Helsingfors

Senaste frågorna

648 träffar. Visar 1–20 träffar.
Fråga Läst Betyg Besvarad Öppna Vastaus
Kommer vi någonsin att få digitaliska bibliotekskort? 15 9.3.2023 Hej!  I dagsläget finns det en app som heter Taskukirjasto där du kan logga in på helmet-biblioteken och då också har bibliotekskortet i appen, dvs digitalt i telefonen. Nya bibliotekskort är också försedda med RFID-taggar, dvs samma teknik som finns i biblioteksböckerna och ersätter streckkoder. Mer om RFID-teknik kan du läsa t.ex. på Wikipedia: Radio Frequency Identification – Wikipedia.  
Söker en barnbok som handlar om ett litet hus på ett berg. Huset har fin utsikt från alla fönster utom ett som täcks av en stor sten. Mannen i huset rullar ner… 17 9.3.2023 Hej!    Tyvärr lyckas jag inte hitta information om vilken bok det är frågan om. Kanske någon av våra läsare känner igen vilken bok det är frågan om?
Känner ni möjligtvis igen den här barnsagan? Sagan handlade om en liten fattig flicka som skulle skaffa något till sin mor. Jag tror hon skulle ha vatten från… 24 24.2.2023 Tyvärr hittade vi inte sagan. Kanske någon av våra läsare känner igen den?
Jag söker en bok som min mamma läste för mig när jag var liten. Runt slutet på 90-talet eller början av 00-talet. Det jag kommer ihåg är att det var en sån … 22 21.2.2023 Tyvärr så hittade ingen av oss den här boken. Sökresultatet med orden bilderböcker och pysselböcker gav några resultat, den enda boken som kanske skulle kunna vara ens nära den du söker är Gahrton Måns, Välkommen till Hotell Gyllene Knorren, Bonnier Carlsen. Med sökningen pysselböcker får man mera alternativ, en möjlig är kanske Widmark Martin, Lasse-Maijas sommarlovsbok, Bonnier Carlsen. Det kan ju hända att vi här i Finland inte har boken du söker efter i våra samlingar. Du kan kanske ännu fråga den svenska tjänsten Bibblan svarar.
Min familj äger en antik bibel som är skriven på armeniska och är uppskattningsvis ca. 700 år gammal. kan den vara värdefull? 12 20.2.2023 Värderingar av antika böcker kan man fråga efter t. ex. i Antikvariat eller auktioner t.ex. hos Hagelstams.
Which library has the most extensive collection of Enlish fiction? Odii has some, but not as much as a voracious reader might wish... Best, Erik 10 4.2.2023 The most extensive English collection in the HelMet system can be found in Pasila library. In addition to the library's open collection, the building houses the HelMet book stack which has over 3 000 items of English fiction. All material can be checked out. With this search you can see the English fiction in the HelMet database. You can refine the search to individual libraries from the Location sidebar, and make further refinements by Genre, Collection or Publish Date. You can also place holds on any titles and pick them up from the library of your choice.
Letar efter två barnböcker från 60 eller 70-talet. 1. Handlar om barnet Fidelin. Som måste klara det mesta själv då hans föräldrar sjunger o spelar. En sång i… 29 24.1.2023 1. Hallqvist, Britt G. : Fiffelin får göra allt  Bonniers 1966
Nästan säker på att författaren är Joyce Carol Oates men jag hittar inte boken i hennes samling. Den handlar om en liten flicka som blir mördad i ett… 46 5.1.2023 Älskade syster av Joyce Carol Oates har en bok som heter Älskade syster. Boken berättar om mordet av en nioårig flicka. Flickan hade varit bra i konståkning.  Flickans bror är berättare i boken.  Bokens svenska upplaga har utkommit år 2007 och har 650 sidor.Bonniers bokpresentation av boken.
Jag fick en bok läst för mig när jag var liten (kanske 6 år, 1995). Vill minnas att den var om en skolklass som var på besök på ett bageri och ett av barnen… 52 5.1.2023 Boken du söker är antagligen Mimmi och kexfabriken av Viveca Lärn (då Sundvall) från 1988.  Mimmi går med sin lekskola på utflykt till Henrys kex- och brödfabrik.  På morgonen upptäcker Mimmi att en av hennes tänder är lösa. Barnen får varsin kexpåse och färsk bulle med sig innan de går hem. På hemvägen fastnar Mimmis tand i bullen.  Det är Mimmis kompis Anders som ropar Henrys bröd magens död.  
Jag söker en bok som jag läste för ca 60 år sedan och den var inte ny då. Utkom kanske sent 40-tal eller runt 1950. Roman för unga kvinnor tror jag att… 63 8.12.2022 Tyvärr så hittade vi inte boken, skulle den kunna finnas på den här listan i Boksampo med böcker om evakuerade. Kanske någon av våra läsare känner igen boken?
Söker en bok jag läste senare delen av 90-talet, då jag var runt 10årsåldern. En slags fantasybok som handlade bla om några ulliga djur, en resa, en skog,… 71 21.11.2022 Skulle det kunna vara Ibbotsons Hemligheten på perrong 13 eller Solveig Hägerstöms Resan till Ulliga Bergen? Rosie Banks' serie Secret Kingdom berättar också om en fantastisk parallelvärld, Det magiska berget och Snöbjörnar i fara. Den finska Kirjasampo innehåller en bokhylla av författare som skrivit fantasy för unga och barn. En del av dem är finländare och är kanske inte översatta till svenska, men t. ex. MacKenzi Lee, Becca Fitzpatrick, Chris Riddell, V.E. Schwab, Holly Black, Rick Riordan, D. D. Everest, Cathryn Doyle, Magdalena Hai, Siri Pettersen finns på listan. I Boksampo finns en bokhylla på svenska Spännande böcker för barn, kanske hittar du där författaren eller bland de här böcker som handlar om fantasivarelser.
