Finns det en saga om en orientalisk härskare som skickar ut sändebud över hela sitt rike för att söka den sötaste sötsaken?

Frågan ställd
12.2.2023

Inbillar jag mig? Eller finns det en saga om en orientalisk härskare som skickar ut sändebud över hela sitt rike för att söka den sötaste sötsaken? Och som inte är nöjd med något av det sändebuden återvänder med. Och som sen ser sitt sovande, lilla barn – och utbrister: detta är det sötaste i hela världen! Typ så. Vem? Vilken bok?

Svar

Besvarad
16.2.2023
Sist uppdaterat
16.2.2023

Kunde sagan vara Sötare än Sött av Zacharias Topelius? I sjätte boken i serien Läsning för Barn (1884) finns visor och sagor varav en handlar om en konung i Arabien som söker något som är sötare än sött. Hans mästerkock hämtar in konfektaskar från europa, och fastän de mättar många hundra, är det inte vad kongunen bett om. Till slut kommer en fattig kvinna och hennes son till hovet och konungen försöker mata även dem med konfekter. Sonen äter aldrig någon av sötsakerna fastän ett helt berg av dem formas framför honom, och till slut somnar han. När konungen ser det sovande barnet kommer han på att han hela tiden letat efter fel typ av sött.

Hela boken från 1884 finns tillgänglig att läsa som PDF via den här länken: 132484833.pdf (core.ac.uk). Sagan finns på s. 1-7.

Boken finns även tillgänglig i senare upplagor vid Fredrikabibloteken, varifrån man kunde få den till Larsmo: läsning för barn 6 | Hakutulokset | Fredrikabiblioteken (finna.fi)

0 röster
Fann du informationen nyttig?
 
Vill du lämna en ny fråga? Skicka din fråga här.

Kommentera svaret

Ei muotoiluja

  • Tillåtna HTML-taggar: <i> <b> <s>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.