Två spelkortsfrågor: 1. Från när till när användes "Spelkortskontoret - Pelikorttikonttori" stämpeln på spelkort? Jag vet att "Pelikorttileima -…

Frågan ställd

Två spelkortsfrågor:

1. Från när till när användes "Spelkortskontoret - Pelikorttikonttori" stämpeln på spelkort? Jag vet att "Pelikorttileima - Spelkortsstämpel" avskaffades i och med att spelkortsskatten avskaffades 1983 men jag funderar över den lilla röda stämpeln som lades på korten redan vid tryckeriet (som i bifogad bild).

2. Jag har en kortlek, Oy Tillgmann Ab - Lyxkspelkort, som har båda stämplarna jag beskrev ovan. På sidan av lådan står "Vähittäismyyntihinta mk 800:- / Minutförsäljning mk 800:-", vad betyder det egentligen?

Jag kollade via Statistikcentralen att 800mk 1983 motsvarar ca. 300€ idag och 1975 skulle motsvarande summa bli ca. 675€. Vilket inte känns som ett rimligt pris för en till synes rätt vanlig kortlek.

Svar

Besvarad
Sist uppdaterat

Det är antagligen så att användningen av både "Spelkortskontoret/Pelikorttikonttori-stämpeln" och "Pelikorttileima/Spelkortsstämpeln" upphörde 1983 i och med avskaffandet av spelkortsskatten som varit i användning från och med 1842. Vad jag förstår har de två stämplen samma betdyelse: de fungerade som bevis på att spelkortsskatten erlaggts. Ursprungligen trycktes stämplen i Finlands Banks sedeltryckeri och senare i tryckerierna som tillverkade korten.

"Vähittäismyyntihinta/Minutförsäljning" står för den summa med vilken produkten säljs till konsumenterna. Den summa som säljaren betalar för produkten kallas inköpspris. Tyvärr har jag ingen förklaring till den höga prisen i dagens penningvärde.

 

 

Källor: https://www.aamulehti.fi/a/23811994

           http://www.endebrock.de/stamps/st-fin.html

5 röster
Fann du informationen nyttig?
 
Vill du lämna en ny fråga? Skicka din fråga här.

Kommentarer

Hej, det var jag som frågade och det jag egentligen funderade blev int helt svarat. Jag har en hel del gamla finska packor som har den stora röda stämpeln från olika perioder men bara en som har den lilla röda som är gjord i tryckeriet. Jag hoppades få veta när man började använda just den lilla färdigt tryckta stämpeln.

Angående ursprungliga frågan 8. 2. 2020 andra delfrågan. Kan det inte vara så enkelt att leken är ännu äldre, från före myntreformen 1963? 800 gamla mark motsvarade 8 nya.

Enligt Statistikcentralen: 800 (gamla) mark år 1962 motsvarades av 19,80 euro år 2022. Rimligt pris?

Dessutom: Före myntreformen användes i skrift kolon och streck men fr.o.m. 1963 ersattes de med ett kommatecken och decimaler med siffror.
800:– (1962) blev 8,00 (1963).

Kommentera svaret

Ei muotoiluja

  • Tillåtna HTML-taggar: <i> <b> <s>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.