Hur funkar egentligen bibliotekens e-bokslicenser? Jag är kund hos Helmet och brukar använda appen Libby för att läsa och lyssna på engelskspråkiga e-böcker…

Frågan ställd

Hur funkar egentligen bibliotekens e-bokslicenser? Jag är kund hos Helmet och brukar använda appen Libby för att läsa och lyssna på engelskspråkiga e-böcker. Jag brukar lägga till böckerna som jag vill läsa i en läslista, men nu har det flera gånger hänt att boken har försvunnit från Helmet innan jag har hunnit läsa den (det står när jag klickar på den att "titeln finns inte i ditt biblioteks katalog"). Detta hände nu senast med sista delen i en trilogi varav jag läst de två första delarna (dessa delar finns fortfarande kvar). Jag upplever det som lite stressande att man aldrig vet när en bok som man har tänkt läsa kommer att försvinna, eftersom det verkar kunna ske lite när som helst. Jag tycker mig minnas att det t.o.m. hände en gång när jag hade en bok lånad, att den plötsligt försvann ur bibliotekets katalog, så att jag inte längre kunde läsa den eller låna om/reservera den på nytt.
Mina frågor är nu alltså om det finns något sätt för en vanlig bibliotekskund att veta när bibliotekets licens för olika e-böcker kommer att löpa ut (så att man vet vilka böcker man borde prioritera) och om en bok faktiskt kan försvinna när som helst, t.o.m. när man redan har reserverat eller lånat den?

Jag har också hört att kommunerna kommer att öppna ett gemensamt e-bibliotek nu i april; kommer alla e-böcker som de deltagande biblioteken har tillgång till att finnas tillgängliga där för alla låntagare? Så att t.ex. jag som Helmet-kund kan få tillgång till alla e-böcker som en kund på Tammerfors bibliotek har tillgång till och vice versa? Och hur blir det med anskaffningsförslag för e-material om biblioteken övergår till ett nytt gemensamt system? Kan jag fortfarande skicka in anskaffningsförslag till Helmet? (Jag tänker nu främst på den bok som försvann nyligen och som jag hade velat läsa.)

Svar

Besvarad
Sist uppdaterat

Låntagaren har tyvärr ingen möjlighet att se när licensen till en e-bok går ut. Böckerna har olika slags licensmodeller, t.ex. tidsbaserad (1 år) eller baserat på antal lån (26 lån). Om det finns reservationer på en titel är grundregeln att licensen förnyas om det bara är möjligt. Ibland kan förlaget själv dra tillbaka boken från bibliotekens inköpsplattform och då kan vi inte förnya bokens licens.

Ett pågående lån borde ändå aldrig försvinna för låntagaren. Om det har hänt, är det fråga om ett tekniskt fel.

Från och med 23.4. går Helmet-biblioteken över till Kommunernas gemensamma e-bibliotek. Mera information om det nya e-biblioteket finns här: https://www.kansalliskirjasto.fi/sv/e-kirjasto Helmets nuvarande e-bokstjänster Ellibs och OverDrive kommer att finnas kvar under en övergångsperiod efter att det nationella e-biblioteket öppnat. OverDrive är med största sannolikhet tillgänglig för våra användare till årets slut. Men efter 1.7. går det inte längre att göra reservationer på OverDrives e-böcker.   

Svaret från Helsingfors stadsbibliotekets enhet för samlingar och metadata.

0 röster
Fann du informationen nyttig?
 
Vill du lämna en ny fråga? Skicka din fråga här.

Kommentera svaret

Ei muotoiluja

  • Tillåtna HTML-taggar: <i> <b> <s>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.