Helsingfors

Senaste frågorna

669 träffar. Visar 1–20 träffar.
Fråga Läst Betyg Besvarad Öppna Vastaus
Söker en novell av Ernest Hemingway som heter Indian Camp. Har ni den? 13 20.9.2023 "Indianläger" har publicerats i samlingarna I vår tid och Noveller. Den engelska originalnovellen "Indian Camp" kan läsas här.
Vem har skrivit Jag skulle hellre tänka på dig Att hålla emot mitt hjärta Min ande ska läras av dig Med västanvindar som blåser Äh alla varma smekningar Om… 4 19.9.2023 Tyvärr hittade våra svarare inte texten. Kanske någon av våra läsare känner igen den?
En barnbok ifrån 90-talet. Handlar om en flicka som hade ett gosedjur som kallades korven. Hon verkade bo med sin mamma, de bakade bullar. Tror de besökte… 13 15.9.2023 En av våra läsare kände igen boken: den heter "Nu ska här bli andra bullar" och är skriven av Gunilla Hansson. Första utgåvan kom 1980
Vem gjorde den första svenska översättningen av "A Visit from St. Nicholas" (eller "Twas the night before Christmas" som den också är känd som) av Clement… 8 6.9.2023 Jag hittar 4 olika böcker som innehåller översättningen av sagan i Finna-sökningen. Två julsagor innehåller sagorna Natten före jul och Nötknäpparen, den är översatt av Helleday Ekwurtzel Marie. Den är utgiven 2011. De tre andra är Natten före jul från 2014 (samma översättare) och en ny utgåva Julaftonsnatt översatt av Sjösvärd Thomas, utgiven år 2017 och Natten för jul översatt av Andersson Catharina i Illustrerade julsagor, utgiven 2017. Den äldsta Två julsagor finns i Helle-biblioteken och Vörå, men Natten före jul från 2014 finns i flera bibliotek, klicka på Visa tillgänglighet i fältet Beståndsuppgifter (länkarna som är sökresultat).
Söker en ungdomsbok där huvudpersonen (en tjej) är hos sin kompis där det bor ett manligt spöke. Huvudpersonen blir kär i honom 11 31.8.2023 Skulle boken kunna vara Sparrow Delaneys hemliga liv, skriven av Suzanne Harper? Du kan läsa om boken i Boksampo.
Jag söker en barnbok/bilderbok som handlar om en liten fågel eller en fågelunge som gått vilse. I nåt skede stöter den på en stor svart fågel som verkar… 13 30.8.2023 Tyvärr så hittade vi inte boken. Kanske känner någon av våra läsare igen den?
Min mammas kusin, Daly Andersson, skrev en bok om släkt och familj. Detta måsta varit på 40-talet, kanske 50-tal. Boken skildrar fattiglivet i Rogslösa-… 5 29.8.2023 Tyvärr hittade jag inte boken i våra finska samlingar (som kan bläddras i Finna.fi) , och inte heller i Libris. Jag tror att det skulle vara till hjälp att kontakta det Kungliga Biblioteket. 
Överste Bro Kraemer har skrivit två artiklar i 1983 års upplagor av Sotilasaikakauslehti: - Korpiselkä tykistön haarukassa (sidorna 842-847) samt -… 3 29.8.2023 Jag försökte hitta Sotilasaikakauslehti i huvudstadsregionens allmänna bibliotek från det året, men hittade inte. Allra säkrast är att kontakta Nationalbiblioteket, som arkiverar tidningar (huvudsakligen mikrofilmer) eller Försvarshögskolans bibliotek, båda är öppna för allmänheten. Försvarshögskolans biblioteket PB 7 (Santahaminantie 2) 00861 HELSINGFORS e-mail. kirjasto.mpkk@mil.fi Nationalbiblioteket nationalbiblioteket@helsinki.fi
Jag söker en bok som handlar om en tjej som bor på någon sorts barnhem elr liknande anstalt, men flyr för att hon inte trivs. Hennes kompis fixar ett boende i… 26 18.7.2023 Boken Midnatt råder/Jacobsson Ritta har en huvudperson som heter Tina, som övernattar i ett ödehus med sin kompis och ser spöken. Hon är dock inte en som bor på barnhem eller dylikt. Skulle den kunna vara boken du läst?
