Helsingfors

Senaste frågorna

691 träffar. Visar 1–20 träffar.
Fråga Läst Betyg Besvarad Öppna Vastaus
Na­val­nyi ja Ve­nä­jän op­po­si­tio 2 22.2.2024 Aleksei Navalnyin vaikutuksesta ja suhteesta Venäjän oppositioon on kirjoitettu paljon. Joidenkin tutkijoiden ja journalistien mukaan Navalnyin kuoleman myötä Venäjä menetti opposition voiman, mutta eriäviäkin näkemyksiä on. Alla muutama kirja ja verkkolähde.    Navalnyi ja Venäjän oppositio / Jan Matti Dollbaum, Morvan Lallouet, Ben Noble; suomentanut Timo Korppi, 2022  Putinin pahin vihollinen : Aleksei Navalnyin tarina / Kalle Kniivilä, 2022 Putinin sisäpiiri: Nyky-Venäjän lyhyt historia / Mihail Zygar; suomentanut Jukka Mallinen, 2016      Politico: Russia’s opposition died with Navalny BBC: Alexei Navalny, Russia's most vociferous Putin critic  Reuters: Who was Alexei Navalny and what did he say of Russia, Putin and death? Yle: ...
Varifrån kommer ordet smirglare 6 9.2.2024 I Svenska Litteratursällskaps pubilkation Källan finns en artikel, Lisa Södergård: Partaj, hippa och baluns? Folkkultursarkivets frågelista om slang, om finlandssvenska slangord, där nämns också smirglare, men inget om dess ursprung, förutom att ändelsen -are andvänds när slangord skapas, https://www.sls.fi/sites/default/files/publications/pdf/1691.pdf I Språkinstitutets ordböcker finns ordet inte, https://www.sprakinstitutet.fi/sv/ordbocker Institutet har rådgivning, som kan hjälpa vidare, https://www.sprakinstitutet.fi/sv/sprakhjalp/sprak-_och_namnradgivning
Var på Helmet kan jag skriva en bokrecension? Det står att man gör det på sin egen sida, men jag kan inte hitta ett sådant ställe på min sida, och inte någon… 12 22.1.2024 Det är möjligt att skriva en bokrecension. Finna-systemet kallar dom kommentarer. Först måste du logga in på Helmet-tjänsten med ditt bibliotekskort och din pin-kod.  https://helmet.finna.fi/?lng=sv Sen måste du söka en bok du dill kommentera. Klicka på kommentarer (titta på bilden). Skriva din kommentar  och klicka på  Lägg till en bedömning. Alla kommentarer är offentliga. Du kan se alla som har skrivits i var som helst Finna-bibliotek. Det är möjligt att använda pseudonym.   
Jag har börjat använda er nya app (beta-versionen) men har inte lyckats spara språkinställningen utan måste varje gång göra den på nytt. I den gamla appen… 10 19.1.2024 Vi har testat helmet.finna med några olika telefoner och för oss har språkinställningen hållits.  Det är möjligt att det handlar om någon webbläsarinställning i din telefon, men det är omöjligt att veta och instruera dig så här utan att se telefonen. Därför rekommenderar vi att du tar din telefon med dig och går till ett bibliotek där du ber personalen kolla igenom inställningarna.
Jag är S2-lärare och flera av mina elever kommer från Kosovo. Vi har ett projekt där eleverna ska berätta en folksaga från sina föräldrars länder. Men vi kan… 16 11.1.2024 Tyvärr har vi inga folksagor på svenska från Kosovo eller Balkan i Helmet bibliotekens samlingar. Det kan löna sig att kontakta biblioteket vid Nordisk kulturkontakt, https://www.nordiskkulturkontakt.org/bibliotek/. Lycka till!    
Det finns en vers av Alf Henrikson som börjar så här. "Hav tack, nu är julhelgen över". Den fortsätter med några rader och slutar med "då någonting vettigt… 11 10.1.2024 Dikten Lättnadens suck finns i samlingen Rim & reson av Alf Henrikson året 1995. Vi har inte samlingen i Helmet-bibban, men texten hittas på nätet till exempel på bloggen Vikeningarna funderar https://www.vikeningarna.se/2009/01/instammer/.   Boksampo https://www.boksampo.fi/sv/kulsa/saha3%253Aucebd804e-7b7a-4e8e-b414-102… Finna.fi https://finna.fi/Search/Results?lookfor=rim+och+reson+alf+henrikson&typ…
Läste ett par, kanske tre? Böcker för några år sen om en brittisk äldre polisman och det var också en kvinnlig kollega som var eller blev singel, hon hette… 15 22.12.2023 Våra svarare hittade tyvärr inte boken. Du skulle kunna bläddra sökresultatet polis seriemördare i Boksampo. Kanske har du läst M. W. Cravens böcker? Till exempel Regissören eller Brännaren. Alla Cravens böcker i Boksampo. På något sätt tycker jag att boken låter bekant. Innehållet är lite lik Jan-Erik Fjells Leken. Men polisen är inte brittisk och händelserna inte i Britannien, utan i Norge och USA. Alla Jan-Erik Fjells böcker i Boksampo.
