Jag bor i Kanada och undervisar i svenska. Min lilla grupp är väldigt intresserad av olika typer av skidåkning. Er webbsida har väldigt många termer inom det…

Frågan ställd
23.1.2009

Hej! Jag bor i Kanada och undervisar i svenska. Min lilla grupp är väldigt intresserad av olika typer av skidåkning. Er webbsida har väldigt många termer inom det området, bl.a. storslalom, telemark och utförsåkning. Jag undrar hur jag kan finna definitionerna till de olika termerna, t.ex.: Hur åker man telemark? Vad är en snökanon? Tacksam för hjälp.

Svar

Besvarad
26.1.2009
Sist uppdaterat
26.1.2009

Via nätet: http://sv.wikipedia.org/ kan man säkert finna rätt så kortfattade svar angående skidtermer såsom, storslalom, telemark och utförsåkning.

STORSLALOM
http://sv.wikipedia.org/wiki/Storslalom
Tex.Storslalom är en tävlingsgren i alpin skidsport och går ut på att den tävlande skall ta sig igenom en slingrande bana med portar. Storslalom skiljer sig från slalom genom att det är mycket glesare mellan portarna, vilket gör att hastigheten är högre i storslalom. En storslalombana har mellan 56 och 70 portar för herrar och mellan 46 och 58 portar för damer.
Då man tävlar i storslalom åker man två åk.
Kortfattat är storslalom en gren i utförsåkning på skidor!

TELEMARK
http://sv.wikipedia.org/wiki/Telemark_(skid%C3%A5kning)
T.ex, Nuförtiden beskrivs Telemark som utförsåkning med "fri häl". Det är en traditionell teknik att ta sig utför med sk längdåkningsskidor, där foten endast sitter fast vid skidan vid tårna.
I telemark tävlas det i tre olika discipliner, Storslalom, Classic och Classic sprint.

Vidare kan man från Nationalencyklopedin. 18. bandet : syren-Uga / [chefredaktör Christer Engström]: ett uppslagsverk på vetenskaplig grund utarbetat på initiativ av statens kulturråd, Höganäs : Bra Böcker, cop. 1995, 1995, läsa följande;
Ursprungligen är Telemark en norsk skidteknik vid utförsåkning, använd sedan slutet av 1800-talet när man introducerade skidbindningar med fasta hälremmar.
Telemarkssväng beskriver en skidteknik då skidorna är i svag plogställning. tekniken används särkilt i lös snö.

UTFÖRSÅKNING
http://sv.wikipedia.org/wiki/V%C3%A4rldscupen_i_utf%C3%B6rs%C3%A5kning
Världscupen i utförsskidåkning är en årlig cup i utförsskidåkning med tävlingar i olika stater i hela världen, mest i Europa och Nordamerika.
Moderna skidor och tillhörande utrustning är anpassade efter olika åkstilar.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Skid%C3%A5kning
Man skiljer framför allt mellan längdåkning, alpin utförsåkning, freestyleåkning och telemarksåkning.

SNÖKANON
http://sv.wikipedia.org/wiki/Sn%C3%B6kanon
En snökanon är en maskin som tillverkar snö.
Snökanoner används ofta i skidbackar, för att tillverka snö där det inte finns någon snö, men också inom längdskidåkningen används snökanoner för att skapa banor när natursnön inte räcker.

0 röster
Fann du informationen nyttig?
 
Vill du lämna en ny fråga? Skicka din fråga här.

Kommentera svaret

Ei muotoiluja

  • Tillåtna HTML-taggar: <i> <b> <s>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.