Jag letar efter två ungdomsböcker från 90 talet, en om en flicka i puberteten som träffade en manlig sjöjungfru och i slutet gick hon ner i havet och… 22 18.7.2023 Skulle den första kunna vara Havsmannen/Vallgren Carl-Johan? Det var den enda boken där något liknande som en manlig sjöjungfru nämndes,  men den verkar vara en ungdomsbok.  Den andra skulle kanske kunna vara Larklight, eller, De vita spindlarnas hämnd, eller, Till Saturnus och tillbaka/Reeve Philip eller Midnatt på månen/Osborne Mary Pope. Den sista hittade inte alls, tyvärr, du kan söka i Boksampo med kombinationen apor lejon eller med sökord apor eller med sökord lejon.  Kanske känner våra läsare igen någon av böckerna?  
Jag söker en barnbok som jag läste på 70- eller 80-talet där ett barn kommer in i en hiss som visar sig ha en speciell knapp som för henne till en trädgård… 29 18.7.2023 Tyvärr hittade vi inte boken. Kanske någon av våra läsare känner igen den?
Jag söker efter en bokserie som jag läste på 80-talet. Den handlade om en flicka som ”kom vandrande” till Stockholm och där blev hushållerska i en familj… 12 15.7.2023 Tyvärr hittade vi inte serien. Kanske någon av våra läsare känner igen den?En möjlighet kunde vara Lotte-serien av Maria Gripe. Serien berättar om flickan Lotten som flyttar till Stockholm med sin mamma. Mamma börjar arbeta som hushållerska i ett stort och fint hus. Serien utspelar sig på 1930-taletTyvärr är serien för ny. Första delen i serien är från året 1991. Lotten-serien:1. Tre trappor up med his (1991) 2. Eget rum (1992) 3. Egna världar (1994)https://www.goodreads.com/series/71502-lottenhttps://www.boksampo.fi/sv/kulsa/saha3%253Aue605f348-ec92-4c1f-aae4-8d5ec28e2c9e
Jag söker en barn/ungdoms bok (serie?) som jag läste på 80-talet om en pojke som blir räddad av delfiner. Jag tror han rymt hemifrån och hamnat på ett flygplan… 25 13.7.2023 Kan det vara en bok som heter Delfinön? Författaren är Arthur C. Clarke.  https://www.boksampo.fi/sv/kulsa/saha3%253Aue9c326ab-641f-47c2-8639-a2d… Tyvärr hittade vi beskrivning bara på engelska: https://www.scribd.com/book/387516559/Dolphin-Island https://www.kirkusreviews.com/book-reviews/arthur-c-clarke/dolphin-isla…
Jag letar efter en självbiografi, skriven av en kvinna på 40-talet. Hon flyr med sin man och ett barn från Karelen (?) undan ryssarna som är dom hack i häl… 23 7.7.2023 Jag hittade tre alternativ, men inget av dem motsvarar helt din beskrivning: Monahof Ania, Tillflykten, beskrivningen låter delvis som din bok, men den är skriven på 1980-talet. Den är skriven på svenska och berättar om Anias flykt från Ryssland via Estland till Finland. Läärä Reino, Jää hyvästi, Inkerinmaa som är en berättelse om en familj från Ingermanland. Familjen flyr via Estland och övrig Europa till Finland. Men memoarernas författare är en man, boken är skriven på 1980-talet och dessutom hittar jag den inte på svenska. Pettersson, Waltraut har skrivit ett antal böcker om sin flykt från Pommern till Tyskland och Danmark. Hon kom till Sverige på 1950-talet. Den första boken heter Tid att leva. Också den boken har publicerats på...
