Rubrik
Koska ns. Tukholman Päiväkoti 3:lla linjalla on perustettu? Olen itse ollut siellä v. 1952-1953, mutta muistan äitini kertoneen, että hänkin olisi ollut siellä…

Frågan ställd

Koska ns. Tukholman Päiväkoti 3:lla linjalla on perustettu?
Olen itse ollut siellä v. 1952-1953, mutta muistan äitini kertoneen, että hänkin olisi ollut siellä. Sen täytyisi olla jo 1920-luvulla.

Svar

Besvarad
Sist uppdaterat

Kaija Nenosen ja Kirsti Topparin teos "Herrasväen ja työläisten kaupunki : Helsingin vanhoja kortteleita 2" (1983) käsittelee Tukholman päiväkotina Kolmannella linjalla toimineen rakennuksen historiaa. Alun perin vuodesta 1899 eteenpäin rakennus toimi lasten työkoti "Firulana". Teos mainitsee Firulan vuosikertomuksen vuodelta 1905, joten ainakin vielä kyseisenä vuonna rakennuksessa on toiminut Tukholman päiväkodin sijasta lasten työkoti.

Edellä mainittu teos ei kuitenkaan mainitse tarkkaa vuotta 1905 jälkeen, jolloin Tukholman päiväkoti aloitti toimintansa rakennuksessa. Toisena lähteenä voimme käyttää Helsingin kaupungin arkistotietojärjestelmä "Sinetistä" löytyviä Tukholman päiväkodin asiakirjoja. Sinetistä löytyy Tukholman päiväkodin asiakirjoja vuodesta 1910 vuoteen 1974 asti (varhaisin ja ainut vuodelta 1910 löytyvä asiakirja on Tukholman päiväkodin "ohjesäännöt"). Tästä voimme varsin hyvin perustein päätellä, että Tukholman päiväkoti on ollut olemassa vuonna 1910. 

Näiden lähteiden perusteella voidaan siis todeta, että Tukholman päiväkodin perustaminen sijoittunee vuosivälille 1905–1910; lienee myös todennäköistä, että perustamisvuosi on nimenomaan "ohjesääntöjen" kirjoittamisvuosi 1910.

4 röster
Fann du informationen nyttig?
 
Vill du lämna en ny fråga? Skicka din fråga här.

Kommentarer

Mistä nimi? "Tukholman päiväkoti" Helsingin Kalliossa.

Fanny Palmén perusti Tukholman päiväkodin 2. tammikuuta 1883, alun perin nimellä "Arbetshus för fattiga barn". Arvaus, että koska vanhin kaupungin arkistosta löytyvä siihen liittyvä asiakirja on vuodelta 1910, tämän täytyy olla perustamisvuosi, meni siis yli neljännesvuosisadan verran pieleen. (Lähde: "Pirteä seitsemänkymmentä-vuotias. Helsingin vanhimpaan lasten päiväkotiin tutustumassa", Uusi Suomi 2.1.1953.)

Nimelle ei vanhoista sanomalehdistäkään sen sijaan löytynyt selitystä. Ennen kuin päiväkoti siirtyi Helsingin kaupungille vuoden 1952 lopussa, sitä oli pyörittänyt Stockholms daghem för barn r.f. -niminen yhdistys, mutta jää selvittämättä, miten Tukholma on liittynyt siihen.

En pääse tällä hetkellä käsiksi kyseiseen Uuden Suomen artikkeliin, mutta Fanny Palmén tosiaan toimi suomalaisten lastentarhojen edelläkävijänä perustamalla Helsinkiin useita lasten työkoteja. Myös siinä Kolmannella linjalla vuonna 1889 valmistuneessa rakennuksessa, jossa Tukholman päiväkoti sijaitsi, toimi alunperin Palménin perustama lasten työkoti. Jotkut lähteet erottavat kyseisen työkodin ja myöhemmän Tukholmasta käsin rahoitetun Tukholman päiväkodin toisistaan, mutta aiheesta on saatavilla tietoa rajoitetusti, minkä vuoksi en kirjastonhoitajana pysty tarkemmin kommentoimaan alkuperäisen työkodin ja Tukholman päiväkodin suhdetta. Jos jollain kommentoijalla on asiasta tarkempaa tietoa, otamme sitä mielihyvin vastaan.

Joona Auvinen, Kirjastonhoitaja, Helsinki

Uuden Suomen artikkelissa (jolle annoin yllä väärän päivämäärän, oikea on 8.3.1953) Tukholman päiväkodista puhutaan suorana jatkeena Palménin 1883 perustamalle laitokselle, jonka 70-vuotisjuhlavuotta artikkeli siis juhlisti. Sijainnista mainitaan: "Päiväkoti on toiminut jo 60 vuoden ajan puutalossa kolmannella linjalla."

Jatkoin nyt vielä lehtien kaivelua ruotsinkielisellä Stockholms daghem -nimellä, ja löysin lopulta selityksen Tukholman päiväkoti -nimelle. Hufvudstadsbladet uutisoi päiväkodin uudesta sisustuksesta 28.7.1950 ja mainitsi asian: nimi tuli käyttöön pian toisen maailmansodan jälkeen sitä kautta, että päiväkotiin pystyttiin Tukholman kaupungilta saadun rahalahjoituksen ansiosta tekemään vuonna 1945 alkaneet ja vuonna 1950 valmiiksi tulleet korjaus- ja sisustustyöt. Myös tässä artikkelissa silloisesta Tukholman päiväkodista puhutaan Palménin perustaman työkodin suorana jatkeena.

Ja nyt kun katson uudestaan tuota Uuden Suomen artikkelia, niin näköjään samaan asiaan viitataan lyhyesti myös sen lopussa. En ollut huomannut tätä, koska väliotsikko sai luulemaan artikkelin loppuneen jo aiemmin.

Mielenkiintoista! Ruotsalaislahjoitusten perusteella on nimiä valittu muuallakin. Esimerkiksi Vaasassa on kummikaupungin mukaan nimetty Malmöntalo.

Kommentera svaret

Ei muotoiluja

  • Tillåtna HTML-taggar: <i> <b> <s>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.