Rubrik
Har ett problem - skulle villa förmedla till mina poeter.se i Sverige översättningar av Kaj Chydenius tonsatta dikter. Var finner jag Eino Leino på svenska,…

Frågan ställd

har ett problem - skulle villa förmedla till mina poeter.se i Sverige översättningar av Kaj Chydenius tonsatta dikter. Var finner jag Eino Leino på svenska, och de övriga, ss. pate eettisen testamentti??
Försökte med att översätta Virta venhettä vie - och hamnade i ett svensktspråkigt träsk - trist. Har någon lyckats bättre??

Svar

Besvarad
Sist uppdaterat

I de här musiktryck eller cd-skiva finns det Caj Chydenius tonsatta dikter på svenska:

- Sånger, allvarsamma. I / Melodier och arrangemang av Kaj Chydenius, Kaj-Erik Gustafsson, Eskil Hemberg, Jack Mattsson, Alf Mylläri, Lasse Mårtenson, Lars och Mårten Huldén.: till text av Lars Hulden (musiktryck, 2000)
- Sånger, allvarsamma. II / Melodier och arrangemang av Kaj Chydenius, Kaj-Erik Gustafsson, Jack Mattsson, Alf Mylläri, Lasse Mårtenson, Per Östern, Lars och Mårten Huldén.: till text av Lars Hulden (musiktryck, 2000)
- På sätt och visa / musik: Kaj Chydenius ; text: Ingrid Saaristo ; arrangemang: Janne Mansikka (cd-skiva, 2002)
- Ljusets vän = Valon ystävä : Kaj Chydeniuksen lauluja J. V. Snellmanin runoihin (cd-skiva, 2007)

På svenska finns det två diktsamlingar av Eino Leino: Helkasånger och Lyriskt urval. Och många enstaka dikt har också översatts bland annat som sång. Titlar på sångar hittar du från Viola (Finlands nationaldiskografi och nationalbibliografi över noter):
http://www.nationalbiblioteket.fi/bibliotek/viola.html

Pate eettisen testamentti är en dikt av Jukka Itkonen. Den är ochså tonsatts av Caj Chydenius, men inte tydligen översatts på svenska. Eino Leinos Virta venhettä vie -dikt har kommit ut i Pyhä kevät -samling. Dikten har tydligen inte översatts.

15 röster
Fann du informationen nyttig?
 
Vill du lämna en ny fråga? Skicka din fråga här.

Kommentera svaret

Ei muotoiluja

  • Tillåtna HTML-taggar: <i> <b> <s>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.