Jag letar efter skönlitterära böcker med gröt eller öl som tema, till exempel en bok som utspelar sig mycket på pubbar eller en bok med en känslomässig scen…

Frågan ställd

Jag letar efter skönlitterära böcker med gröt eller öl som tema, till exempel en bok som utspelar sig mycket på pubbar eller en bok med en känslomässig scen som utspelar sig över en skål gröt, vore mycket tacksam om ni kunde hjälpa mig

Svar

Besvarad
Sist uppdaterat

Hej!

Tack för er fråga. Här kommer svaret.

Böcker med öl som tema eller pubar som en central händelseplats:

- O’Forrell, John: Det bästa av två världar (2001). Michael Adams lever ett dubbelliv. Ibland på ena sidan Themsen med familj och småbarn, ibland på andra sidan floden med tre ungkarlar i 30-årsåldern. Så länge dubbelspelet håller har han det bästa av två världar.

- Rimminen, Mikko: Öl, vänskap och tärningsspel (2007). Romanen skildrar tre trettioåriga dag-drivares liv under ett dygn i en förort till Helsingfors. Det är Marskalken, Biffen och Henninen som konfronteras med polis, ungdomar, biljettkontrollanter och ett motorcykelgäng.

- Roberts, Nora: Solens diamanter (2002), Havets safirer (2004) och Pärlor från månen (2004). En trilogi som berättar om tre systrar som driver en pub i en liten irländsk by.

- Delerm, Philippe: Den första klunken öl och andra små njutningar (1999). En novellsamling.

- Behn, Ari: Trist som fan (2001). En novellsamling.

- Kallenberg, Leena: Coola krogen (2005). En roman byggd på verkliga händelser i Stockholms restaurangvärld.

- Swift, Graham: Sista beställningen (1997). Fyra män, gamla vänner till den nyligen avlidne slaktaren Jack Dodds, träffas en förmiddag på sin stampub i södra London. De ämnar i enlighet med Jacks sita vilja föra hans aska till badorten Margate och sprida den för vinden längst ute på vågbrytaren. Färden går genom det böljande grevskapet Kent och tar betydligt längre än beräknat. En skenbart enkel dagsutflykt blir till en kör av engelska samtidsöden, små och gripande, ofta smärtsamma men aldrig ett ögonblick karikatyrmässiga eller löjliga.

- Grimes, Martha: Puben Fem klockor (1989). En detektivroman där en pub och en herrgård finns med som händelseplatser.

Sen har förstås Charles Bukowski skrivit en hel del berättelse som kretsar kring alkohol och krogar.

Böcker med mat som en övergripande tema finns det en hel del av, men tyvärr kunde jag inte hitta några som skulle innehålla klara gröt relaterade teman eller sammanhang - gröt visade sig vara en lite för snäv inramning. Det ända som jag lyckades hitta var två böcker som på något sätt tangerar temat, men som kanske inte är det som ni söker:

- Otto, Elsa Maria: Kanelträdet (1979). En psykologisk roman. Sara Sofia är ett självständigt och rikt begåvat barn som hårdnackat vägrar att bli en snäll flicka och djupt föraktar sina två äldre bröder, skolljus och framtidshopp i familjen. Hon bekämpar sin puritanska styvmor, trotsar sin far och älskar endast två varelser i världen: paddan Karolina och skrothandlare Sylvester. När hon blir stor skall hon gifta sig med Sylvester och odla ett eget kanelträd så att hon kan få ha så mycket kanel på gröten hon vill.

- Nylund, Artur: Bembölesagor (1974). Finlandssvenska folksägner. Innehåller berättelsen Bem-lingarna kokar gröt.

Här är trots allt även några kända böcker med mat som tema och som troligtvis inkluderar en eller annan scen som utspelar sig omkring matbordet (kanske även över en skål gröt):

- Barbery, Muriel: Smaken (2010).

- Hawes, Annie: Vårt hus i Ligurien (2001). Romanen utspelar sig på den italienska landsbygden.

- Harris, Joanne: Choklad (1999) och En doft av apelsin (2001). En central tema i dessa böcker är matens emotionella gensvar/resonans.

- Prior, Lily: La cucina (2002). 1920-talets Sicilien. Rosa Fiore, sviken av män och intresserad av matlagning arbetar på ett bibliotek i Palermo. Där möter hon en engelsk forskare som studerar siciliansk gastronomi och de inleder ett passionerat förhållande.

- Lanchester, John: Njutningens pris (1996).

De ovan nämnda temans uppträdande i skönlitteraturen har också behandlats i facklitteraturen. Exempelvis Täysi kattaus: ruokaa ja juomaa kirjallisuudessa samt Sivumakuja: kirjallisesta keittiöstäni är ingående litteraturvetenskapliga studier av mat och dryck som tema i skönlitteraturen. Tyvärr har ingendera av dessa böcker översatts till svenska.

21 röster
Fann du informationen nyttig?
Ämnesord
 
Vill du lämna en ny fråga? Skicka din fråga här.

Kommentarer

Gröt finns ju bl.a. med i Oliver Twist där han ber om mera vattgröt på barnhemmet och i Louisa M Alcotts Åtta kusiner.

Kommentera svaret

Ei muotoiluja

  • Tillåtna HTML-taggar: <i> <b> <s>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.