Rubrik
Kommer navnet Alvar av Hallvard? Hva er betydningen av disse to navnene?

Frågan ställd

Kommer navnet Alvar av Hallvard? Hva er betydningen av disse to navnene?

Svar

Besvarad
Sist uppdaterat

Förleden Alf i namnet Alvar betyder "här" eller "krigare". Namnet var populärt i Sverige på 1800-talet och stavades då Allvar. Man har förknippat namnet med tyskans Ernst. En kvinnlig motsvarighet till Alvar är Alva.

I Finland var Alvar ett populärt namn i början på 1900-talet. Namnet har nordiska rötter men man har inte med säkerhet kunnat placera namnets ursprung till Sverige. På fornsvensk tid förekom varianterna Alver och Ölver. Man vet att en Allfwer Tordson har levt i Lojo på 1300-talet. En fornengelsk motsvarighet till Alvar är Aelfhere och man antar att italienskans och spanskans Alvaro härstammar från goternas namnregister. Enligt Uusi suomalainen nimikirja är tyskans Alphard, "stark med hjälp av älvorna" ett nära beläktat namn.

Halvar eller Halvard eller Halvor betydde "hall" eller "väktare" i fornnordiskan. Namnet förknippas med Oslos skyddshelgon Sankt Hallvard. I Sverige var den 14.5 enligt gammal tideräkning Hallvardsmässoafton men den 15.5 har under medeltiden i Sverige varit Halvards namnsdag.
(ref. Otterbjörk: Våra namnsdager, Blomqvist: Dagens namn, Uusi suomalainen nimikirja)

1 röster
Fann du informationen nyttig?
 
Vill du lämna en ny fråga? Skicka din fråga här.

Kommentera svaret

Ei muotoiluja

  • Tillåtna HTML-taggar: <i> <b> <s>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.