Dystopisk trilogi

Frågan ställd

Hej! Jag försöker komma ihåg en dystopisk trilogi jag läste någon gång mellan 2016-2019, alltså när jag gick i högstadiet. Jag kommer ihåg att det var riktade till unga läsare, och författaren hade ett rätt så svenskt namn. Ett långt efternamn! (typ så långt som Richardsson). Har för mig att författaren var en kvinna, men kan ha fel. Trilogin var i alla fall en science fiction/ dystopisk serie, med en tjej som berättarröst. Hon och hela samhället (utspelade sig i Sverige tror jag) levde i enorma militära anstalter, eftersom det fanns "livsfarlig strålning" ute som följd av någon katastrof/något krig. Minns att de behövde äta piller varje dag som skydd för strålningen. Handlingen var att det kom in en kille, som var uppenbarligen förflyttad från en annan anstalt till denna, kanske pga. trotsande/hotfullt beteende? Han fångade tjejens uppmärksamhet, och hans uppgift var att rädda henne till utsidan. Han var egentligen en infiltrerade som hade uppdrag att rädda människor från anstalterna. Styret ljög alltså om strålningen för att kontrollera människorna, och han berättade att hon inte behövde äta pillerna. Och i skogen långt från anstalterna fanns en gömd by av människor som flytt. Killen och tjejen lyckades rymma dit, såklart med massa hinder och action på vägen. Jag minns att det fanns en styrelse i byn, där de kanske planerade nya infiltreringar mm. Jag minns byns läkare, som bodde i ett hus, och på något sätt var huvudpersonen kopplad till läkaren - hon kanske fick bo där, lära sig läkarkonst? Jag kommer ihåg att det också fanns en till kille i byn utöver han som räddade tjejen, och att det skapades något slags kärleks konflikt - båda killarna gillade henne och hon behövde typ välja en. Jag minns inte vad handlingen var i varje bok, men i de senare böckerna gjorde de fler uppdrag. jag tror att tjejen valde att följa med som infiltrerare också.

Jag minns att böckernas omslag var gråa, med några simpla designs. Det är allt jag kommer ihåg, så jag vet inte om det hjälper så mycket:)

Svar

Besvarad

På basen av din beskrivning låter det som den svenska författaren Hanna Christensons dystopiska trilogi som består av delarna Den förflyttade (2016), Den orädde (2017) och Den infödda (2017).

I denna dystopiska serie lever människor i strängt bevakade faciliteter, likaså huvudpersonen Liv. En dag dyker dock en ny kille vid namnet Ossian upp som är förflyttad från en annan facilitet och fångar Livs uppmärksamhet.

Mera information om böckerna i Boksampo:

Den förflyttade

Den orädde

Den infödda

0 röster
Fann du informationen nyttig?
 
Vill du lämna en ny fråga? Skicka din fråga här.

Kommentera svaret

Ei muotoiluja

  • Tillåtna HTML-taggar: <i> <b> <s>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.