Kan jag få hjälp med att hitta en illustrerad barnbok jag läste på 60-talet. Handlar om en papegoja som kidnappas av en katt (tror jag ). Illustrerad så att… 16 22.12.2023 Tyvärr hittade jag inte boken. Jag hittade en fabel av Aisopos, som heter  Katten och papegojan men fabeln är inte den sagan som du söker, inte heller en persisk saga Den underbara papegojan. Kanske någon av våra läsare känner igen den?
Hur i fanders kan man få ett privattelefonnr till Finland enkelt 23 18.12.2023 Det enda sättet numera att söka nummer är att använda tjänster som https://020202.fi eller https://Fonecta.fi, som är avgiftsbelagda. Biblioteken har inga allmänna telefonregistrar, så som tidigare kataloger, att erbjuda.
Jag söker boktitel (engelsk författare) Boken börjar med tågresa i engelskt landskap strax efter 2:a världskrigets slut. En f d soldat som tappat minnet känner… 17 18.12.2023 Jag hittade en bok om en soldat och minnesförlust, men den händer under första världskriget, Rebecca West, En soldat kommer hem, https://www.boksampo.fi/sv/kulsa/saha3%253Au927e2898-782f-498d-a129-ed7….  Kanske någon av våra läsare känner igen boken? 
Jag söker en barnbok, troligen från slutet av 70-talet, som handlar om en flicka som är på ett varuhus med sin mamma. Flickan prövar åka rulltrappa och tappar… 35 30.11.2023 Vi fick ett förslag från en läsare: Boken heter Den lilla björnen Manchester.  Tyvärr hittade våra svarare inte boken. Kanske känner någon av våra följare den?
Jag läste all fantasy som fanns i min ungdom på 80-talet, speciellt älskade jag böcker med portaler till andra världar. Jag minns en magisk bok med en… 24 29.11.2023 Kunde boken vara Susan Coopers Silverträd?
Jag letar efter en bilderbok som min pappa läste för mig i slutet av 90-talet där det var en pojke som ljög om hur fantastiskt hans hus var, bland annat att… 20 24.11.2023 Tyvärr hittade vi inte boken. Kanske någon av våra läsare känner igen den?
Jag söker en barnbok som min lärare högläste när jag gick på lågstadiet, 1976-78. Boken handlade bl. a. om en häxa, eller nån lite konstig kvinna, som bodde i… 17 24.11.2023 Tyvärr hittade vi inte boken. Den enda som fanns beskriven med ord matta och häxa i Boksampo var Lilla häxan och den flygande mattan från år 2002. Här finns sökresultatet häxor, kanske hittar du boken bland dem eller kunde någon av våra följare känner igen den?
Jag letar efter en bok som utspelar sig på 1960- eller 70-talet i England. I boken blir en ung tjej kidnappad av en man som vill ha en flickvän. Han kör henne… 17 22.11.2023 Jag undrar om boken du söker eventuellt kunde vara Samlaren av John Fowles? Handlingen i boken motsvarar det du kommer ihåg. https://www.boksampo.fi/sv/kulsa/kauno%253Aateos_1052 http://carlander.nu/recension-john-fowles-samlaren/
Jag söker en ljudbok jag hade dom liten, det jag minns är att de handlade om en näbbmus som hängde upp sin röst på typ en pinne för hon skulle bada o hon ville… 10 22.11.2023 I våra samlingar hittade jag inga ljudböcker med näbbmöss. Kanske hittar du boken i Boksampo, näbbmus.
Jag letar efter en läsebok som jag hade i skolan i Sverige på 80-90-talet. Denna handlade om framtiden med en pojkes liv med sin mamma som bara satt hemma och… 27 8.11.2023 Den enda jag hittade var läseboken Min läslära från 1984. Den innehåller flera korta berättelser om barn. f Vi har inte så mycket uppgifter om svenska skolböcker här i Finland, kanske Bibblan svarar skulle kunna hjälpa dig bättre.
Jag är lite förvånad över att jag inte hittar "S/Y Glädjen" av Inger Alfvén att låna. Den är väl ändå en av hennes mest kända böcker antar jag. Kan ni försöka… 18 6.11.2023 Boken är mer än 30 år gammal. Det är inte lätt att köpa den. Men boken kan beställas via fjärrlån.  Du kan själv skriva Begäran om fjärrlån och välja  det Helmet-bibliotek där du vill hämta boken.  En bäställning kostar 4 €. Mera information:Fjärrlån i Helmet-biblioteket Finna-databaset
Vad är skillnaderna på tyska och svenska tangentbord? ? Bifoga bilder! Jämför gärna även skriftligt. Särskilt hur det blir när man skriver på tangentborden dvs… 17 31.10.2023 Jag hittade en sida där det fanns bilder på tangentbord på svenska, norska och tyska. Där kan du också testa, hur det är att skriva med dem: Swedish keyboard, https://gate2home.com/Swedish-Keyboard Norwegian keyboard, https://gate2home.com/norwegian-Keyboard German keyboard, https://gate2home.com/german-Keyboard Microsofts hjälp till att ändra tangentbordslayout, https://support.microsoft.com/sv-se/windows/%C3%A4ndra-tangentbordslayo…
Jag letar efter en bok som nog är från 70-80 talet, det är en thriller/skräck bok där någon som förväntas vara död kommer tillbaka för att ta hämnd, tror att… 17 19.10.2023 Tyvärr hittade vi inte boken. Här finns en lista med böcker med hand i pärmbilden och här en lista med thrillers som har tema hämnd. Kanske känner någon av våra läsare boken?