sjögren, 1978).
Har ett vagt minne om en bok jag läste för många år sedan. Handlar om en flicka som flyttar till en ny stad, och går förbi ett gammalt hus där det också bor en… 31 24.5.2022 Hej!  Den bok jag hittade som bäst passar in på beskrivningen är Huset som trollade med tiden av Jonas Cederqvist. Länk till boken på Boksampo här: Huset som trollade med tiden | Boksampo (Följ länken så kan du se bokens pärmbild och läsa en beskrivning av boken.)  Ett annat alternativ kunde Flickan från andra sidan av Anna Helgesson vara, men den är relativt ny, från 2019. Länk till Boksampo: Flickan från andra sidan | Boksampo Ännu en tredje bok som det kanske kunde vara är Skuggan i väggen av Kerstin Lundberg Hahn. Men där bok huvudpersonen i huset som spökar, så det passar ju inte med din beskrivning riktigt. Länk till Boksampo: Skuggan i väggen | Boksampo Hoppas någon av böckerna är den du söker!  
Jag söker en bok som jag läste när jag va ung ( 25år sedan). Titeln var "Barn" och en tresiffrig siffra. Boken handlar om en ung tjej i koncentrationsläger… 44 16.5.2022 Det kunde handla om Barn 312 av Hans-Ulrich Horster. Huvudpersonens (som heter Ulrika) lilla dotter, Martina,  har försvunnit i slutet av andra världskriget.  Men sedan ser hon en annons från Röda Korsets huvudkontor i Wien som efterlyser föräldrarna till Barn 312, som blev funnen pä ett flyktlingtåg. Plötsligt står Ursula inför ett livsavgörande beslut. Om hon ger sig till känna och tar hand om Martina riskerar hon att förlora sin nuvarande familj. Hennes man skulle aldrig kunna förstå och förlåta...      
Kan man skriva ut vanliga A4 Open Office dokument eller pdf-filer på bilioteket mot avgift? Om inte, var kan jag göra det? Min printer är trasig. mvh. Bo 23 12.5.2022 Du kan skriva ut filerna i biblioteket. Du kan använda datorerna i biblioteket eller din egen enhet. Utskrift kostar 20 cent per sida i Helmet biblioteket. Välkommen.
Jag har inte tillgång till Okänd soldat på svenska, men skulle behöva Antti Heikkinens citat: "Me ole nuari sankarei kaik!" på svenska. Det är ju ett så… 75 21.4.2022 På svenska låter citatet så här: "Vi ä ung hjälta allihop." (Väinö Linna: Okänd soldat, översättning av N.-B. Storbom, 2000, Schildt, s. 152)
Jag söker två barnböcker som vi läste ca 1973. 1. En bok om en apelsinman. 2. En bok med ungefär följande rader: Lilla Ludde lejon sa, tofs på svansen vill… 47 19.4.2022 Skulle det kunna vara följande böcker: 1. Apelsinmannen av Kaspar Rauxel och Lilo Fromm (1970) Svenska barnboksinstitutet catalog › Details for: Apelsinmannen / (bibkat.se) Här är en bild på den tyska originalversionen: Das Apfelsinenmännchen: Von Kaspar Rauxel neu erzählt : Fromm, Lilo, Rauxel, Kaspar: Amazon.de: Bücher 2. Lejonet Lasse av Jörgen Clevin (1972) Svenska barnboksinstitutet catalog › Details for: Lejonet Lasse / (bibkat.se) jorgen-clevin-side1 | denglemteskuffe-bog.dk Hittade ingen Ludde lejon från 70-talet. En bok som heter Lurviga Ludde från 1972 men det handlar om en hund som heter Ludde: LIBRIS - Lurviga Ludde / (kb.se)  
Jag söker en bokserie som jag läste runt 2005 som handlade om en pojke som var någon form av trollkarl som kunde manipulera ljus. Han ramlar på något vis ner… 23 19.4.2022 Serien är med stor sannolikhet Det sjunde tornet av Garth Nix. I första boken  Fallet från tornet bor huvudpersonen Tal i ett Slott för de Utvalda, som befinner sig i evig mörker till följd av en slöja som hänger över dess sju torn. Tal försöker skaffa sig en solsten för att komma till andvärlden Aenir, och han faller ner från tornet på isen, där han möter Milla, en krigarflicka. De börjar leta efter solstenar tillsammans..
Jag söker en artikel publicerad i Hbl i augusti 1997 med rubrik Esbo först med äldreråd. Artikeln är försedd med en bild. 11 11.4.2022 Du kan hitta artikeln i Nationalbibliotekets samlingar mikrofilmad. Nationalbibliotekets sök https://kansalliskirjasto.finna.fi/?lng=sv
Letar efter en ungdomsbok som jag läste som barn. Tyckte redan då den var gammal. Kanske ifrån 50 el 60-talet. Tror den var översatt från engelska. Den… 39 7.4.2022 Kan det vara ... Lille Jan och stjärnornas prinsessa   Kirja Cawén, Lisa, 1899-1974 ; Hammarsten-Jansson, Signe, 1882-1970 1925