Rubrik
Kan du berätta lite om Fråga bibliotekarien -tjänsten?

Frågan ställd

Kan du berätta lite om Fråga bibliotekarien -tjänsten?

Svar

Besvarad
Sist uppdaterat

Fråga bibliotekarien är de finska bibliotekens gemensamma frågetjänst.

Tjänsten fungerar på tre språk finska, svenska och engelska. Vi har också specialtjänster Fråga om musik på bibliotekens gemensamma musiksida, http://www.musiikkikirjastot.fi/, Fråga om litteratur på bibliotekens gemensamma litteratursida, https://www.kirjasampo.fi/fi/kysy(https://www.boksampo.fi/sv/hemsidan), Fråga om e-material på bibliotekens gemensamma eBiblioteket, http://ekirjasto.kirjastot.fi/kysy(http://ekirjasto.kirjastot.fi/sv/) och Fråga om copyright (i biblioteksarbete), https://www.kirjastot.fi/tekijanoikeus?language_content_entity=fi.

Vi är en nationell tjänst. Det finns över 70 bibliotek med i tjänsten och vi har över 200 svarare per år. Vi har bibliotek med från hela landet från Lappland till de södraste delarna, samt specialbibliotek och högskolebibliotek. Vi lovar svara inom tre arbetsdagar, och svaren skickas till frågeställarens epost och samtidigt sparas i vår tjänst. Finansieringen kommer från Undervisnings- och kulturministeriet som en del av finansieringen till det riksomfattande utvecklingsuppdraget i fråga om allmänna bibliotek (hela Kirjastot.fi dvs. Biblioteken.fi).

Vi har fått mellan 3000-5000 frågor ungefär redan under flera år. Några år sedan hade vi en semantisk svarare, som fördubblade antalet ungefär, men eftersom vi inte hade finansiella möljigheter att förnya tekniken, har vi inte längre den funktionen. Vi hoppas att vi skulle kunna ha något liknande i framtiden. I år (2018) har vi svarat hittills 3644 frågor, förra år 2654 (2017), så att antalet besvarade frågor har ökat. Det beror dock mest på det att tjänsten syns bättre i Google. Till de här frågor som vi har svarat i tjänsten räknas ännu kommentarerna och andra frågor som svaras via vår post och Facebook och Twitter. Sidorna har många besök i året. Nu har vi tyvärr ännu lite problem med besökarstatistikerna, eftersom de inte har fungerat under 4 månaders period på sommaren så som de borde, men t.ex. 28.11.- 6.12.2017 "sessions" i Google Analytics är 25 800 och i år 28.11.-6.12.2018 29 606.

Frågor skickas via ett formulär, och i princip publicerar vi alla frågor och svar i ett öppet arkiv. Frågorna och svaren från och med tjänstens början, vilket är 1999 kan läsas på nätet, https://www.kirjastot.fi/kysy/vastaukset och svenska http://beta.biblioteken.fi/fraga/arkiv . Frågorna och svaren har ämnesord, så att den som söker information kan använda sökfunktionen eller ämnesordlistan för att hitta lättare relevanta svar. Fast oftast hittas våra svar via Google. Det finns 65523 svar i arkivet totalt (7.12.2018) och 39398 av dem har publicerats och kan läsas på våra sidor. En del innehåller personlig information eller är föråldrade och är därför inte till synes på nätet.

I november 2017 bytte vi tekniken bakom Fråga bibliotekarien sidorna och därför har den "byggts" helt om då. Nya Fråga bibliotekarien har luftigare layout och t.ex. tillgängligheten är beaktad.

Här finns länkar till tjänsten och årsberättelsen samt nyheten om nya Fråga bibliotekarien:

Fråga bibliotekarien på finska, Kysy kirjastonhoitajalta:
Första sida, https://www.kirjastot.fi/kysy
Svar, https://www.kirjastot.fi/kysy/vastaukset
Ämnesordlistan, https://www.kirjastot.fi/kysy/asiasanat
Deltagande bibliotek, https://www.kirjastot.fi/kysy/tietoa-palvelusta/kirjastot
RSS och social media, https://www.kirjastot.fi/kysy/tietoa-palvelusta/tilaa

Fråga bibliotekarien på svenska:
Första sidan, http://beta.biblioteken.fi/fraga
Svar, http://beta.biblioteken.fi/fraga/arkiv
Ämnesordlistan, http://beta.biblioteken.fi/fraga/amnesord
Deltagande bibliotek, http://beta.biblioteken.fi/fraga/info-om-tjansten/bibliotek
RSS och social media, http://beta.biblioteken.fi/fraga/info-om-tjansten/bestall

Verksamhetsberättelsen år 2017 (på finska): https://www.kirjastot.fi/uutiset/ajankohtaista/kysy-kirjastonhoitajalta-2017?language_content_entity=fi

Nyheten om nya Fråga bibliotekarien: http://www.biblioteken.fi/sv/nyheter/aktuellt-i-biblioteksbranschen/tjansten-fraga-bibliotekarien-har-fornyats-a7cee
 

0 röster
Fann du informationen nyttig?
 
Vill du lämna en ny fråga? Skicka din fråga här.

Kommentera svaret

Ei muotoiluja

  • Tillåtna HTML-taggar: <i> <b> <s>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.