Vad menas med revolutionens slagord: ”Frihet, jämlikhet och broderskap”?

Frågan ställd

Vad menas med revolutionens slagord: ”Frihet, jämlikhet och broderskap”?

Svar

Besvarad
Sist uppdaterat

Frihet, jämlikhet, broderskap (franska liberté, égalité, fraternité), är ett slagord präglat 1793, under franska revolutionen, i cordelierklubben i Paris. Det användes i några fall som inskription på byggnader men var eljest inte särskilt förknippat med den stora revolutionen (www.ne.se)

Carl-Göran Ekerwald resonerar kring slagordets betydelse i sin bok "Frihet, jämlikhet, broderskap". Se kapitel 1: Att förstå franska revolutionen.

Källor:

Nationalencyklopedin, www.ne.se
Ekerwald, Carl-Göran: Frihet, jämlikhet, broderskap - ett försök att förstå franska revolutionen. Stockholm: Rabén & Sjögren, 1989. ISBN: 91-29-59229-1

1436 röster
Fann du informationen nyttig?
 
Vill du lämna en ny fråga? Skicka din fråga här.

Kommentarer

Jag vill gå närmare in på vad människorna sade till varandra. Vad slagorden betydde. Är det någon som kan svara på det. Jag hittar det inte bra info att veta. Mina tankar:
Rebell, liberal, kommunist. Människors förnuft är en tillräcklig vägledning för att vi ska kunna göra det rätta, hänger också på din kontext. Frihet jämlikhet broderskap, Liberte, egalite, fraternite. Jämlikhet, lika värde i samhället, även mellan polis och civil. broderskap, gemenskap, starka band som ger kraft att bära. Detta är vad franska revolutionen har lärt oss. Jag vill bli revolutionär.

Kommentera svaret

Ei muotoiluja

  • Tillåtna HTML-taggar: <i> <b> <s>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.