Jag undrar vad som är den är den äldsta litteraturen angående Blendasägnen? Står den omnämnd någonstans i fornaldarsagorna? Tacksam för svar!

Frågan ställd

Hej!

Jag undrar vad som är den är den äldsta litteraturen angående Blendasägnen?
Står den omnämnd någonstans i fornaldarsagorna?

Tacksam för svar!

Svar

Besvarad
Sist uppdaterat

Blendasägnen är en småländsk folksägen. Den är sannolikt uppfunnen för att förklara tillkomsten av den antagligen urgamla ”Värends härads arvsrätt”.

Den äldsta bevarade skriftliga redogörelsen för det som med tiden blev till Blendasägen återfinns i ett verk av Johannes Baazius d.ä. (biskop i Växjö) från 1642:

"Värend omfattar fem härad närmast Växjö, vilka av inbyggarna kallas Värnsland på grund av såväl kvinnornas som männens raskhet och tapperhet i försvaret. Ty en gång, då männen blivit dödade av fienden, grepo kvinnorna till vapen och utdrevo fienden ur landet, av vilken orsak männen medgåvo sina hustrur deras jämställdhet i alla rättigheter och detta iakttages här än idag i fråga om arvsskifte."

I tryck möter man sägnens samband med den lika arvsrätten i Värend först hos Johan Stiernhöök (De iure sueonum et gothorum vetusto, 1672:186).

I sin utförliga och utsmyckade form där Blendas namn nämns för första gången i skrift förekommer sagan i de inlagor, i vilka man på 1680- och 1690-talen sökte hos lagkommissionen dels skydda den lika arvsrätten, dels som argument mot den nya kyrkolagens förbud mot trummors användning vid brudfärd.

Källor:
• Blendasägnen. http://sv.wikipedia.org/wiki/Blendas%C3%A4gnen
• Gårdsbyleden etapp 1. http://www.stigoteket.se/stig.php?stig_id=224
• Nordisk familjebok (2:a upplagan, 1905). http://runeberg.org/nfbc/0442.html, http://runeberg.org/nfbc/0443.html
• Personakt för Johannes Baazius d.ä., Född: 1583-07-21 Ekesås, Gårdsby. http://www.joakimsrotter.se/slaktforskning/p57348d08.html

Böcker:
• Wägner, Elin: Tusen år i Småland.
• Johnsson, Pehr: Blendasagan och värendskvinnorna. 1918.

9 röster
Fann du informationen nyttig?
 
Vill du lämna en ny fråga? Skicka din fråga här.

Kommentera svaret

Ei muotoiluja

  • Tillåtna HTML-taggar: <i> <b> <s>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.