Rubrik
Kirjavinkkauksen alku Suomessa

Frågan ställd

70-luvulla syntynyt kumppanini Valkeakoskelta ei tiennyt, mitä on kirjavinkkaus. Kun selitin, hän kielsi jyrkästi, että heillä olisi koskaan peruskoulussa ollut kirjavinkkausta. Siispä mietin nyt: milloin kirjavinkkaus on aloitettu ja missä kirjastoissa / maantieteellisellä alueella? Aloitettiinko se alueellisena kokeiluna vai onko se heti alustaan alkaen ollut koko maan kattama kirjastopalvelu? 90-luvun puolella Satakunnassa (josta olen itse kotoisin) vinkattiin jo varmasti. Kiitos kotoisan käninän ratkaisusta! :)

Svar

Besvarad
Sist uppdaterat

Suomalaisen kirjavinkkauksen juuret ovat vuoden 1989 Pietarsaaressa, jossa kirjastonhoitaja Marja-Leena Mäkelä kävi kertomassa koululaisille suomenkielisistä kirjoista. Tehtävän yhteydessä hän sai luettavakseen ruotsinkielisiä artikkeleita bokpratista ja kiinnostui aiheesta niin, että syvensi tietämystään Joni Bodartin teoksesta Booktalk ja suomensi kirjojenesittelijän kirjavinkkariksi. Mäkelä jatkoi ja kehitti bokprat/kirjavinkkaus-työtään kirjastonhoitajana Seinäjoella. Kirjavinkkaus on siis ilmaantunut Suomeen Pohjanmaan kautta ja alueellisena toimintana, mutta levisi Mäkelän opastamana hyvin nopeasti eri puolille Suomea.

Marja-Leena Mäkelän ensimmäinen kirjavinkkaukseen opastava Kirjavinkkarikirja ilmestyi 1995 ja sen ansiosta bokprat vakiintui suomenkieliseksi käännökseksi kirjavinkkaus vuoteen 1998 mennessä, jolloin teoksen toinen painos ilmestyi. Kirjasto- ja informaatioalan opinnoissa kirjavinkkaus oli jo ennen toisen painoksen ilmestymistä.

Lähteet:
Mäkelä, Marja-Leena: Kirjavinkkarikirja, 1. p. 1995, uudistettu laitos 2015
Mäkelä, Marja-Leena: Vinkataan kirja kaverille 2010

1 röster
Fann du informationen nyttig?
 
Vill du lämna en ny fråga? Skicka din fråga här.

Kommentarer

Itsekin syntyisin 60-luvulla Satakunnassa, jossa edelleenkin asun, enkä vastauksenkaan perusteella ymmärtänyt mitä kyseinen sana "kirjavinkaus" tarkoittaa? Ikinä kuullutkaan!

Kirjavinkkaus on lukemaan houkuttelua. Kirjavinkkauksessa kerrotaan kirjoista siten, että kuulijalle syttyy halu lukea esitelty kirja. (Otsikkoa muokattu jälkeenpäin "Mitä kirjavinkkaus on?" -> "Kirjavinkkauksen alku Suomessa" .) Kiinnostuneille hyvä selvitys Seinäjoen kaupunginkirjaston sivuilta https://kirjasto.seinajoki.fi/kasvattajille-ja-opettajille/kirjavinkkau…

Kirjavinkkaus-nimitys ei ole minkään murrealueen mukainen ilmaisu, vaan suomenkielinen vastine ruotsin bokprat- ja englannin booktalk-sanoille.

Kirjavinkkaus oli hakusanana Kielitoimiston sanakirjassa jo vuoden 2012 painoksessa, samoin kirjavinkkari. Sanoja ei luonnehdita murteellisiksi, alueellisiksi, puhekielisiksi tai erikoiskieleen kuuluviksi. Siten ne katsottiin silloin yleiskielen keskeiseen sanavarastoon kuuluviksi.
https://www.kielitoimistonsanakirja.fi/kirjavinkkaus

Varmasti tässä on ollut hyvin paljon paikkakuntakohtaisia eroja. Itse olen aina ollut innokas lukija, joten muistan kaikki kirjoihin liittyvät asiat peruskouluajoilta jonka kävin pienellä varsinaissuomalaisella paikkakunnalla vuosina 1987-1996 eikä todellakaan ollut mitään kirjavinkkausta kirjaston tekemänä. Ylipäätänsä kirjastosta ei käynyt koululla koskaan kukaan, ja oppilaat kävivät opettajan johdolla tutustumassa kirjastoon yhden kerran (5. luokalla vuonna 1992) jolloin kirjaston toimintaa ja valikoimia esiteltiin yleisesti, mutta kirjastonhoitaja ei vinkannut mitään.
Ainoa "vinkkaus" oli äidinkielenopettajan itse laatima lista kirjoista joista voisi tehdä kirjaesitelmän (8. luokalla vuonna 1995) jos ei itse keksi mistä kirjasta sen tekee.

Eroja on. Kävin keskikoulua pohjoissuomalaisessa pikkukaupungissa, johon valmistui juuri silloin uusi upea kirjastotalo, nähtävyys jo arkkitehtuuriltaan. Koulussa siitä ei hiiskahdettu minkään aineen tunnilla, eikä kirjaston väkeä käynyt koululla. Jossakin yhteydessä suomenopettajan kirja-puheista jäi mieleen, että kyllähän kirjat pitää ostaa ja omistaa, silloin niihin voi palata ja voi tehdä muistiinpanojakin. Monelle perheelle jo pakollisten oppikirjojen ostaminen oli melkoinen uhraus, ja kaunokirjallisuusosasto jäi vieraaksi.

Kommentera svaret

Ei muotoiluja

  • Tillåtna HTML-taggar: <i> <b> <s>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.