God middag Jag söker efter uppgifter om en i Jyväskyla född kvinna 1874 och som avled i Helsingfors 1938. Hon hette Hanna Parviainen och var av en köpmans -…

Frågan ställd

God middag
Jag söker efter uppgifter om en i Jyväskyla född kvinna 1874 och som avled i Helsingfors 1938.
Hon hette Hanna Parviainen och var av en köpmans - och industrimannasläkt i Jyväskyla, där man bl.a drev en plywoodfabrik i Säyntäsalo. Hon har gått till historien som den första finska kvinnliga kommerseråd (1927), industrikvinna och en välgörare med stort hjärta. Det finns en inspelning med henne som är på finska men som jag oerhört gärna skulle vilja få ett tips av er hur man kan få översatt.
Min fråga till er sönderfaller i två stycken
1 Finns det litteratur om Hanna och hennes gärningar, eller uppgifter om henne i största allmänhet.(helst på svenska förstås)
2 Hur ska man kunna få följande länk översatt
http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/vaneritehtailija_hanna_parviainen…
Jag skulle vara tacksam för svar på dessa mina frågor. Jag samarbetar med en av Hannas släktingar här i Sverige. Hanna är hennes farfarssyster. Vi skulle bli väldigt glada för ett svar.

Svar

Besvarad
Sist uppdaterat

God middag!

Det är tyvärr inte lätt att hitta litteratur om Hanna Parviainen på svenska. Jag har hittills hittat en artikel av Elsa Hästesko: “Fröken kommerserådet” i Tidevarvet 1927 (5): 28. http://www.ub.gu.se/kvinn/digtid/08/1927/tidevarvet1927_28.pdf

I boken Paratiisin puutarhat - paradisets trädgård finns en artikel av Berndt Arell: “Arkitekt Wivi Lönns hem i Jyväskylä, dess orangeri och trädgård 1910-1918”. Hanna Parviainen nämnas i artikeln, därför att Wivi Lönn var en nära väninna till henne.

Uppgifter på engelska:

- Festskrift tillägnad Kalevi Pöykkö på hans 60-årsdag den 9 oktober 1993 (Helsinki, Taidehistorian seura, 1993)
I boken finns en artikel av Renja Suominen-Kokkonen: “Arkkitehti ja kauppaneuvos Säynätsalon tehdasyhdyskuntaa rakentamassa”. Artikeln är tyvärr på finska, men det finns en kort resumé “The collaboration of architect and patron in buildning the industrial community of Säynätsalo” på engelska.

- 100 faces from Finland: a biographical caleidoscope. (Finnish Literature Society, 2000.)
I boken finns en artikel om Wivi Lönn. Det handlar också om Hanna Parviainen och hennes far Johan Parviainen.

Uppgifter på finska:

- Toini Karivalo: Hanna Parviaisen jäljillä. (Keski-Suomen museo, 1996.)
- Marja Kokko (red.): Naisten kaupunki. (Atena, 2002.) Resumé på engelska.
- Kortelainen, Anna: Varhaiset johtotähdet: Suomen ensimmäisiä johtajanaisia. (Taloustieto, 2007.)

2) Titeln på radiodokumentären är på svenska "Plywoodfabrikör Hanna Parviainen var härskare i Säynätsalo". Det finns tyvärr ingen svensk översättning av dokumentären.

Jag rekommenderar vänligen att också kontakta Säynätsalo distriktbyrå (e-post: saynatsalo.aalto@jkl.fi) och Jyväskylä landsarkiv (tfn: 029 533 7180, e-post: arkivet@narc.fi).

217 röster
Fann du informationen nyttig?
 
Vill du lämna en ny fråga? Skicka din fråga här.

Kommentera svaret

Ei muotoiluja

  • Tillåtna HTML-taggar: <i> <b> <s>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.