Söker böcker där förövaren byter skepnad så inget offer ska känna igen denna 12 6.7.2023 Din fråga visade sig vara svår. Jag sökte hjälp bland kollegorna, men ingen hade förslag. Jag själv känner bara två ganska bekanta böcker, Stevensons Jekyll & Hyde och Agatha Christie's ABC-morden, som har en liknande tema. Jag sökte med sökordet metamorfos i Boksampo och hittade följande, som kunde passa: Lucarelli, Carlo, Almost blue, beskrivs med orden psykopater, seriemördare Orhan Pamuk, Den vita borgen och Den svarta boken har dubbelgångare som beskrivning Wistrand Lovisa, Equidae, beskrivs med metamorfoser och övernaturliga varelser,  Jonas Gehlin, Björnhamn Avfärd och Björnhamn Hemkomst har också metamorfoser som beskrivning. Hoppas det här hjälper! Jag tror att det lönar sig att söka i Boksampo för mera läsetips...
Jag letar efter en bok dom gjorde starkt intryck på mig, jag var ungefär 12 år i början på 80-talet. Den handlade om några ungdomar som blev räddade ur havet… 29 30.6.2023 Tyvärr hittade vi inte boken. Du kanske hittar dem bland resultaten i Boksampo, https://www.boksampo.fi/sv/search/kulsa/rymdvarelser. Kanske känner någon av våra följare den?
Jag tror Bo Carpelan skrivit: ”Vågorna kastar sig med lugnt raseri mot klipporna…” Tacksam få veta ur vilken dikt eller motsvarande citatet är hämtat och i… 6 28.6.2023 Tyvärrr hittade jag inte citatet. Jag bläddrade igenom ett antal Carpelans diktsamlingar (Objekt för ord, 73 dikter, Den svala dagen, Variationer, År som löv, November-Credo, Källan, I det sedda, Hon och han, Som en dunkel värme, Diktamina, Gramina, Nya dikter, Mot natten, Staden-Kaupunki, Gården, Poesi.. Poeså.. : dikter för stora och små, Namnet på tavlan Klee målade). De två närmaste stroferna till citatet var: Jag rör vid dig (Objekt för ord) Jag rör vid dig livet såsom vågor slår i tystnadens dån..   I den ljusa natten is Den svala dagen I det ljusa ögat, i den ljusa natten hördes havet som ett eko, av ett mörker från den hårda väggen under skuggan av ditt berg, min hemtrakt... Kanske känner någon av våra läsare citatet?
Jag försöker hitta från vilken bok jag har kopierat en text som inleds med dikten Jag av Vigdis Hjort 10 år. Nästa rubrik är - Vad är Jag? de grundläggande… 27 17.5.2023 Boken är Positiv ångest hos individen, gruppen, organisationen (Positiv angst, 2015) av Paul Moxnes.  https://www.finna.fi/Record/jakobstad.133147?sid=2972376786 https://bibliotek.boras.se/work/positiv-%C3%A5ngest-hos-individen-grupp…
Jag söker en barnbok från 80-90tal (?) Den handlar om en stad där det finns en mystisk trädgård bakom en mur. Trädgården ägs av en gubbe (trollkarl?) Och i den… 66 9.5.2023 Tyvärr hittade vi inte boken. I Boksampo kan du bläddra genom resultat med sökning trollkarlar eller lyktor eller kristaller. Kanske någon av våra läsare känner igen boken?
Jag studerar instrumentpedagogik på Sibelius-Akademin (huvudämne cello) och jag ska nu börja skriva mitt kandidatarbete inom de pedagogiska studierna. I min… 27 26.4.2023 Du kan börja med tidigare avhandlingar. Du kan söka använda till exempel JÄMLIKHET eller INCLUSION som sökord Digitala avhandlingar från Helsingfors universitet :  https://helda.helsinki.fi/handle/10138/17738?locale-attribute=sv .  Avhandlingarna kän läsas i nätet.  I Arto-samlingen kan du hitta referenser av artiklar.  Du kan kombinera sökord som till exempel JÄMLIKHET and UNDERVISNINGArto-samlingen (finländska tidskriftsartiklar och böcker): https://www.kansalliskirjasto.fi/sv/tjanster/arto