Jag håller på att sätta ihop en boklista för logopeder i Sverige och söker bilderböcker på finska med tecken som alternativ kompletterande kommunikation. Har…

Frågan ställd

Jag håller på att sätta ihop en boklista för logopeder i Sverige och söker bilderböcker på finska med tecken som alternativ kompletterande kommunikation. Har ni några tips?

Svar

Besvarad
Sist uppdaterat

Jag är inte helt säker på att jag förstod rätt, hurdana böcker du menar, men om det är frågan om lättlästa böcker, så kan man få information om böcker från Selkokeskus, https://selkokeskus.fi/pa-svenska/. De har en lista på nätmaterial på Selkokeskus https://selkokeskus.fi/selkojulkaisut/selkokieliset-verkkokirjat/ och en databas, som tyvärr finns endast på finska på deras sida, https://selkokeskus.fi/selkokirjallisuus/selkokirjatietokanta/.

Papunet ger information om t.ex. bildkommunikation, https://papunet.net/svenska. Tyvärr hittade jag inte heller där någon färdig boklista, men det är troligt att de kan hjälpa er.

Om det är fråga om teckenspråk kan Teckenspråkiga biblioteket hjälpa, https://viittomakielinenkirjasto.fi/sv/hem/. Jag fick hjålp från dem, här är svaret:

I Finland har det publicerats få böcker med text och bilder på tecken. Material som lämpar sig till barn finns i teckenspråkiga biblioteket som grundats 2014, där det finns teckenspråkiga sagor och spel där man kan lära sig tecken. Webbtjänsten är öppen för alla och består av teckenspråkiga videon. Största delen av materialet är undertextat eller talat på finska/svenska. Bibliotekets användargränssnitt finns på både finska och svenska. Teckenspråkiga biblioteket hittas på adressen www.viittomakielinenkirjasto.fi (på finska) och www.viittomakielinenkirjasto.fi/sv (på svenska).

Spel för barn hittas på:

https://viittomakielinenkirjasto.fi/kategoria/pelit/ (på finska) ja  https://viittomakielinenkirjasto.fi/sv/kategori/spel/  (på svenska) 

Böcker:

Leluja viittoen. (2003) Savimaa V., Rudzinski K., Lappi P., Korppas H.; Kuurojen Liitto, Viittomakielikeskus 

Hei (1996) Mickwitz C., Motaleff M. 

Jag gjorde en sökning i Finna.fi och Kirjasampo, men de flesta bilderböckerna med teckenspråk är på svenska. Kirjasampo's viittomakieli-sökning, https://www.kirjasampo.fi/fi/search/kulsa/obj%3Akoko%253Ap33065.

De som fanns översatta på finska, är ganska gamla:

Mickwitz. Camilla, Hei. Lastenkirjainstituutti 1979.

Newth, Mette, Noora ja sanat (Koivula, Matti, tekijä ; Leistén, Paula, kääntäjä ; Pöntys, Päivi, kääntäjä; Vanne, Antti, tekijä). Kirjayhtymä 1979

Marchon Anne, Pikku Helen. Karas-Sana 1983 (om Helen Keller).

Hoppas det här hjälper dig!

0 röster
Fann du informationen nyttig?
Ämnesord
 
Vill du lämna en ny fråga? Skicka din fråga här.

Kommentera svaret

Ei muotoiluja

  • Tillåtna HTML-taggar: <i> <b> <s>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.