Jag söker en bok som jag läste för ca 60 år sedan och den var inte ny då. Utkom kanske sent 40-tal eller runt 1950. Roman för unga kvinnor tror jag att…

Frågan ställd
29.11.2022

Jag söker en bok som jag läste för ca 60 år sedan och den var inte ny då. Utkom kanske sent 40-tal eller runt 1950. Roman för unga kvinnor tror jag att underrubriken var. Förmodligen skriven av finlandssvensk kvinnlig författare. Den utspelar sig under andra världskriget, börjar med ryssarnas anfall mot Viborg. Huvudpersonerna är två unga kvinnor, systrar. Kan en heta Desirée? En var blond och en mörk. De bodde med sin mamma och kriget gjorde att de flydde från Karelen till Helsingfors, till Vasa, tillbaka till Helsingfors. Vackra kläder, baler, romantik och kärlek men kriget var ständigt närvarande som jag minns det.. Boken grundlade ett intresse för Finland och jag fortsatte med Väinö Linna och andra romaner och även fackböcker om Finland under första hälften av 1900-talet.

Svar

Besvarad
8.12.2022

Tyvärr så hittade vi inte boken, skulle den kunna finnas på den här listan i Boksampo med böcker om evakuerade. Kanske någon av våra läsare känner igen boken?

0 röster
Fann du informationen nyttig?
 
Vill du lämna en ny fråga? Skicka din fråga här.

Kommentera svaret

Ei muotoiluja

  • Tillåtna HTML-taggar: <i> <b> <s>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.