När jag var ung så läste jag en serie vars namn jag inte kan dra mig till minnes. Boken måste ha skrivits under 80/90-talet eller även tidigare. Jag minns…

Frågan ställd
8.4.2021

När jag var ung så läste jag en serie vars namn jag inte kan dra mig till minnes. Boken måste ha skrivits under 80/90-talet eller även tidigare. Jag minns tydligt hur den första scenen utspelar sig. Det handlar om en flicka som hamnar hos en ny fosterfamilj, hon lämnas utanför huset och tuggar tuggummi medan hon håller i sin resväska. Hon är inte speciellt glad att vara där och tror inte att hon kommer stanna hos denna nya familj särskilt länge.
Sedan introduceras hon till sina foster syskon och hon fäster sig ganska snabbt vid en av de äldre pojkarna, som är vänlig mot henne. (Han hette typ Simon)
På gården har de en gås som denna flicka är livrädd för, och i slutskedet så uppenbarar sig det att en annan flicka som är svartsjuk försöker sätta dit henne, men bli påkommen att då hon inte vet att huvudkaraktären är rädd för gåsen.
Det var den första boken i en serie, jag gissar att den kanske var ett dussin böcker lång totalt men jag minns inte mycket annat än så. Serien följer protagonisten under hennes uppväxt hos denna familj.

Svar

Besvarad
13.4.2021
Sist uppdaterat
13.4.2021

Jag går tyvärr bet på vilken bok det kan vara frågan om.

Jag fick att tips att det skulle kunna vara "Farmorsresan" av Edith Unnerstad (1956) men den är i sådana fall inte en del av en serie. Nu har jag inte heller själv tillgång till boken för att kunna kolla upp hur mycket av handlingen som stämmer med din beskrivning. Boken är också betydligt äldre än vad du gissar att den du söker skulle vara. Den ingår inte heller i en serie, men Unnerstad är mest känd för sina böcker om familjen Pip-Larsson som det finns flera böcker om. Jag kan tyvärr alltså inte hitta särskilt mycket som talar för att tipset jag fick stämmer, men det är ändå det bästa jag har att komma med.

0 röster
Fann du informationen nyttig?
 
Vill du lämna en ny fråga? Skicka din fråga här.

Kommentera svaret

Ei muotoiluja

  • Tillåtna HTML-taggar: <i> <b> <s>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.