Jag letar efter en läsebok som jag hade i skolan i Sverige på 80-90-talet. I boken fanns små berättelser om en flicka som var rödhårig och hette Gittan. Tror…

Frågan ställd

Jag letar efter en läsebok som jag hade i skolan i Sverige på 80-90-talet. I boken fanns små berättelser om en flicka som var rödhårig och hette Gittan. Tror att läseboken var inriktad till lågstadie-mellanstadiet och heter något i stil med Läs och lär.

Svar

Besvarad

Tyvärr så hittade jag inte boken. Jag fick över huvud taget få sökresultat för Gittan som huvudperson i barnböcker, de främsta var Pija Lindenbaums Gittan-bilderbokserie som utkom först på 2000-talet och Sven Wernströms Gittan-flickbokserie som är menat för äldre barn/unga och mer vana läsare. Jag sökte även med Git och Birgitta samt lättlästa böcker med en rödhårig flicka – namn ospecifikt – men fick inga relevanta sökresultat. En extra utmaning för äldre böcker är att de sällan har ämnesord i databasen, så det är svårt att säga vad de innehåller om man inte har tillgång till det fysiska exemplaret.

Boken kunde möjligen hittas genom att ta reda på vilken läsebok/lättläst serie det var. ”Läs och lär” gav tyvärr inga resultat, men namnet låter nog som om det kunde passa en läsebok eller lättläst serie för nybörjarläsare. Det närmaste alternativet som jag hittade var läseboken Min läslära från 1984. Den verkade annars lovande eftersom den innehöll flera korta berättelser och det förekom barn vid olika namn där, men efter att ha bläddrat igenom den hittade jag ingen rödhårig flicka vid namnet Gittan. Sedan finns det också Lilla och Stora Läs och Lär -serien samt LÄSA-LÄRA-böckerna, men de är alla faktaböcker och dessutom utgivna senare.

Skulle någon av våra läsare möjligen känna igen den ifrågavarande boken?

0 röster
Fann du informationen nyttig?
 
Vill du lämna en ny fråga? Skicka din fråga här.

Kommentera svaret

Ei muotoiluja

  • Tillåtna HTML-taggar: <i> <b> <s>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.