Vad finns det för olika kärlekteorier? Varför man blir kär ?

Frågan ställd
24.4.2007

Vad finns det för olika kärlekteorier? Varför man blir kär ?

Svar

Besvarad
26.4.2007
Sist uppdaterat
13.2.2019

I många böcker berättar vetenskapsmän varför förälskar vi oss. Och när? Och hur? En av dem är Francesco Alberonis Förälskelse och kärlek från året 1979, som har blivit översatt av Barbro Andersson.
Han har en teori att förälskelsen och kärlek är en frigörelseakt, en undersökning av det möjliga och ett gemensamt projekt till ett aktivt och upplevelserikt liv. Sociologen Alberoni anser förälskelsen vara liksom historia: där finns livsglädje , berusning och rent av revolution.
En annan mycket intressant bok är Barbro Lennéer-Axelsons Kärlek från året 1979. Undertiteln om förälskelse och vänskap, svartsjuka och mognande kärlek berättar om innehållet.

En klassiker är Stendhals Om kärleken,som beskriver fyra olika slag av kärleken: den passionella kärleken, den smakfulla kärleken, den fysiska kärleken, och den flärdfulla kärleken. I andra kapitlet skriver författaren om kärlekens uppvaknande och man får inte heller glömma Rolf Lagerborgs gamla bok Kärleksruset från året 1925, som är en bok om förälskelse och begär. Han skriver om erotik, anden och köttet men också om amore sacro, mystiker och det himmelska ruset

2 röster
Fann du informationen nyttig?
 
Vill du lämna en ny fråga? Skicka din fråga här.

Kommentera svaret

Ei muotoiluja

  • Tillåtna HTML-taggar: <i> <b> <s>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.