Jag är intresserad av att undersöka identitet och identitetsskapande som tema i finlandssvensk ungdomslitteratur. Finns det någon specifik författare som ofta…

Frågan ställd

Jag är intresserad av att undersöka identitet och identitetsskapande som tema i finlandssvensk ungdomslitteratur. Finns det någon specifik författare som ofta skriver om ämnet eller romaner där det temat förekommer? Gärna i förhållande till kultur eller språk, men även i allmänhet.

Svar

Besvarad
Sist uppdaterat

En kollega rekommenderade Maria Turtschaninoff, t.ex. böckerna Maresi eller Anache och Irmeli Sandman Lilius' böcker. Också Ellen Strömberg: Vi ska ju bara cykla förbi, Julia Wickholm: Olivia för alltid, Henrika Andersson: En skärva av själen, Henrika Andersson: Emma Gloria och de levande varslarna behandlar de ungas identitet.

Specifikt finlandssvenskheten tycks tyvärr vara ett tema, som inte ännu har behandlats i ungdomslitteraturen. I den här artikeln finns beskrivningar om ovannämnda författare.http://www.kolumbus.fi/nya.argus/2016/5-6/Nylandska_fantasy-flickor_reg…. Den enda författaren, vars bok kanske skulle kunna förstås som finlandssvensk ungdomsskildring är från 1970-talet, Lars Sunds Natten är ännu ung.

Resultatet med sökorden ungdomar, finlandssvensk litteratur, samlingen barn och unga, https://haku.helmet.fi/iii/encore/search/C__S%28ungdomar%29%20%28finlan….

Finlandssvensk ungdomsidentitet behandlas oftare i musik, HBL, Finlandssvenska rappare, https://www.hbl.fi/artikel/e748a3fe-3bd0-4e76-9715-be312cc54c23,  Yle Musik på dialekt, https://svenska.yle.fi/a/7-1342382, Vbl, Österbottniska pophjärtan grunnar på hembygd och musik https://www.vasabladet.fi/Artikel/Visa/283380.

Om våra läsare har tips, skriv dem gärna under i kommentar-fälten.

1 röster
Fann du informationen nyttig?
 
Vill du lämna en ny fråga? Skicka din fråga här.

Kommentarer

Hej! Tack så mycket för svar! Finns det någon ungdomsbok som behandlar just finlandssvensk identitet+

Kommentera svaret

Ei muotoiluja

  • Tillåtna HTML-taggar: <i> <b> <s>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.