Mistä kirjasta löytyy vanha tarina kuolemasta, jossa mies saa tietää kuolinpäivänsä. Hänen isäntänsä käskee menemään toisen paikkakunnan torille silloin, mutta mies ei mene, koska pelkää että kuolema odottaa siellä. Jotenkin näin se tarina meni ja paikka oli jossain itämailla, ehkä Persia tai vastaava. Tarina päättyi jotenkin niin, että kuolema olikin juuri siellä missä mieskin.
Svar
Kyseessä lienee vanha itämainen tarina, joka on länsimaissa tullut tunnetuksi ainakin W. Somerset Maughamin näytelmään Sheppey sisältyvästä versiosta. Näytelmää ei ole suomennettu.
Tarinassa bagdadilainen kauppias lähettää palvelijansa torille. Tämä palaa säikähtäneenä ja kertoo nähneensä siellä Kuoleman, joka oli tehnyt häntä kohtaan uhkaavan eleen. Palvelija pyytää lainaksi hevosta, jotta voi paeta Kuolemaa ja välttää näin kohtalonsa. Näin tehdään, ja palvelija ratsastaa täyttä päätä Samarraan. Sillä välin kauppias menee torille, tapaa Kuoleman ja kysyy, miksi tämä oli uhannut hänen palvelijaansa. Kuolema vastaa olleensa vain yllättynyt nähdessään palvelijan Bagdadissa, sillä hänellä olisi tapaaminen tämän kanssa samana iltana Samarrassa.
Tarinan aikaisempia kirjoitettuja versioita on selvitelty esim. tässä blogikirjoituksessa: https://subsublibrarian.com/2022/04/13/the-history-of-the-epigraph-from-appointment-in-samarra/
Lähteet:
Kansas State University: https://www.k-state.edu/english/baker/english320/Maugham-AS.htm
Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Sheppey_(play)
Kommentarer
Sama tarina oli TV:ssä Hercule Poirotin jaksossa "Hänet täytyy tappaa". Löytyi vanhasta luolasta/haudasta, jonka "Lordi Boynton" löysi arkeologisilla kaivauksillaan Syyriassa.
Kommentera svaret