Kunde ni ge tips på bra högläsningsböcker för åk 5?

Frågan ställd

Hej!
Kunde ni ge tips på bra högläsningsböcker för åk 5?

Svar

Besvarad
Sist uppdaterat

Här följer en lista på tips från barnavdelningen:
Det spökar i Norden Spökhistorier som är skrämmande på riktigt (vilket uppskattas av barnen!) Lagom långa att läsas under t.ex. en lektion. Dessutom får man in lite Norden-aspekt om man så vill.

Funke, Cornelia: Tjuvarnas herre De föräldralösa bröderna Bo och Prosper rymmer till Venedig där de lever tillsammans med ett gäng gatubarn som leds av Tjuvarnas herre. Äventyrsberättelse.

Gripe, Maria: Tordyveln flyger i skymningen Klassisk berättelse med typiskt gripesk stämning: mystiska händelser, viskningar, gömda och glömda saker…

Hjertzell, Maja: Du har ingenting sett Tomas går i sexan och är mobbad. En dag får han ett uppdrag, han ska spana på en man. Han går metodiskt tillväga men uppdraget får en kuslig vändning. Spännande bok som handlar om viktiga saker.

Jansson, Tove: Någon av de tjocka ”riktiga” muminböckerna, t.ex. Trollkarlens hatt, som är relativt lättillgänglig

Lidbeck, Petter: Den magiska kepsen Mostafa är lite utanför, inte särskilt bra på nånting. Han får en keps av sin pappa och kepsen visar sig vara magisk, med den på sig vet Mostafa svaret på alla frågor! Roligt, men också allvarligt; vill man verkligen kunna allt?

Nilsson, Johanna: Landet med de tusen namnen Kim är adopterad. Föräldrarna älskar henne, men hon känner sig ändå utanför. Kim är nu 11 år och funderar mycket på vem hennes riktiga föräldrar är. Plötsligt en natt dyker ängeln Sandro upp och tar med Kim till en annan värld. En vacker och underfundig bok om änglar som cyklar, skiljer sig och blir förkylda. Kim måste till sist göra ett val, vilken värld ska hon välja?

Paver, Michelle: Vargbröder Spännande äventyrsberättelse förlagd tusentals år tillbaka i tiden. Första delen i serien Han som föddes att möta mörkret

Stark, Ulf: Dårfinkar och Dönickar Simone börjar i en ny skola alla tror att hon är pojken Simon. Om pojkar/flickor – roller, både roligt och allvarligt. Från 1984, ”klassiker”.

Zak, Monica: Alex Dogboy Alex lever som gatubarn i Honduras med allt vad det innebär av hunger och misär. Bra skriven berättelse som ger en hel del att tänka på.

16 röster
Fann du informationen nyttig?
 
Vill du lämna en ny fråga? Skicka din fråga här.

Kommentera svaret

Ei muotoiluja

  • Tillåtna HTML-taggar: <i> <b> <s>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.