Kan jag få tillgång till Promentor via finländska bibliotek fastän jag bor i Sverige?

Frågan ställd

Hej,

Jag är en student som bor i Sverige och jag skriver för att fråga om jag kan få ett konto hos er för att använda e-böcker och särskilt Promentor för att lära mig finska med den nedanstående anledningen.
Jag studerar till läkare på universitet. Från och med termin 6 kan jag ansöka om att jobba i Vaasa eller Österbotten som amanuens eller underläkare. Jag är mycket intresserad av att jobba i Vaasa och även planera göra AT-tjänst där när jag har tagit examen. Det krävs dock att jag måste kunna finska väl för att jobba som AT-läkare där. Jag har pluggat finska ett år vid universitetet men nu pluggar jag medicin 100% och kan därför inte gå på någon finsk kurs. Jag såg att det finns några finska kurser via Promentor som man kan läsa i sin egen takt. Det är en bra möjlighet för mig att fortsätta läsa/öva min finska vid sidan av heltidsstudierna.
Jag förstår att det kan vara svårt att få ett konto hos er utan att bosätta sig i Finland men jag försöker ändå skriva till er med begäran eftersom det skulle vara en väldig bra chans för mig att lära sig finska i en sådan omständighet.
Jag hoppas att höra från er snart och tack på förhand!

Svar

Besvarad

Bibliotek i Finland kräver i allmänhet att man måste vara på plats för att skaffa ett bibliotekskort. Detta är fallet eftersom man måste kunna visa upp en fysisk kopia av ett identitetskort som har bild. Dessutom krävs oftast att man har en address åtminstone tillfälligt i Finland. För turister eller tillfälligt bosatta går t.ex. en hotelladress bara man kan få post dit eller olika postbox-alternativ.

Promentor har även andra inloggningsmöjligheter t.ex. för företag och universitet. Om du har tänkt flytta till Vasa eller Österbotten för att arbeta kunde det vara värt att fråga närvarande universitet (till exempel Åbo Akademi) ifall de kunde förse möjligheten till högskoleinloggning. 

För företag finns möjligheten att ställa upp vid webinarier som man kan anmäla sig till via deras hemsida (https://promentor.fi/palvelut/yritykset/). Detta kan däremot kosta eller vara otillgängligt för privatpersoner, fast de säger nog att även småföretag (på till och med en person) kan ställa upp vid dessa tillfällen.

Ifall ingen av dessa ger dig tillgång till Promentor, kan någon annan tjänst vara bättre tillgänglig. Möjligtvis kunde något lokalt bibliotek ha kurser eller böcker för språkinlärning eller så finns andra tjänster online som man har tillgång till även utanför Finland. 

0 röster
Fann du informationen nyttig?
 
Vill du lämna en ny fråga? Skicka din fråga här.

Kommentera svaret

Ei muotoiluja

  • Tillåtna HTML-taggar: <i> <b> <s>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.