Jag söker en bok vars titel samt författare jag glömt bort. Jag läste den runt 2008, så det är inte någon bok som kommit ut nyligen. Jag gick även i…

Frågan ställd
29.4.2019

Jag söker en bok vars titel samt författare jag glömt bort. Jag läste den runt 2008, så det är inte någon bok som kommit ut nyligen. Jag gick även i grundskolan och lånade den från skolbiblioteket, så den är nog klassad som "barnbok" eller "tånorsbok". Boken var lila, utan något plast omslag. En liten bild på den kvinnliga huvudkaraktärens ansikte är det enda som pryder framsidan, samt titel. Bokens tema skulle jag beskriva som historisk och romantik.

Handlar om en kvinna som lever runt nån typ av krigstid, skulle gissa på 1700 - talet eller så. Hon skriver brev till någon, tror att det var en man som hon älskade. Hon har en syster som stöttar henne, men hon är ofta orolig över mannen, som jag antar är ute och krigar eller är borta.
Det finns en specifik scen då han nästan stryps ihjäl av en snara och hon vädjar om att han ska släppas fri.
En annan scen är då hon ska äta middag med sin familj och gråter i sitt rum pga. mannen. Hon är med sin syster och väntar på att tårarna ska torka så att dem kan gå ut och träffa alla andra. Tyvärr är mitt minne ganska suddigt, men förhoppningsvis är det något som kan hjälpa till.

Jag har googlat på denna bok hur länge som helst men har inte kunnat hitta den. Så om ni kan hjälpa till så skulle jag verkligen vara tacksam.

Svar

Besvarad
13.5.2019

Den efterlängtade boken har sannolikt varit upptagen i skolbibliotekets katalog. Katalogen kan eventuellt ännu finnas i skolan, kanske man kan höra sig för där? Katalogen kan också ha arkiverats, och då borde den finnas bland skolans arkivalier i stadsarkivet eller i riksarkivet. Man kan be om hjälp med sökning i arkiven https://www.arkisto.fi/sv/framsida

Eftersom boken antagligen är ganska vanlig, kan det också löna sig att söka med söktjänsten FINNA. Söktjänsten är mycket lätt att använda och den täcker arkivens, bibliotekens och museernas material. Adressen är  https://www.finna.fi/?lng=sv 

Skriv då helt enkelt i sökfältet bokens huvusakliga ämnesinnehåll t.ex. historiska romaner. Sökresultatet kan sedan avgränsas enligt tema (ungdomslitteratur), tidsperiod (1700-talet), språk (svenska) osv. under rubrikerna till vänster på skärmen. Klicka ännu på den symbol uppe till höger som betyder "Förkorta lista" och välj under Relevans önskad ordningsföljd för resultaten.

 

 

1 röster
Fann du informationen nyttig?
 
Vill du lämna en ny fråga? Skicka din fråga här.

Kommentera svaret

Ei muotoiluja

  • Tillåtna HTML-taggar: <i> <b> <s>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.