Jag letar desperat efter en bok jag läste efter som alla tror jag hittat på den. Iallafall jag kan tycärr inte minnas bokens framsida, namn eller författare… 34 21.11.2022 En kollega föreslår Mats Berggrens En enda kväll, som handlar om Martin och Esperanza från förorten och Alexandra från skyddad överklassmiljö. Alexandra glömmer sin laptop på tunnelbanan och Martin tar hand om den och söker upp henne för att lämna den tillbaka. Det blir ett möte fyllt av dramatik, om förändrar deras liv för alltid.
Jag letar efter en bok, som jag inte minns vad den heter och minns bara vagt. Men den handlade iaf om en flicka som bor i en bunker tillsammans med en slags… 98 15.11.2022 Jag tror att det kan vara Tony DiTerlizzis bok Jakten på WondLa:https://www.boksampo.fi/sv/kulsa/http%253A%252F%252Fwww.btj.fi%252Fat_1… Det finns tre böcker i WondLa-serien:https://www.boksampo.fi/sv/search/kulsa/wondla
Min pappa (79år) pratar om en barnbok från sin barndom om ett djur som kallades Knuff och Drag. 51 9.11.2022 Kunde boken du letar efter ändå vara Berättelsen om doktor Dolittle av Hugh Lofting. Boken har kommit ut på svenska 1949. Tyvärr hittade jag ingen annan bok med Knuff och Drag eller Knuffodrag.  https://www.kirjasampo.fi/sv/kulsa/http%253A%252F%252Fdata.kirjasampo.f…
Söker en barnbok från 90 talet som heter bebben I magen. Nu finns massor busiga bebben o de e inte dem jag menar. Orangeaktig framsida o lyft upp flikar med rim 53 3.11.2022 Boken du letar efter kunde vara "Busiga Bebben bor i mammas mage" (1993). Författaren är Thomas Svensson. https://libris.kb.se/bib/8377323 https://www.kirjasampo.fi/fi/kulsa/http%253A%252F%252Fdata.kirjasampo.f…
Jag letar efter litteratur om tidningsläsare/tidningsläsande i början av 1900-talet (och i slutet av 1800-talet) i Sverige. Hur pass utbrett var läsandet?… 20 2.11.2022 Jag hade svårigheter att hitta material, vilket kan bero på det att det kanske inte finns i våra bibliotek här i Finland, Finna.fi sökningsresultat. Jag tror att ni kanske kunde få hjälp från Nordicom, som är ett nordisk medieforskningscentrum, eller eventuellt från den svenska motsvarande bibliotekstjänsten, Bibblan.svarar.
Jag söker en barnbok/bilderbok som handlar om en björn som åker omkring i rymden. Inte i raket el så, utan … tja på en blixt tror jag. Jag har en bild i minnet… 44 25.10.2022 Din bok kunde vara Åkerhielm Gallie - Lundberg Lucie,  Brumbo och stjärnorna, http://lillablabyran.blogspot.com/2014/12/alskad-bok-fran-1947.html
Söker titeln och författaren till en deckare som utspelar sig i nord-östra USA (staten New York?) kring en förskningsinstitution (neurologi? involverar… 35 21.10.2022 Kunde det vara fråga om Dean Koontz Fånga natten, https://www.boksampo.fi/sv/kulsa/kauno%253Aateos_6857? Du kan bläddra böcker om försvinnande barn i Boksampo, https://www.boksampo.fi/sv/search/kulsa/obj%3Asaha3%253Audd30fd02-d678-… och om forskningscentra, https://www.boksampo.fi/sv/search/kulsa/forskningscentra. Frågeställaren hittade boken under den andra länken: Morden i Holloman av Collen McCullough. 
Hur skulle jag få texten till Jag undrar och funderar av Benny Törnroos? 44 21.10.2022 Marjatta Pokelas barnvisa Ihme ja kumma är på svenska Jag undrar och funderar. Svenska texten är av Benny Törnroos. Texten hittas i bilagan till CD Benny's 21 + bästa. https://finna.fi/Record/lastu.242537   https://www.biblioteken.fi/fraga/har-nan-texten-till-jag?language_conte…
Har en gammal bibel från 1878 gamla testamentet har den något värde 735 19.10.2022 Det är väldigt svårt att bedöma priset på din bok, eftersom du berättar så lite om den. Din fråga är dock intressant. Vissa biblar från 1800-talet är ganska värdefulla. De kan vara värda till exempel tusentals dollar. Men alla är inte särskilt dyra. Vissa kostar bara hundra eller några hundratals dollar. Du kan förmodligen köpa en för mycket mindre än hundra dollar. Trycktekniken var ganska effektiv redan 1878, och många biblar producerades då. Deras värde beror på många saker, kolla ställen där föremål som gamla böcker säljs på Internet. Jag hoppas att det här svaret inte avskräcker dig. Alla böcker är själva värdefulla och många av dem har också ett betydande ekonomiskt värde.