Jag söker efter en tecknad barnbok som jag läste som barn på 90-talet. Den handlar om en prinsessa i ett slott och hennes skuggsyster i skogen. Prinsessan har…

Frågan ställd

Hej, jag söker efter en tecknad barnbok som jag läste som barn på 90-talet. Den handlar om en prinsessa i ett slott och hennes skuggsyster i skogen. Prinsessan har allt, pappa Kungen, mamma Drottningen som älskar henne och ett vacker och färgglatt liv i rikedom, skuggsystern bor själv i skogen och täljer små trädockor. Skuggsystern ser alltid ledsen ut (hon är ensam) och prinsessan har inte ett riktigt namn utan kallas bara typ "hjärtegull" eller någonting liknande. Det retar skuggsystern henne för. "du har inget riktigt namn". De byter dockor med varandra och de döps till ganska så ledsna namn, och man förstår att egentligen är skuggsystern bara ensam. Hon står ibland i trädgården till slottet och stirrar upp mot prinsessans rum, men det verkar som att det bara är prinsessan som ser henne. Vad heter den boken?

Svar

Besvarad
Sist uppdaterat

En av våra läsare kände igen boken. Den är Inger Edelfelts Nattbarn.

Tyvärr så hittade jag inte boken. En handlade om en pojke och en skuggpojke, Gustavsson Per, Skuggsidan, med det var alltså ingen prinsessa. En prinsessa vandrade i skogen i mörkret, men där fanns alltså bara en prinsessa, det var Taivassalo, Hannele Mikaela - Frölander-Ulf, Lena, Mörkerboken.

Hurme Maija och Anssis bok Skuggorna fanns inte i vårt bibliotek, men ämnesorden i bokens beskrivning innehåller inga prinsessor.
Skåhlberg, Anette - Dahlquist, Katarina, Prinsessan Kristalla hade vi inte heller. Den har placerats i regnbågshyllan, så att den på något sätt behandlar homosexualitet.

Jag bläddrade i sagoböcker: Andersen, Topelius, Beskow, Bauer, Svenska folksagor, men hittade inte heller där. Skulle kanske någon av våra läsare känna igen boken?

1 röster
Fann du informationen nyttig?
 
Vill du lämna en ny fråga? Skicka din fråga här.

Kommentarer

Det är "Nattbarn" av Inger Edelfeldt 1994!
Har själv letat med ljus och lykta i åratal och äntligen fått svar från bibblansvarar.se

Äntligen!! Jag har googlat och googlat i flera år efter denna boken. Det var min absoluta favoritbok när jag var liten. Jag lånade den jämt på biblioteket, Men med åren så försvann namn, utseende på boken samt författarens namn. Det enda jag mindes var handlingen. Tusen tack för att du gav mig ett avslut på letandet ?

Kommentera svaret

Ei muotoiluja

  • Tillåtna HTML-taggar: <i> <b> <s>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.