Min fråga gäller The International IMPAC Dublin Literary Award. Från Finland har Helsingfors stadsbibliotek, Mariehamns stadsbibliotek och Tammerfors…

Frågan ställd
4.2.2012

Min fråga gäller The International IMPAC Dublin Literary Award.

Från Finland har Helsingfors stadsbibliotek, Mariehamns stadsbibliotek och Tammerfors stadsbibliotek officiellt fått rätten att nominera kandidater till detta pris (max. 3 författare/nominerande bilbiotek)
Se nätsidan http://www.impacdublinaward.ie/Libraries/libspartic.htm

Hur väljer de finska representanterna ut den eller de författare som de nominerar? Är det en viss utnämnd person, eller en utnämnd arbetsgrupp eller representanter från vart och ett biblioteken (inom tex. Helsingfors stadsbibliotek) som gör förslag från vilka 1-3 nomineringar röstas fram?

Med andra ord, vilken är processen och vilka är valkriterierna?

Ett trevlig litterärt pris med tanke på att även översättaren får en 1/4 del av pris summan!

Svar

Besvarad
9.2.2012
Sist uppdaterat
9.2.2012

Det har olika år varit olika tillvägagångssätt. För närvarande är det en grupp på 7 personer i ledande ställning och med innehållsmässig sakkännedom från biblioteken i fråga som väljer kandidaten. Bibliotekens personal får också komma med förslag. Det kommer snart en förfrågan till personalen om förslag till nästa kandidat i bibliotekens intranet. Från och med i år kan man föreslå endast sådana böcker som har kommit ut också på engelska - antingen rakt på engelska eller översatt till engelska år 2010 (boken måste då ha kommit ut på annat språk mellan 2006-2010).

7 röster
Fann du informationen nyttig?
 
Vill du lämna en ny fråga? Skicka din fråga här.

Kommentera svaret

Ei muotoiluja

  • Tillåtna HTML-taggar: <i> <b> <s>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.