Kan ni hjälpa mig att hitta några titlar inom modern och samtida skönlitteratur som går att koppla till realismen? Mycket tacksam för hjälp

Frågan ställd

Hej! Kan ni hjälpa mig att hitta några titlar inom modern och samtida skönlitteratur som går att koppla till realismen? Mycket tacksam för hjälp

Svar

Besvarad
Sist uppdaterat

Hej! Förlåt för att svaret på din fråga kommer så här sent! Med realism hänvisar man å ena sidan till en viss litteraturhistorisk period som började i 1850-talets Frankrike och nådde Norden i slutet av 1800-talet. Å andra sidan kan man med realism mena sanningsenlighet och trovärdighet inom fiktionen.
Typiska exempel på den realistiska periodens litterära verk är t.ex. Honore de Balzacs Pappa Goriot, Gustave Flauberts Madame Bovary och romanerna av Henry James och Leo Tolstoi. Till den nordiska realismen räknas Henrik Ibsens och August Strindbergs verk. I Finland representerades realismen bl.a. Minna Canth och Juhani Aho.

Enligt Erich Auerbach är realismen ett drag som alltid har influerat litteraturen, under hela dess historia – än svagare, än starkare. Enligt Auerbach har realismen olika former, och under olika tider har olika drag framhävts. Med andra ord är det en tolkningsfråga hur mycket man hittar realistiska drag i den moderna litteraturen!

Källor:
http://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:realismi
Hosiaisluoma, Yrjö: Kirjallisuuden sanakirja (WSOY, 2003)
Auerbach, Erich: Mimesis : verklighetsframställningen i den västerländska litteraturen

0 röster
Fann du informationen nyttig?
 
Vill du lämna en ny fråga? Skicka din fråga här.

Kommentera svaret

Ei muotoiluja

  • Tillåtna HTML-taggar: <i> <b> <s>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.