Jag söker en barnbok jag läste för ca 15 år sedan. Det är en illustrerad barnbok. Den handlar om en pojke dom Jag tror är dräng? Varje morgon när han vaknar…

Frågan ställd
16.1.2022

Jag söker en barnbok jag läste för ca 15 år sedan. Det är en illustrerad barnbok. Den handlar om en pojke dom Jag tror är dräng?

Varje morgon när han vaknar är åkern nedtrampad så en natt beslutar han sig för att stanna uppe för att reda ut vem.som förstör odlingarna. Då flyger 3 fåglar och landar på åkern, en svan och två andra fåglar. Fåglarna förvandlas sen, svanen blir en söt flicka och de andra fåglarna blir fula häxor/gummor med stora fötter. Alla dansar på åkern hela natten och sen flyger de tillbaka.

Jag tror att flickan är förtrollad av de 2 häxorna och att förtrollningen i slutet av boken lyfts och att pojken typ räddar henne.

Tack för hjälpen att hitta en mycket älskad barnbok!

Svar

Besvarad
20.1.2022

Det här låter som en gammal folksaga som finns i både svensk och finlandssvensk berättartradition. 

I Sverige går den under namnet Slottet östan om solen och nordan om jorden och sagan kan läsas i sin helhet i boken Barnens svenska folksagor av Bertil Hedlund. I finlandssvensk berättartradition går den under namnet Hafrelandet och finns i den äldre samlingen Guffars sagor gamla och nya historier av Hugo von Becker.

Jag misstänker att det är en nyare omgjord version av denna saga som du letar efter, men har tyvärr inte lyckats hitta exakt rätt bok. Hoppas ändå att detta svar hjälper för fortsatt letande av boken.

1 röster
Fann du informationen nyttig?
 
Vill du lämna en ny fråga? Skicka din fråga här.

Kommentera svaret

Ei muotoiluja

  • Tillåtna HTML-taggar: <i> <b> <s>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.