Jag är intresserad av indianspråk och vill lära mig det. Finns det nån stans man kan göra det här? Om inte, kan du nämna någonstans man kan göra det?

Frågan ställd

Jag är intresserad av indianspråk och vill lära mig det. Finns det nån stans man kan göra det här? Om inte, kan du nämna någonstans man kan göra det?

Svar

Besvarad
Sist uppdaterat

Det finns väldigt många indianspråk i världen. Det sägs att i Nordamerika talar man ca. 150 indianspråk, i Centralamerika ca. 80 och i Sydamerika ca. 600 olika indianspråk. Därför kan man inte tala om "ett indianspråk" (Anhava: Maailman kielet ja kielikunnat, 1998). De flesta indianspråk har förstås väldigt få talare och stora svårigheter.
Är du intresserad av att delta i indianverksamhet i Finland, kan du kontakta Tiina Larva i Suomen Intiaaniyhdistys, PB 65, 00501 Helsingfors (e-mail: tiina.larva@hel.fi). Hon berättade att det finns ingen möjlighet att studera indianspråk i Finland. Hon berättade att endast i USA och Kanada undervisar man indianspråk i några universitet.
Helsingfors Universitets Renvall-Institut http://www.helsinki.fi/hum/renvall/ forskar Nord- och Sydamerika och deras folk, men jag tror att det finns inga kurser i indianspråk där heller.
Några bra länkar till indianspråk: http://www.geocities.com/cheyenne_language/langlinks.htm
http://www.ethnologue.com/country_index.asp?place=The+Americas
http://babel.uoregon.edu/yamada/guides.html .
Jag hittade en cd-skiva med dikter på irokesspråk: McElwain, Thomas: Intiaaniperinteisiä runoja. Skivan finns åtminstone här i Helsingfors stadsbibliotek. Ifall ditt eget bibliotek har den inte, är det möjligt att fjärrlåna från Helsingfors.

30 röster
Fann du informationen nyttig?
 
Vill du lämna en ny fråga? Skicka din fråga här.

Kommentera svaret

Ei muotoiluja

  • Tillåtna HTML-taggar: <i> <b> <s>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.