Vet inte riktigt vart jag skall vända mig med denna fråga, så jag testar här inledningsvis. Jag undrar över de finska bibliotekens inköp av nya böcker. Hur går…

Frågan ställd
14.10.2002

Vet inte riktigt vart jag skall vända mig med denna fråga, så jag testar här inledningsvis. Jag undrar över de finska bibliotekens inköp av nya böcker. Hur går den till? Finns det central inköpsorganisation via vilken biblioteken sköter sina inköp, motsvarande svenska Bibliotekstjänst?
Om man har förslag på böcker man önskar inköpas av biblioteken, skall dessa förslag skickas till respektive bibliotek eller finns det någon plats/otganisation som samordnar anskaffningsförslag och/eller recenserar böcker. Något speciellt för barnböcker?

Svar

Besvarad
15.10.2002
Sist uppdaterat
22.8.2005

Angående din fråga om finska bibliotekens inköp av nya böcker så kan man genast konstatera att det i Finland inte finns någon organisation i stil med Svensk Biblioteksstjänst. Biblioteken köper själva in sina böcker och har då vanligtvis ett avtal med en eller flera bokhandlar (som ger varierande rabatt procent på inköpen).
Biblioteken köper också böcker direkt via mindre förlag t.ex i fråga om speciallitteratur.
Anskaffningsförslagen gör biblioteken främst på basen av uppgifter ur förlagskataloger, förlagens nätsidor och tidningsrecensioner . Vi urval av svenska böcker används tidningen Svensk Bokhandel, som utkommer ett par gånger om året och innehåller de flesta större svenska förlagens bokuppgifter (plus ett extra barnboksnummer årligen).
Önskar du/ditt förlag erbjuda böcker till Helsingfors stadsbibliotek så lönar det sig att bekanta sig med följande länk
http://www.lib.hel.fi/suomi/kirjasto-info/aineisto_ja_tietokannat/hanki…

0 röster
Fann du informationen nyttig?
 
Vill du lämna en ny fråga? Skicka din fråga här.

Kommentera svaret

Ei muotoiluja

  • Tillåtna HTML-taggar: <i> <b> <s>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.